Boxer klemmer børnekanaler for at få plads til TV 2

Når Boxer fra årsskiftet overtager opgaven med at udsende TV 2 som betalingskanal via det digitale jordbaserede sendenet, betyder det samtidig, at nogle af de øvrige kanaler, som Boxer udsender, må rykke lidt sammen.

I dag udsender Boxer nemlig allerede en række programmer i den datastrøm, kaldet en multipleks eller en mux, som fremover også skal rumme TV 2. Da kapaciteten i sådan en datastrøm er begrænset, vil nogle af de eksisterende Boxer-kanaler blive udsendt med lidt lavere bitrate (bit per sekund) - det vil blandt andet sige færre informationer til billede og lyd - for at få plads til TV 2.

»Det er jo forskelligt i virkeligheden, hvor meget hver enkelt kanal har behov for, så vi går ind og kigger lidt nøjere på, hvilke kanaler man godt kan skrue ned for, og hvilke man skal beholde,« forklarer Boxers adm. direktør, Steen Ulf Jensen.

En sportskanal kan eksempelvis have behov for et større bitrate end andre kanaler, da der er flere data, der skal overføres, jo mere bevægelse der er i billedet. Og derfor kan det godt lade sig gøre at skrue ned for bitraten på visse kanaler, uden det går mærkbart ud over billedkvaliteten, påpeger Steen Ulf Jensen.

»For eksempel har nogle af børnekanalerne ikke brug for lige så høje bitrater som nogle af sportskanalerne for, at billedet er godt,« siger han og tilføjer:

»Når du flytter dig hen over en fodboldbane eller en håndboldbane, så er der enormt meget hurtig bevægelse i billederne, så det vil sige, de har behov for mere (bitrate,* red*.)«

Ud over at nedjustere bitraten på nogle kanaler har Boxer mulighed for at flytte rundt på kanalerne i de mux'er, virksomheden råder over, så de bliver bedre udnyttet. Eksempelvis så tre kanaler, der bruger 6 Mbit/s, og en på 4 Mbit/s havner i en mux med en samlet kapacitet på 22 Mbit/s (tænkt eksempel).

»Det kan også være, vi flytter lidt rundt på kanalerne, så vi får en mere optimal fordeling af dem, mellem mux'ene,« siger Steen Ulf Jensen.

Desuden har Boxer opgraderet en del af virksomhedens sendeudstyr, hvilket giver mere kapacitet i forbindelse med udsendelsen af TV 2, oplyser han.

HD er rykket nærmere

Boxer kan dog snart vise sig at få behov for endnu mere kapacitet i virksomhedens mux'er, hvis virksomheden ønsker at udsende kanaler i HD-format (High Definition), som kræver mere båndbredde end de nuværende SD-kanaler (Standard Definition). TV 2 har nemlig meldt ud, at virksomhedens hovedkanal er på vej i HD, og det betyder ifølge Steen Ulf Jensen, at danskerne i højere grad bliver vant til HD-tv, og dermed kan Boxer også få behov for at tilbyde HD-tv.

»Vores HD-planer lå måske i skuffen og lå nogle år ude i tiden, fordi vi kunne se, at det ikke var afgørende for, om vi fik kunder eller ej. Men planerne har vi nok måttet tage op af skuffen i og med, at TV 2 nu har sagt, at de går i HD også,« siger han.

En af de måder, som Boxer kunne skabe mere kapacitet i virksomhedens mux'er på, ville være at skifte fra sendestandarden DVB-T til DVB-T2. Et sådan skifte ville give mere kapacitet i forhold til DVB-T(1), men det ville samtidig betyde, at Boxers kunder skal være i besiddelse af DVB-T2- modtageudstyr for at kunne se virksomhedens kanaler.

»Nu får vi se,« siger Steen Ulf Jensen til spørgsmålet om, hvorvidt Boxer går med planer om at skifte til DVB-T2 for at imødekomme kundernes eventuelle HD-krav.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

... er jo en meget subjektiv ting. Men det er klart at når man lægger beslutningen af båndbredde til kanalerne i hænderne på programudbyderne, bliver parameteren de styrer efter nok nærmere profit.

Det er jo allerede sådan at f.eks. DR HD har meget forskellig båndbredde hos de forskellige udbydere (Viasat, Canal Digital, Yousee og på DVB-T). Og hos visse udbydere er det så lavt at det kun er pixel-opløsningen der er HD.

Båndbredde eller bitrate er jo ikke en parameter den almindelige forbruger kan sætte sig ind i, eller holde sig orienteret om. Der burde være minimumsstandarder for at man kan kalde en kanal HD, SD osv. Så det ikke kun er op til programudbydernes samvittighed (eller mangel på samme).

Se i øvrigt flatpanels.dk 's udemærkede gennemgang af problemet: http://www.flatpanels.dk/test.php?subactio...

