Brændeovne gør Londons luft værre end Beijings

25. januar 2017 kl. 12:1221
Brændeovne gør Londons luft værre end Beijings
Historisk har London døjet med masser af problemer med luftforurening. Denne uge er det ekstra slemt. Billedet er ikke fra denne uge og er almindelig tåge. Illustration: George Tsiagalakis/Wikicommons.
Luftforureningen i den britiske hovedstad er lige nu værre end Beijings. Briterne retter blikket mod deres elskede brændeovne, som de installerer flere og flere af.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tag en dyb indånding. Ja, helt ned i lungerne. Tænk imens, hvilken luft du helst ville inhalere med risiko for sundhedsskadelige partikler. Luften fra Beijing eller London?

Normalt er luften fra London at foretrække, men ikke lige for tiden.

Luftforureningen i London har i weekenden og begyndelsen af denne uge været værre end Beijings. Den skrappeste luftforureningsadvarsel nogensinde blev derfor udstedt i hovedstaden, og byens borgmester, Sadiq Khan, betegnende omfanget af luftforureningen som en 'helbredskrise'.

Målinger fra i mandags viste, at den samlede partikelforurening nåede op på rekordhøje 197 mikrogram/m3. Til sammenligning lå luftforureningen i Beijing på 190 mikrogram/m3, hvilket dog også er sundhedsskadeligt.

Flere ønsker brændeovne

De seneste dage har det været minusgrader i London uden det store blæsevejr. Den kombination sammen med den almindelige partikelforurening fra biltrafikken – særligt dieselbilerne – og den øgede brug af brændeovne for at holde varmen har skabt de rekordhøje målinger, vurderer forskere fra King’s College London ifølge avisen The Telegraph.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere end en million hjem i hovedstaden har en brændeovn, og 175.000 nye kommer til om året. Efterspørgslen på brændeovne, som i Storbritannien fås fra 3.480 til 61.000 kroner, er tredoblet de seneste fem år ifølge The Telegraph på grund af den store mulighed for at spare på budgettet.

Læs også: Brændeovne banker dansk partikelforurening i vejret

Sidste år advarede forskere fra University of Southampton om, at brændeovne kunne ‘udlede betragtelige mængder af partikelforurening’ og dermed spolere den ellers gode effekt fra den såkaldte Clean Air Act, som blev iværksat i kølvandet på The Great Smog of 1952. En slem kombination af et højtryk, kold december og afbrænding af kul førte til massiv luftforurening i fire dage. 12.000 personer menes at have mistet livet på grund af The Great Smog of 1952.

Overskrider grænseværdier for luftforurening

Denne uges luftforurening, hvor værdierne for luftforurening er dobbelt så høje som det tilladte, har ført til, at nogle skoler har forbudt udendørs leg. De britiske sundhedsmyndigheder har også anbefalet folk, at hvis de skal jogge, så snup hellere en tur på den indendørs løbemaskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Alle børn fortjener at kunne indånde ren luft i London, og det er skamfuldt, at mere end 360 af vores folkeskoler ligger i områder, hvor grænseværdierne for luftforurening er overtrådt,« siger Sadiq Khan til Telegraph.

Mens forskerne lige nu har travlt med at påpege risikoen ved den øgede brug af brændeovne, så har politikerne i London mere travlt med at foreslå begrænsninger i biltrafikken. Måske fordi det vil føles som indgreb i ens hjem at gå efter brændeovnen, der også flere steder i de britiske mediers omtale af luftforureningen omtales som 'our beloved wood burners'.

Læs også: Allergiforbund: Miljøkrav til brændeovne er helt ude i skoven

I forbindelse med biltrafikken foreslår de britiske politikere, at der bør indføres zoner nær skolerne, hvor tomgang er bandlyst. De mest forurenende køretøjer må ikke køre nær skolens indgangsområder, og der skal plantes mange flere buske og træer omkring skolerne.

