Boxer truer med advokater: »Vi nægter at betale for 4G-støj«

Foreløbigt er der udsigt til, at de danske tv-seere, der bliver ramt af støj fra det mobile bredbånd, selv må tage ansvar for at afhjælpe problemet. Det har Den danske Telemyndighed og senest erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) slået fast over for ing.dk.

Læs også: Minister: Folks eget ansvar at undgå 4G-støj

Men udsigten til, at det er de danske husstande, der som udgangspunkt selv har ansvaret for at undgå eventuelle støjgener fra det mobile bredbånd, er administrerende direktør i tv-udbyderen Boxer Steen Ulf Jensen alt andet end begejstret for.

Virksomheden udsender tv over det jordbaserede digitale sendenet (DTT), som bliver anvendt af antenneforeninger og folk med egen antenne til at modtage blandt andet TV 2 og DR. Men i dele af DTT-nettet risikerer signalerne at blive forstyrret af det kommende mobile bredbånd. Steen Ulf Jensen frygter i den forbindelse, at både Boxer og Boxers kunder vil blive pålagt ekstra udgifter til blandt andet support og støjdæmpende filtre som følge af støj fra det mobile bredbånd.

Han mener derfor, det kun vil være naturligt, at det er de teleoperatører, som forventes at vinde den mobile bredbåndsauktion til maj, som også har udgifterne til eksempelvis support og filtre - en model, som blandt andet bliver brugt i England.

»Vi mener af princip, det må være forureneren, der skal bekoste de problemer, der måtte være,« siger Steen Ulf Jensen og henviser til, at staten jo har solgt en sendetilladelse til Boxer, som virksomheden har foretaget investeringer på baggrund af.

Han forstår godt, at der er behov for mobilt bredbånd i 800 MHz-båndet, men Steen Ulf Jensens forståelse hører op, når det som nu ligger i kortene, at det blandt andet kan blive Boxers kunder, der selv må håndtere eventuelle støjproblemer samt investering i filtre.

»Det kommer vi ikke til at tåle, for at sige det helt firkantet. Vi vil tage alle de legale skridt, vi føler er nødvendige at tage, hvis vi får forstyrrelser,« siger han.

Og Steen Ulf Jensen har al mulig grund til at tro, at der vil komme forstyrrelser. Den danske Telemyndighed har ganske vist fået udarbejdet en rapport, som viser, at højst 10.000 husstande risikerer forstyrrelser fra det mobile bredbånd, men den rapport giver Boxer-direktøren ikke meget for.

»De lader, som om der ikke kommer til at være nogen problemer. De har fået lavet en rapport, som fuldstændigt negligerer de problemer, vi er overbeviste om kommer,« siger Steen Ulf Jensen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan da godt løse problemet, det er bare købe en kabelsaks og klippe ledningen over til 4G antennen der ødelægger signalet. Ville sikkert gøre det samme hvis en kemifabrik hældte sit affald direkte ud i silkeborgsøerne...

 • 0
 • 0

Sådan hænger det dog sjældent sammen, når der er tale om lovlige sendere. Så skulle Kalundborg Lang og mellembølgesender førhen også have betalt for al den sjov der blev her i området. CD-spillere virkede ikke, telefoner kunne man høre gratis radio i, komfurer/ovne kunne selv tænde da der kom elektronik i, og en masse andre sjove ting. Det er ikke nemt, selv om der er kommet CE mærkninger og EMC direktiver o.s.v. Men jeg er da glad for at have fællesantenne og undgå den pengemaskine til TV-udbyder. Prisen ser umiddelbar billig ud, men så står der kortgebyr med småt, som lige tillægger en stor udgift oveni. Nye fjernsyn eller modtagerbokse er også en ekstra udgift, folk selv må betale, uden de har bedt om det.

 • 0
 • 0

Så skulle Kalundborg Lang og mellembølgesender førhen også have betalt for al den sjov der blev her i området. CD-spillere virkede ikke, telefoner kunne man høre gratis radio i, komfurer/ovne kunne selv tænde da der kom elektronik i, og en masse andre sjove ting.