 • 0
 • 0

Skriver de at TV2 bliver en betalingskanal fremover?

Ja - men det har også været almindelig kendt viden siden marts 2011.

 • 0
 • 0

I øvrigt meget smagfuldt at Boxer lader det gå ud over børnekanalerne. Det er jo nok heller ikke et segment der vil brokke sig. (Det virker i øvrigt som om samme fremgangsmåde gør sig gældende for indhold af børnekanalerne. Noget af det er i hvert fald noget forfærdeligt skrammel, både produktions og indholds -kvaliteten).

 • 0
 • 0

Ja, det blev vedtaget ved sidste medieforlig at TV2 gerne måtte skifte til en betalingsmodel.

Priser kan du finde her: http://www.recordere.dk/indhold/templates/...

Yousee dropper i øvrigt også samtidig TV2 Film da de ikke kunne blive enig om pris. http://digitalt.tv/forum/kabel-tv/helt-slu...

DR1 vil også næste år begynde at sende i "næsten HD" også kaldet "HD Lite". Dvs. der er sikret 6,5 Mbit/s båndbredde, men muxen vil blive ændret så udsendelserne dynamisk kan få tildelt ekstra plads hvis det er til rådighed. Recordere.dk har mere om den nye kanalfordeling her: http://www.recordere.dk/indhold/templates/...

 • 0
 • 0

[quote]Skriver de at TV2 bliver en betalingskanal fremover?

Ja - men det har også været almindelig kendt viden siden marts 2011.[/quote]

Nej det har været mere end almindeligt kendt siden årsskiftet 2008/2009, da folketinget vedtog det. Dvs det - udover naturligvis her på ing.dk - også har stået i de almindelige aviser. Både BT og EB har også omtalt det mange gange.

Lars :)

PS! Det blev først endeligt godkendt af EU i dette forår.

 • 0
 • 0

Nu kan man ikke sammenligne bitrater ved at måle som flatpanels har gjort. Den anvendte kodning kan være med konstant eller variable bitrate og disse kan ikke direkte sammenlignes - på nogen meningsfuld måde.

Med konstant bitrate gemmes så at sige alle nul-pakkerne inde i kodningen - og bitraten ser stor og flot ud - men det gør billederne ikke altid. Med variabel kodning sendes kun de nødvendige bits og den frie kapacitet sendes som nul-pakker, der er synlige for en simpel mux-analyse. Typisk kodes alle kanaler i en mux i et samarbejde med statistisk multiplexning ind i muxens faste bitrate (22 Mbit/sek for Boxertv.dk).

Men Boxer sender 10 kanaler i 22 Mbit/sek og ikke som i artiklens eksempel 3 x 6 Mbit/sek + 1 x 4 Mbit/sek. Og de 22 Mbit/sek skal også rumme signalering, EPG, evt. teletext og kanal lyden. Så der er allerede mange mange atm. tryk på kodningen hos Boxer.

Det minder mig lidt for meget om historien om manden der ville fravende sin hest at spise, og den havde næsten lært det .......

Men Boxer har faktisk UHF kanaler til en yderligere mux - det synes ret urimeligt, at de ikke straks er blevet pålagt at udbygge den før TV2 kunne flytte.

Lars :)

 • 0
 • 0

Kan man ikke have FTA (DR) og betalingskanal (TV2) i den samme mux? Eller kan FTA-only modtagere ikke finde ud af kun at vise FTA-kanalerne?

 • 0
 • 0

Faktisk synes jeg det er et større problem at der løbende skiftes standarder på det digitale sendenet. Man kan i artiklen læse om DVB-T2 som kommende standard, (der jo ikke virker på eksisternede modtagereI, og samtidig bliver alt det gamle MPEG2-udstyr fuldstændigt uanvendeligt fra den 1/1-2012

 • 0
 • 0

Det er lige skrapt nok. TV2 fik i sin tid lov til at sende mod at den var selvfinanserende. Senere fik de tilført mange skattekroner ( dem kunne vi godt have brugt i dag) Nu skal vi betale for at se reklamer.... fnys

 • 0
 • 0

. Båndbredde eller bitrate er jo ikke en parameter den almindelige forbruger kan sætte sig ind i, eller holde sig orienteret om. Der burde være minimumsstandarder for at man kan kalde en kanal HD, SD osv. Så det ikke kun er op til programudbydernes samvittighed (eller mangel på samme).

Der er faktisk en standard for udsendelse af HD-TV. I.flg. EBU så skal en kanal sende i mindst 720P eller 1080i med mindst 8 megabit per sekunder for at måtte kalde sig HD.

 • 0
 • 0
 • så kan man spare penge og samtidig slippe for at se denne ringe kanal!

Det er da noget svineri, særligt da de garanteret ikke får frataget deres licenskroner af den grund, så vi skal bare til at støtte noget vi ikke kan se alligevel...