Ifølge den britiske lungeforening er luftforurening skyld i 9.500 tidligere dødsfald om året i London. Indåndingen af partiklerne fra smog, biltrafik, fabrikker og brændeovne forværrer lungesygdomme og øger risikoen for at få lungekræft.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
22. februar 2017 kl. 14:24

Den bestand på 1 mill brændeovne og den årlige tilvækst på 175.000 ovne der i artiklen tilskrives London, er ikke korrekt. Det er for hele UK. Det er iøvrigt forsimplet at opgøre alle som brændeovne, for som flere allerede har påpeget, er der rigtig mange Fireplaces i England, altså en form for åbne pejse. Det er heller ikke korrekt at effekten af the Clean Air Act udhules pga brændeovne. Ingen brændeovn kan opsættes i et Smoke Control Area, dvs byerne, medmindre den har bestået en særlig skrap partikelprøve. På samme måde skal brændslet til Fireplaces, dvs Smokeless Manufactured Solid Mineral Fuel være godkendt, for at det må bruges i et fireplace i et SCA. Er der endelig et problem, opstår det når der sker 'krydsbestøvning', dvs når brænde benyttes i et Fireplace imod fabrikantens anvisninger. Ingen af delene har nemlig været 'exempted'. Men længerevarende inversion uden vind er der ingen storby der kan tåle, uden det går ud over luftkvaliteten. For en måned siden var den gal i Oslo. Dengang slukkede de også for trafikken, ikke brændeovnene.

20
1. februar 2017 kl. 09:00

Det må være det indtil videre mest patetiske forsøg på at oppiske en stemning mod brændeovne.

Det ville klæde journalisten at forklare sig. Hvordan i alverden opstår den slags vås? Vil han virkelig insistere på artiklens saglighed?

19
27. januar 2017 kl. 00:09

Nu er vi åbenbart ved at opleve massedød på grund af brænderøgspartikler. I hvert fald hvis man skal tro de populistiske og sensationsprægede artikler som vrimler frem her på Ingeniøren. Jeg mindes at det for blot få år tilbage var partikler fra bildæk som var ved at aflive os alle sammen. Før dét var der vist også nogle dødsensfarlige nitrosaminer i stegemaden som var ved at aflive nationens indbyggere, hvilket forårsagede krav om afskaffelse af stegepander og forbud mod bacon og stegeflæsk. Nåeh ja - nu er stegt flæsk blevet ophøjet til nationalkanon. Jeg gider sgu snart ikke mere, men jeg er jo også bare en vranten gammel mand med for god hukommelse for visse ting.

PS en tilbøjelighed for sarkasme og overdrivelse kan være tilsigtet i ovenstående.

18
26. januar 2017 kl. 11:25

Rigtig go' liste du har fundet der. Et sted man burde tjekke før investering i ny ovn.

16
25. januar 2017 kl. 22:06

Inden det går helt viralt, anbefales det at undersøge de engelske ildsteder.

Rumford pejsen er det mest udbredte og standard for London. Undersøg, tænk og tal først når konstruktionen til fulde forstås.

14
25. januar 2017 kl. 16:32

Jens Kastberg, helt enig, artiklen er sludder og populisme og det er dels ærgerligt men også forkasteligt at et teknisk medie som "Ingeniøren" differentieres til en sladderspalte for fodformede fritidspolitikere og miljøhippier der ikke sætter sig ind i tekniske fakta. En efterrationalisering og opsang til "Ingeniørens " redaktion er vist hårdt tiltrængt.

13
25. januar 2017 kl. 16:16

I London må man fyre med gas i ildstedet eller en speciel form for trækul, som ikke afgiver partikler. Og det er hvad folk gør. Hele historien er noget sludder og blot en forlængelse af Kåre og Co. forvrøvlede korstog. Men det beviser blot kvalitetens sørgelige tilstand blandt journalister (og skattevæsenet). Pyt med fakta i det post-faktuelle samfund.

12
25. januar 2017 kl. 16:05

Jeg har KOL, det skyldes Sarkoidose, jeg har aldrig røget, vores brændeovn generer mig ikke, men jeg reagerer ret voldsomt på stearinlys.

9
25. januar 2017 kl. 14:42

Bare overskriften, Brændeovne gør Londons luft værre end Beijings, afsløre en useriøs og subjektivitet der ikke er værdig i et teknisk medie som ingeniøren Mads Nyvold.

