Bornholmsk forsøg flytter en tredjedel af elforbruget
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Bornholmsk forsøg flytter en tredjedel af elforbruget

Illustration: Ecogrid

Over 400 elektriske varmeapparater slukkede simultant på Bornholm i fredags kl. 20.00. Lignende hændelser har fundet sted over 200 gange i løbet af de seneste to fyringssæsoner, og skyldes hverken strømsvigt eller synkront tænkende øboere.

Forskningsprojektet Ecogrid 2.0 er nemlig på tredje år i gang med at teste fremtidens fleksible elforbrug på solskinsøen. Nu kan de melde resultater på banen, der viser lovende takter for deres model, som kan mindske belastningen af elnettet, og fra denne uge også flytter fokus over på klimaet.

Læs også: Endelig: Fleksibel afregning åbner for mere grøn strøm i energisystemet

»Jeg har aldrig set bedre resultater, for den her slags elforbrug« siger civilingeniør, ph.d. Emil Mahler Larsen fra Dansk Energi, der er projektleder for Ecogrid 2.0.

Store virksomheder styrer apparaterne

Ecogrid 2.0 har sammenkoblet el-radiatorer og varmepumper i næsten 800 bornholmske huse, og er i stand til at flytte rundt med mindst 30 procent af husenes elforbrug i vinterhalvårets spidslasttimer.

Selve reguleringen står virksomhederne IBM og Insero for. De to såkaldte aggregatorer kan via styrebokse fra henholdsvis Siemens og Greenwave Systems, slukke og tænde for alle puljede el-radiatorer og varmepumper samtidig.

Læs også: Forskere bag stort energiprojekt: Overset fleksibilitet kan sikre den grønne omstilling

Ved at slukke i spidslasttimerne sparer de kunderne for en højere elpris, og kan byde ind på – simulerede versioner af – Energinets regulérkraft-marked samt et andet marked for netselskaberne.

Kun omkring det halve skal indhentes

Elforbruget flyttes fra tidspunkter med hård belastning på elnettet, og opvejes lige efter med øget ydelse, så huset når samme temperatur som før. Den påkrævede strøm, der skal til for at udligne elforbruget, har dog været overraskende lav, fortæller Emil Mahler Larsen.

»Vi havde forventet, at man skulle have den samme energi tilbage, som man tog ud af systemet, men det kan vi faktisk ikke se. Det ser ud til, at den kun skal indhente omkring det halve,« siger han.

På hjemmesiden ElectricityBaseline lægger de løbende resultater op. Da IBM for eksempel slukkede for varmeapparaterne om aftenen i fredags, faldt det samlede effektforbrug i over 400 husstande fra omkring 1.250 kW kl. 20.00 til omkring 825 kW kl. 20.25. Efter varmeapparaternes igangsætning lå forbruget i en times tid en smule over det tidligere niveau.

IBM-husenes samlede effektforbrug om aftenen fredag den 2. marts. Illustration: http://www.electricitybaseline.com

Ingen klager fra frysende kunder.

Den gennemsnitlige temperatur i husene faldt med omkring 0,5 grader celsius som følge af de slukkede apparater, og nåede derefter forholdsvist hurtigt op på normalt niveau igen.

Lignende manøvrer er foretaget over 200 gange i løbet af de seneste to fyringssæsoner, og potentielle frysende kunder har endnu ikke givet lyd fra sig. En tidligere undersøgelse fra siemens under første version af Ecogrid, viste, at en temperatursændring skal overstige to grader, før man føler den.

Læs også: Fleksible elpriser åbner muligheder for mini-kraftvarmeværker

»Hvis man slukker for varmeproduktionen i en time, så er temperaturændringen meget meget lille, så der har ikke været en eneste, der har klaget sig i den time, hvor man har slukket for varmeproduktionen« siger Emil Mahler Larsen.

Kunder kan styre efter lav CO2-udledning

Flytningen af elforbruget har hidtil været styret af, hvor stor profit aggregatorerne kan høste på de simulerede markeder.

I denne uge fik de 800 bornholmske forsøgshusstande dog adgang til en ny hjemmeside, hvor de får mulighed for i stedet at stile efter det lavest mulige klimaaftryk.

»Vi bruger en prognose over CO2-intensiteten pr. kW forbrug, der kigger syv dage frem. Kunder kan så vælge at optimere elforbruget efter den i stedet for spotpriserne,« siger Emil Mahler Larsen.

Læs også: Nyt bornholmer-eksperiment: Køb din strøm i en pakkeløsning

Det indleder næste etape for Ecogrid 2.0, der også indeholder blandt andet facebook-grupper, anbefalinger og ranglister over elforbrug.

»Vi har fået adfærdsdesignere til at finde ud af, hvad det er kunderne godt kan lide. For at det her skal kunne sprede sig, så skal vi rette produktet mod dem,« siger Emil Mahler Larsen.

Skal på markedet, når projektet slutter

Demonstrationen har stadig ikke adgang til Energinet’s egentlige regulérkraft-marked, da mængderne i puljen ligger under det fastsatte minimum. Efter projektets afslutning næste år, håber Dansk Energi dog, at de kan stå alene og køre videre med modellen på markedet i hele Danmark.

»Det kræver selvfølgelig, at vi får nogle flere varmepumper og nogle flere kunder,« siger Emil Mahler Larsen.

Læs også: Ny el-reform skubber handlerne frem på scenen

De har blandt andet lavet en aftale om at tilføje 20 store varmepumper i Horsens til puljen, og de er også i kontakt med et elbils-projekt, der har udvist interesse i at koble sig på modellen.

Hvad er prisen på at få installeret software og hardware, der muliggør fjernstyringen af varmepumper m.v. kontra den opnåede besparelse?
Min påstand er at tilbagebetalingstiden er >10 år for den almindelige forbruger.

  • 11
  • 1

at det er kunder med elvarme / varmepumpe.
Der foreligger ikke noget hvis det blot var "almindelige" elforbrugere - altså uden elvarme.

Det andet er at det kun er godt en halv times afbrydelse.
Spørgsmålet er om det batter så meget I det større spil, om ikke vi har behov for at forbruget reducers I flere sammenhængnde timer ad gangen. ?

  • 9
  • 1