 • 0
 • 0

Nu kan man ikke sammenligne bitrater ved at måle som flatpanels har gjort. Den anvendte kodning kan være med konstant eller variable bitrate og disse kan ikke direkte sammenlignes - på nogen meningsfuld måde.

Enig.

Med konstant bitrate gemmes så at sige alle nul-pakkerne inde i kodningen - og bitraten ser stor og flot ud - men det gør billederne ikke altid.

Med variabel kodning sendes kun de nødvendige bits og den frie kapacitet sendes som nul-pakker, der er synlige for en simpel mux-analyse.

Jeg kender det nu som at variabel bitrate = konstant kvalitet og konstant bitrate = variabel kvalitet og at man oftest vælger den første.

 • 0
 • 0

[quote]TV2 har ikke modtaget en licenskrone siden 2004.

Det er nu ikke helt korrekt, da TV2 har modtaget penge fra Public Service puljen og pengene i den pulje kommer fra licensmidlerne.[/quote]

I lighed med alle andre aktøre der søger.

 • 0
 • 0

@Albert Skorstengaard Nu har vi i to indlæg - pænt - rettet din uvidenhed mht. TV2 betaling fra 2012. Så kan du alligevel end ikke indse, at det sgu betyder, at du skal søge oplysninger om det mest simple - in casu TV2 og licens - før du fremture med mere unødigt vrøvl i nye indlæg. Dette er dog ing.dk og ikke et formiddagsblad. .

@Leif Neland ja krypterede og FTA kanaler kan helt fint være i samme mux. Det er kun sådan primitiv lyst til at udpege og eje, der gør, at DR har mux1+2 og Boxer mux3+4+5 og mulighed for mux6. De er helt tåbeligt udfra en optimal fordeling af kapaciteten. Sådan cirka som om offentligt ansatte skulle køre i bane 1+2 på en 4 sporet motorvej, medens privatansatte skulle køre i spror 3+4 - en helt irelevant opdeling - som vel alle kan se det tåbelige i.

@Morten Fordsmand Når man ikke skifter standard betyder det i praksis, at alle der skal købe nyt udstyr - fortsat køber forældet udstyr. Og det blot for at spare helt eller halvt udtjent udstyr. Man kan ikke lave fornuftige migreringsplaner uden at have fokus på helheden og stort set kun på helheden. Det der klynk med 'Jeg har lige købt dyrt..." - Ja. der dummede du dig - men derfor skal vi da ikke lokke flere i den fælde - vel ?

@Johnny Olesen Det er rigtigt at HD kræver min 720 linier i 16:9 format, men det er nu ikke EBU's der står for det og der er ikke fastsat nogen mindste komprimeret bitrate. Det er godt at finde sine kilder - før man skriver.

@Allan S. K. Frederiksen Det er muligt at TV2 har fået pulje penge til et eller flere angivne formål, men det betyder ikke at TV2 er licensfinansieret.

Lars :)

 • 0
 • 0

@Johnny Olesen Det er rigtigt at HD kræver min 720 linier i 16:9 format, men det er nu ikke EBU's der står for det og der er ikke fastsat nogen mindste komprimeret bitrate. Det er godt at finde sine kilder - før man skriver.

Okat jeg retter mig selv. EBU ANBEFALER mindst 10 Mbit ved brug af H.264:

EBU tests of stand-alone MPEG-4 encoders of different vendors have suggested5 the following minimum fixed bitrates in order achieve an HDTV image quality providing a significantly better quality perception compared to good quality SDTV (e.g. 6 Mbit/s MPEG-2) for a wide range, including critical content: • For the 1080i/25 HDTV format and horizontal sub-sampling to 1440 samples a minimum bitrate of 12 Mbit/s is recommended • For the 1080i/25 HDTV format and no horizontal sub-sampling a minimum bitrate of 12 - 14 Mbit/s is recommended • For the 720p/50 HDTV format and no horizontal sub-sampling a minimum bitrate of 10 Mbit/s is recommended.

Kilde: http://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3334.pdf

I dette dokument henvises også til ovenstående test af fem forskellige encodere testet af EBU - side 17: http://tech.ebu.ch/docs/events/abu09/abu_d...

 • 0
 • 0

@Albert Skorstengaard Nu har vi i to indlæg - pænt - rettet din uvidenhed mht. TV2 betaling fra 2012. Så kan du alligevel end ikke indse, at det sgu betyder, at du skal søge oplysninger om det mest simple - in casu TV2 og licens - før du fremture med mere unødigt vrøvl i nye indlæg. Dette er dog ing.dk og ikke et formiddagsblad. .

Hermed blot et afklarende bidrag til debatten:

"Fra 2007 blev der afsat en pulje af licensmidlerne til en ”public service-pulje”, der kan søges af private tv-stationer til udvikling af programmer med et public service-indhold." (http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-ki...)