Måske du aldrig har været i Beijing eller andre kinesiske storbyer, men oplevelsen i skala 1:1 giver en anden opfattelse af smug end man oplever i centrum af London. At til artiklen er tilføjet et billede der appellere til læserens opfattelse af smug i London, men som står skrevet med småt under billedet, bare er tåget og fotograferet tidligere, er bare endnu en grund til at Mads Nyvold har sprunget over gærdet da han skulle levere dagens arbejdsopgave og redaktøren måske ikke har orket at evaluerer artiklen inden den blev distribueret.

Jeg mener bare at det er øv, når en useriøs politisk proces i vores Parlament bliver supporteret af "Ingeniøren", så må det lige have en kommentar, hermed.

MVH Steen

8
25. januar 2017 kl. 14:35

se at komme over deres brændeovnshetz og tage fat på nogle af de virkeligt store uløste problemer i stedet for:

Var månelandingerne nu ægte Hvem skød egentlig JFK Var det nu Bush, der stod bag 9/11 Hvad er det lige, der gemmer sig i AREA 51

[/irony]

mvh Flemming

  • der føler, at ing.dk stort sek ikke beskæftiger sig med andet end brændeovne i øjeblikket - - -
6
25. januar 2017 kl. 13:56

"Mens forskerne lige nu har travlt med at påpege risikoen ved den øgede brug af brændeovne, så har politikerne i London mere travlt med at foreslå begrænsninger i biltrafikken."

Det lyder som om at politikkerne har fat i den lange ende her.

Al den debat om brændeovne virker noget patetisk i forhold til problemer med giftig udslip fra bilparken. Både i London men også her i DK hvor emnet ruller. Det er ude af proportioner at køre debatten over på brændeovnene og væk fra den virkelige kilde til problemerne. Nemlig ICE (Internal Combustion Engine) biler.

Så jeg håber at de Londonske politikkerer fortsætter med begrænsning af ICE biler i London. Måske ligefrem et forbud mod ICE, fx i 2025? Min påstand er at man efter sådan et tiltage, ikke vil bemærke brændeovnene længere, og i givet fald kan man tage fat på problemet til den tid.

5
25. januar 2017 kl. 13:39

Som far til to børn med astma skal jeg hilse og sige, at det kan være nogle lange nætter, når man ligger og hører børnene hoste lungerne til fiskefars.

Hvad form for bolig bor du i?

Så tænker jeg på de gamle mennesker med KOL, iltbeholder på hoften og slange i næsen, og håber på at mine børns hosten snart går over.

KOL er resultatet af folk der bevidst gennem rigtig mange år har prøvet at ødelægge deres eget liv med massiv rygning - det har intet med hverken astma eller brændeovne at gøre.

4
25. januar 2017 kl. 13:36

For 2 uger siden kunne man på DR nyheder læse at deres korrespondent havde valgt at fraflytte byen i flere uger grundet luftforurening. Så jeg tror jeg stadig ville foretrække luften i London fremfor Beijing selvom man så måtte tage nogle dage indendørs eller gå med maske! Men måske ing.dk journalist skulle have valgt en anden by at sammenligne med

3
25. januar 2017 kl. 13:32

Som far til to børn med astma skal jeg hilse og sige, at det kan være nogle lange nætter, når man ligger og hører børnene hoste lungerne til fiskefars. Så tænker jeg på de gamle mennesker med KOL, iltbeholder på hoften og slange i næsen, og håber på at mine børns hosten snart går over.

Men ja: Brændeovne er da ellers hyggelige.

2
25. januar 2017 kl. 13:26

Mens forskerne lige nu har travlt med at påpege risikoen ved den øgede brug af brændeovne

Hvilke forskere - altså rigtige forskere, ikke partshavere som Kåre&Co?

1
25. januar 2017 kl. 13:07

Efter at have boet 6 år i England, har jeg endnu aldrig set et hjem uden "fireplace" - selv i nybyggeri. Mange af dem er gasfyrede eller elektriske (eller ren dekoration unden funktion), men de er en integreret del af engelsk kulturarv. En fungerende "fireplace" i dagligstuen anses som et positivt "focal point" og kan hæve værdien af en bolig, ikke mindst hvis det er en fungerende "wood burner" som englænderne elsker.