Bots og bajere: Robotter kan hjælpe med fremtidens danske humlehøst

26. juni 2020 kl. 11:59
Bots og bajere: Robotter kan hjælpe med fremtidens danske humlehøst
Illustration: kingofswords / Bigstock.
En robot fra Teknologisk Institut, Syddansk Universitet og RoboCluster skal være i stand til at erstatte 6 til 7 markarbejdere.
Artiklen er ældre end 30 dage

En automatiseret robot skal gøre det lukrativt at producere humle i Danmark fremfor at importere den fra Europa og Nordamerika.

Det er ambitionen i et nyt projekt fra Teknologisk Institut, Syddansk Universitet og RoboCluster, hvor man har designet en robot, der på autonom vis skal fæste humleplanter fast til snore, således at de kan vokse sig op til otte meters højde.

»De her snore skal fæstes, og det gøres manuelt i dag. Det arbejde kan robotten overtage. Når først snoren hænger deroppe og planten er en halv meter, så skal man hjælpe planterne med at gribe fat i denne snor,« siger Troels Oliver Vilms Pedersen, programchef hos Teknologisk Institut.

Læs også: Pandemi giver nyt liv til robotter

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og én robot vil ifølge Troels Oliver Vilms kunne erstatte flere menneskelige medarbejdere.

»Det vil helt givet være sådan, at det ikke er fuld autonomi, man sigter efter. I dag har man 6-7 arbejdere af gangen. Med robotten kan man gå ned til én – og så løser robotten det i samme tempo som de 6-7. Den sidste arbejder vil gå og holde øje, hvis der opstår fejl hos robotten, eksempelvis,« siger Troels Oliver Vilms Pedersen.

Godt for miljøet

Med en etablering af en kommerciel humleproduktion på dansk jord, kan det få en positiv indflydelse på den klimamæssige front, både i forhold til den danske biodiversitet og i forhold til transportforurening, da man slipper for at skulle importere humle fra steder som Tyskland, Tjekkiet, sydlige Polen og de nordlige stater i USA.

Læs også: Autonome droner skal finde slitage på Europas jernbaner og broer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selv med etablerede robotter skal man fra dansk humlelandbrug fortsat købe ind hos de populære humlenationer. Engang var humle et almindelige syn i det danske landskab. Men det forsvandt med de mange små hjemmebryggerier:

»Fordi vi ikke har haft kommerciel humleproduktion i 100 år i Danmark, så mangler vi noget viden på området,« siger Troels Oliver Vilms Pedersen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger