BP: Opsugningshat på plads over afskåret olierør

Den top-hat, der skal opsamle olien fra det afskårne olierør på bunden af den Mexicanske Golf, er nu på plads over røret.

Ifølge BP bliver de næste tolv timer afgørende for, om operationen er tilstrækkelig for at opsamle den udsivende olie.

Top-hat er et mindre opsamlingssystem, som tidligere blev droppet, men som nu er kommet på banen igen.

BP: Montering af ventilhoved Illustration: BP Illustration: BP
BP: Montering af ventilhoved Illustration: BP Illustration: BP
BP: Montering af ventilhoved Illustration: BP Illustration: BP
BP: Montering af ventilhoved Illustration: BP Illustration: BP

Læs også: LIVE: Se oliekampen fra BP´s mange kameraer

Den er bygget til at blive sænket ned på havbunden over den lækkende riser. Det er derfor meget usikkert om top-hat systemet kan holde havvandet ude.

Tidligere har BP måtte aflyse en storstilet aktion med at lede olien til overfladen, fordi ekspanderende gas fra oliebrønden blandet med havvand, dannede iskrystaller.

Arbejdet blev fulgt via et live videofeed på ing.dk, hvor maskiningeniør Søren Hartmann, der er selvstændig konsulent inden for drilling supervision løbende har kommenteret og besvaret spørgsmål fra læsere. Hartmann har tidligere arbejdet for Transocean, firmaet der ejede boreriggen Deepwater Horizon. Han vil fortsat være klar ved computeren i dag fredag:

SE LIVEVIDEO AF BP'S REDNINGSFORSØG OG DELTAG I DANSK BOREEKSPERTS LIVEBLOG

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Live feeds kan findes her: http://www.bp.com/genericarticle.do?catego... Det er ikke alle der er aktive hele tiden. De bedste er i øjeblikket fra Enterprise samt Skandi. Skandi lægger dispersants ud. Her er også et link til CNN hvor man kan se Top Hat'en blive placeret over BOP'en. Som en lille kommentar til artiklen, vil jeg nu nok mene, at det er noget af en underdrivelse at kalde det for "den udsivende olie" udstrømmende havde nok været lidt mere rammende!

 • 0
 • 0

Illustrationen viser Top Cap til Lower Marine Riser Package (LMRP). Det er ikke den der bliver brugt i forsøget på at inddæmme olien, men Top Hat. De minder meget om hinanden men Top Hat'en har ikke den pakning (Sealing Grommet) som er vist på illustrationen. Top Cap'en kræver et meget fint snit for at pakningen passer på røret, men BP kunne ikke få deres Diamond Wire Cutter til at virke, derfor klippede de røret over i stedet og så kunne Top Cap'en ikke bruges længere. Det bevirker nok også at de ikke kan få fuld kontrol over udslippet, som de håbede, men forhåbentligt får de det reduceret betydeligt.

 • 0
 • 0

Jeg var i stand til at holde mig vågen til kl 03:36 dansk tid, da de satte cap'en på plads. ;-)

Det så forbavsende let ud, da bare én ROV skubbede cap'en ind midt i oliestrålen, hvorefter hele riseren med cap blev sænket ned over toppen af BOP'en.

Men dermed blev oliestrålen bare tvunget ud mellem cap'en og den gamle risers flange. Det så ikke ud til at reducere udstrømningen betydeligt, men det er jo umuligt at vurdere forskellen ud fra ROV'ernes video feeds.

Udstrømingen er tilsyneladende uændret, siden de satte cap'en på. Det ses bedst på Enterprise - ROV 2's video feed:

http://newsusa.myfeedportal.com/i/LIVE-BP-...

De hvide spidser der stikker ud, sidder på underkanten af cap'en, som det meste af tiden er skjult inde i "olieskyen".

Nu må vi så se om der er "sug" nok i den nye riser, til at optage udstrømningen under cap'en.

Igår sænkede de to cap's, med forskelligt design, ned til BOP'en. Det var efter sigende planen, at hvis den ene ikke virkede tilfredsstillende, skulle den anden prøves.

Det er sandsynligt at den anden model, som ser ud som på grafikken til ovenstående artikel, kræver et mere rent snit der hvor den gamle riser er skåret af, men det jo ikke lykkedes at udføre med wirecutteren, som Christer også skriver.

 • 0
 • 0

Her ser det ud som om, dels at udslippet ikke er aftaget, dels som om man nu forsøger kemikaliebekæmpelse direkte ved udslippet. Skal det mon tages som et udtryk for resignation fra BP's side ? :o(

mvh Flemming

@Erik Karlsen: Ja hvorfor mon ikke ? - Hvis det var SÅ simpelt, tror du så ikke nogle af de kloge hoveder havde tænkt på det ??

 • 0
 • 0

og hvorfor er der ikke en manuel mulighed for a lukke Bop'en

Og Flemming måske man skulle tænke over den slags ting næste gang man designer flanger på BOP og sænker dem ned på 1.5 KM vand

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten