BP's brønd cementeret, men mere cement på vej

Det er endelig lykkedes BP at cementere Macondo-brønden i Den Mexicanske Golf, og selskabet er nu i gang med at finde ud af, om brønden er blevet ordentligt forseglet.

Brønden er blevet lukket ved hjælp af static kill proceduren. Tungt boremudder er blevet injiceret ind i brøndhovedet og har presset olien tilbage i reservoiret, hvorefter det er lykkedes ved hjælp af cement at sætte en prop i hullet.

Der er dog lidt uenighed om, hvad der nu skal ske.

BP's to aflastningsbrønde forventes at ramme ind i Macondo-brønden i midten af august, og planen var, at der her skulle pumpes tungt boremuddet og cement ned, for at sætte en prop i hullet.

Men efter det er lykkedes via static kill, er det lidt uklart, hvad BP faktisk har tænkt sig at bruge aflastningsbrøndene til.

»Vi har hele tiden sagt, at vi fortsætter med aflastningsbrønden. Det vil være den ultimative løsning.,« sagde BP's vice president Kent Wells til AP:

»Vi bliver nødt til at tage et skridt af gangen. Hvis vi pumper cement ned fra toppen (som de gjorde gennem brøndhovedet, red.) skal vi måske justere, hvad vi gør med aflastningsbrønden, men den er stadig en del af løsning.«

Tidligere kystvagtadmiral Thad Allen, der leder den amerikanske indsats, slår dog helt fast, at Macondo-brønden også skal cementeres via en aflastningsbrønd - det der kaldes et bottom kill:

»Der skal ikke være nogen tvivl om det. Jeg er leder af den nationale indsats, og det er sådan, det vil blive gjort,« siger han til AP.