Eftersom de kommercielle TV2-kanaler ikke er udelukket fra at modtage støttemidler fra puljen, er det således en teoretisk mulighed, at visse TV2-produktioner er licensstøttede.

Se evt. også: - LBK nr 477 af 06/05/2010 (§ 11a) - BEK nr 1127 af 26/11/2008 - http://www.dfi.dk/Branche_og_stoette/Stoet...

 • 0
 • 0

@Johnny Olesen

Okat jeg retter mig selv. EBU ANBEFALER mindst 10 Mbit ved brug af H.264:

Men dokumenterne er fra februar 2009 - det er laaang tid siden. Desuden tales der om "minimum fixed bitrates" og det er netop ikke stat-muxed variabel bitrates. Faktisk har - meget overraskende - selv MPEG-2 opnået en betydelig forbedret realtids komprimering siden 2009 (15-25%).

@Heino H. Gehlsen Når man taler om at TV2 ikke får licensmidler er der indlysende tale om driftsmidler eller midler til at opbygge stationen. Public service puljer, der muligvis er indbetalt som licens, er noget ganske andet.

Det svarer lidt til at hvis jeg holder et foredrag fx på en skole mod en betaling. Det gør mig bestemt ikke hverken til lærer eller til kommunalt ansat.

Lars :)

 • 0
 • 0

[ Men dokumenterne er fra februar 2009 - det er laaang tid siden. Desuden tales der om "minimum fixed bitrates" og det er netop ikke stat-muxed variabel bitrates. Faktisk har - meget overraskende - selv MPEG-2 opnået en betydelig forbedret realtids komprimering siden 2009 (15-25%).

Ah - er det ikke kun én leverandør, der påstod 15-25% bedre komprimering med MPEG2på baggrund af egne tests - mener det var Tandberg (før de blev overtaget).

Men det er da helt sikkert at encoderne har utrolig meget at gøre med billedkvaliteten. Meget indhold kan sagtens sendes i 720P med fastbitrate på omkring 5 Mbit og se gange okay ud, mens andet materiale ser elendigt ud ved selv 10 Mbit H.264.

Da DR startede DR HD, blev en del udsendelser (primært film) sendt i 720P med omkring 4,8 Mbit og kun et fåtal af recodere.dks brugere lagde mærke til det - Hr. og Fru Jensen kunne slet ikke se det.

 • 0
 • 0

Ah - er det ikke kun én leverandør, der påstod 15-25% bedre komprimering med MPEG2på baggrund af egne tests - mener det var Tandberg (før de blev overtaget).

Boxer synes at mene at de kan frigøre en hel mux til at sende TV2-HD med DVB-T2 (Mux4 skifter 1 april 2012 til DVB-T2)

Boxer siger samtidig at de eksisterende kanaler fortsat skal sendes i SD. Det vil vel betyde at man skal have 30 kanaler i 2 muxer af 22.39 Mbit/sek.

Se det er 'smæk for skillingerne' - eller ren nedtur ? Vælg selv.

Lars :)

Kilde: http://www.digitalt.tv

 • 0
 • 0

Her næsten 3 uger efter at Boxer har udmeldt at en af deres 3 muxer omstilles til DVB-T2 med mere kapacitet og SD kanalerne komprimeres så de kan rummes i 2 muxer - Sælger de fleste kæder udstyr der ikke kan modtage de nye DVB-T2 signaler - og gør kun meget lidt opmærksom på det indlysende behov for DVB-T2 og CI+(ny korttype). De eksisterende 3 boxermuxer har en kapacitet på 22 Mbit/sek, medens den omstillede mux vil få en kapacitet på over 36 Mbit/sek.

Det betyder at 36 / (22+22+36) = 45% af Boxers kapacitet kun kan modtages med en DVB-T2/CI+ modtager (+ naturligvis et betalt kort)

Det er vel indlysende, at selv om Boxer forsøger at komprimere de eksisterende kanaler, så vil mulighederen blive ringere og med færre kanaler uden en DVB-T2 modtager. Vigtigheden af at kunne modtage TV2 i HD bliver også helt afgørende for en god kvalitet på større skrærme.

Det undre mig at ingen tager dette op: "DVB-T er forældet til Boxer og TV2 - og burde slet ikke sælges længere.

Lars :)

 • 0
 • 0

Det undre mig at ingen tager dette op: "DVB-T er forældet til Boxer og TV2 - og burde slet ikke sælges længere.

For slet ikke at snakke om det fantastiske i at man kan købe et Boxer godkendt TV uden at TV'et kan benyttes til Boxers HD kanaler.

"ja, kære frøken - du købte godt nok et Boxer godkendt TV for 2 måneder siden, men du kan alligevel ikke se TV2HD til April. Æ R G E L I GT!"

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten