Brændeafgift: Nu også på halmpiller til heste
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Brændeafgift: Nu også på halmpiller til heste

Brændeafgiften, som er en del af energiforliget, kommer ikke kun til at gælde brænde. Hesteejere risikerer at betale op til 5.000 kroner årligt i afgift, fordi afgiften bliver lagt på halmpiller, uanset om de bliver brugt til brænde eller ej, skriver Berlingske.

Den udmelding er ikke blevet godt modtaget hos halmentreprenør Hans Stougaard, formand for brancheforeningen Danske Halmleverandører. Han mener, at loven fører til grænsehandel og ulovlig halmhandel.

»Det er næsten umuligt ikke at være kriminel, hvis dette bliver indført. Der vil blive så meget sort halm og så meget grænsehandel, at man aldrig har set det tidligere. Der er sgu da ikke en landmand og en person, der har et par ponyer, som handler sammen på en måde, så de skal aflevere 5.000 kroner i en forsyningssikkerhedsafgift,« siger Hans Stougaard til Berlingske.

Det er muligt at få penge tilbage fra Skat, hvis danskerne kan bevise, at de ikke har brugt halmen til brænde. Det kan altså blive nødvendigt at tage billeder eller på anden måde dokumentere sit halmforbrug. Reglen gælder dog kun, hvis afgiften overstiger 5.000 kroner.

Eksemplet med halmpiller til heste kommer frem, efter at Ingeniøren tidligere har skrevet, at brændeafgiften også rammer eksempelvis træ til plankeværk.

Læs også: Næste år skal der betales brændeafgift på plankeværket

De konservative er med i energiforliget og er derfor en del af aftalen om forsyningsssikkerhedsafgiften, som skatten på brænde officiel hedder. Men partiet vil ikke længere stemme for forslaget i den nuværende form.

»Vi er imod, og vi kan ikke støtte det. Der er masser af problemer omkring grænsehandel, og måden det hele er udformet på. Det er ikke en rimelig udmøntning af den aftale, vi lavede,« siger energiordfører Mike Legarth til Berlingske.

Nogenlunde samme melding kommer fra Dansk Folkeparti, som også har kvaler ved at lægge navn til forslaget.

»Jeg vil ikke sige, at hele energiaftalen nu er i fare, men det kommer helt an på, hvordan alle parter reagerer. Der er så mange problemer ved den model, som foreligger nu, at vi vil have vanskeligt ved at lægge navn til, og så vil der selvfølgelig mangle noget finansiering, men det kan man måske løse ved at beskære energiaftalen,« lyder det fra Dansk Folkepartis energiordfører, Mikkel Dencker, til Berlingske.

Læs også: Kritik: Ny skat på brænde bliver et bureaukratisk mareridt

Ifølge skatteminister Holger K. Nielsen (SF) er det dog ikke med regeringens gode vilje, at hesteejere fremover må betale til forsyningssikkerheden. Men EU-lovgivning gør det umuligt at undtage hestehalm fra afgift.

»Nye afgifter er sjældent populære, uanset hvor gode formål de skal dække. Jeg kan sagtens forstå, at almindelige danskere kan undre sig over indførelsen en ny afgift, men man skal huske, at afgiften finansierer energiaftalen fra sidste år, som næsten alle Folketingets partier står bag,« skriver Holger K. Nielsen i en mail til Berlingske.

»Man kan jo ikke sige ja til at bruge pengene og nej til at hente finansieringen,« skriver han.

Beregninger fra Boligejernes Videncenter viser, at afgiften vil føre til en årlig ekstraudgift på 528 kroner for familier, der bruger brændeovn. Udgiften stiger til 1.375 kroner i 2020.

Læs også: Ny afgift: 300 kroner ekstra for en kubikmeter brænde

kunne man jo også lægge en afgift på haveejernes græsplæner.
Der kan sikkert i løbet af sæsonen blive en helt pæn portion afklippet græs, som kan soltørres og stoppes i de mælkekartoner, som Fru Thorning ikke mener kan genanvendes, til varmebrug i de mørke vinteraftner, og vupti undrages statskassen så for adskillige skattekroner, som naturligvis skal indkassere. Senere kan man udvide ordningen til til en fast afgift på neglerensere, da der muligvis er nogle underlige personer, som opsamler og tørrer negleskidt med henblik på senere skattefra afbrænding, og det kan vi naturligis heller ikke have i et energibevidst samfund.
Osv. osv. - galskaben kender vist ingen grænser lige for tiden, så det er bare om at være foran, for ikke at blive alt for overrasket over regeringens næste desperate påfund for at vride mønt ud af folket...

  • 20
  • 1

Nu må det snart være gået op for folketinget, at hver gang de lægger afgift på noget, fordi de ønsker at befolkning f.eks ikke bruger mere olie og gas, ja så falder forbruget og der kommer selvfølgelig færre penge i kassen. Men det var jo netop hvad man ønskede. At regulere folks adfærd.
Men samtidig er afgiften allerede brugt i regnskabet, så pengen mangler. Så må der opfindes en ny afgift. Det samme var tilfældet med fotobilerne til politiet. Det er ikke en pengemaskine, bliver vi fortalt, man ønsker at sænke farten. Men indtægten er allerede indregnet i regnskabet, og da bilerne så er forsinket mangler de 500 mio. Så det handler ikke om at sænke farten men om at skaffe penge. Som altid.

  • 22
  • 0

"EU-lovgivning gør det umuligt ..." Så må den lovgivning også laves om, så det er muligt at lave fornuftig lovgivning ! Alternativt tilbagerulning af medlemskab ...

  • 16
  • 0