Øh hvornår var det? Jeg har boet en kilometers penge derfra fra midten af 90'erne frem til de skrottede analoge 243 kHz langbølge udsendelser og jeg har aldrig oplevet eletronik opføre sig spøjst. Ok jo, man kunne høre radio i fastnet telefonerne, men ellers...

 • 0
 • 0

En gang sidst år var tråden oppe omkring det kommende problem og der indrømmede udbyderen at man ikke havde gjort opmærksom på at få afsat penge i projektet til støjdæmpning og at det kunne man ikke gøre nu. Er det mig der husker forkert ?

 • 0
 • 0

Og siden hvornår er det blevet lovligt forstyre noget som de fleste har krav på kunne modtage forstyrelsesfrit?

Kalundborg Langbølge var trods alt først på banen, af det radiomæssige. Om samme Langbølge gik ind over tonehovederne i Båndoptagere?

 • 0
 • 0

Tidligere var det SF's holdning, at forureneren skal betale, men når der går penge i statskassen, så er det bare borgeren. Det burde være staten der sikrede at TV modtagelsen skete uforstyrret ved at bruge en brøkdel af indtægterne til nogle filtre og en informations kampagne.

Omfanget af problemet vil sikkert hovedsageligt komme fra interferens på TV indgangene fra kanal 61 til 69, og de billige TV fra Bilka m.v. har sikkert en tuner der ikke kan kompensere, hvorfor det er nødvendigt med eksternt filter.

Bokser kunne også have filtre i deres bokse.

Ang. påstanden om at problemet løses ved at 4G ikke må sende med fuld effekt i de nederste frekvenser er ikke særlig relevant, idet den nuværende kanalplan ikke har særlig mange sendere i kanal 68 og 69.

Der er sendere i kanal 69 i Jyderup, Vordingborg og Nakskov - og en enkelt tysker i Sønderjylland. Kanal 68 har sendere i hovedstaden, Videbæk/Viborg og Rønne.

Min påstand er, at de fleste problemer der opleves omkring forstyrrelser pga 4G kommer fra interferens i dårlige TV tunere i billige fladskærme. Og det går ikke kun ud over ovennævnte områder, men alle områder hvor der ikke er ordentlige HF tætte stik og filtrering af frekvenser over 800MHz.

Så løsningen er, at ministeren bestiller en ordenligt r*vfuld filtre - evt. fra en dansk producent, og sender disse ud gratis til danske TV seere.

 • 0
 • 0

Hvis moral er godt, må dobbeltmoral være dobbelt så godt :)

I går i Kontant, var det forbrugernes eget ansvar at husstandsinstallationerne er i orden: - Vores princip er, at husstandsinstallationerne er folks eget ansvar, siger adm. direktør i Boxer, Steen Ulf Jensen.

http://www.dr.dk/DR1/kontant/2012/03/06123...

Jeg er godt klar over at problemstillingen ikke er 100% den sammen. Men de minder på flere måder om hinanden. Eks. oplever folk problemer med filtret og for at undgå forstyrrelser, skal deres kunder også have det rigtige filter.

De Boxerkunder som for tiden får skiftet filter, så de kan se Boxer, vil forhåbentligt ikke få problemer med 800 MHz frekvenserne i fremtiden. Hvis de gør, må det være antenneinstallatørens ansvar, da han burde vide bedre.

 • 0
 • 0

Måske lidt off topic, men Kalundborg sender skam lystigt igen på 243 kHz.

Ind til videre ingen klager, men en del glade lyttere.

Men den sender med meget nedsat effekt i forhold til i 'de gode gamle dage' - tværbommene er også væk.

Lars :)

 • 0
 • 0

jeg har hørt, at i de gamle dage kunne man med et kobbertag til jord trække et par lysstofrør i huset - det snuppede nogen effekt fra snderen, men var sikkert brugt.

 • 0
 • 0

Ellers må DDT-brugerne lige informeres om retten til at henvende sig til støjtjenesten. Når de bliver trætte af at rykke ud til dette igen og igen, kan det være der sker noget.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten