Den nye jernbane mellem Vejle og Billund, som regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt at bruge 926 millioner kroner på at bygge, vil ganske vist spare de rejsende til Billund Lufthavn for 4,5 minutters rejsetid i forhold til den nuværende busrute. Men for togpassagerer fra Struer og Herning, vil den nye togforbindelse betyde en noget mere besværlig rejse.
I dag går der tog fra Struer til Vejle hver anden time, og hvert andet tog er et Intercitytog, der fortsætter til hovedstaden uden skift. Men det er slut, hvis den nye bane til Billund i 2028/29 bliver klar til afgang. I så fald vil alle passagerer skulle skifte i Vejle.
Det skyldes, at Billundbanen det første stykke af vejen fra Vejle og op ad den stejle bakke ved Grejsdalen mod Jelling kører på den samme ensporede bane, som fortsætter videre nordpå mod Herning. Efter Jelling skal der lægges nye skinner til Billund. Men når der som planlagt skal køres med halvtimesdrift på den nye rute til Billund, vil kapaciteten på den ensporede bane til Jelling være udnyttet maksimalt.
»Af hensyn til punktligheden’ bør der derfor ikke køre direkte tog mellem København og Herning/Struer,« fremgår det af beslutningsgrundlaget for den nye jernbane til Billund, som er en del af regeringen og Dansk Folkepartis infrastrukturplan til godt 112 milliarder kroner.
Af samme beslutningsgrundlag fremgår det, at Billundbanen har negativ samfundsøkonomisk gevinst, idet »omkostningerne til at anlægge og drive banen overstiger summen af billetindtægter og tidsgevinster for de rejsende«.
Borgmestre: Vi bliver koblet af
Udsigten til, at infrastrukturplanen medfører dårligere togbetjening har skabt røre blandt seks midt- og vestjyske borgmestre fra hhv. Herning, Holstebro, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Lemvig og Struer. I et brev til transport- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) har de udtrykt deres bekymring for den nedprioritering af deres landsdel, som de mener, at forringelserne er udtryk for.
»Aftalen vil betyde en adskillelse af togtrafikken Struer-Holstebro-Herning-Vejle fra landstrafikken og dermed endnu en nedprioritering af Midt- og Vestjylland – ikke bare i frekvensen af afgange, men også i den direkte forbindelse til Fyn og Sjælland,« skriver de i brevet.
Læs også: Mysteriet om godstogene på Billundbanen
Borgmestrene henviser til, at der allerede ved genudbuddet af togdriften fra Vejle til Struer, som Arriva overtager fra DSB i 2020, vil ske en reduktion af daglige direkte afgange fra Struer til København fra tidligere 12 til 4.
»Med en Billund-bane vil antallet af direkte tog med daglige afgange fra Midt- og Vestjylland til København blive nul,« konstaterer borgmestrene.
At regeringens infrastrukturplan desuden indebærer en aflysning af elektrificeringen af strækningen mellem Vejle og Struer, som der ellers var lagt op til i Togfonden DK, ser de som en yderligere forringelse af egnens trafikbetjening. Men med den nye aftale er DF udtrådt af forliget om Togfonden.
Minister: Direkte tog forsvinder alligevel
I sit svar til de seks borgmestre hæfter transportminister Ole Birk Olesen sig netop ved, at fravalget af at elektrificere strækningen Vejle-Struer betyder, at det under alle omstændigheder vil blive umuligt at videreføre de direkte tog, når strækningen Fredericia-Aarhus efter planen er elektrificeret med udgangen af 2026:
»Den direkte togforbindelse mellem København og Herning/Struer må derfor forventes ophørt fra 2027 og frem, idet de til den tid elektriske tog ikke vil kunne benytte jernbanestrækningen Vejle-Herning/Struer, som ikke er elektrificeret,« skriver ministeren.
Ole Birk Olesen erkender dog i svaret, at det i princippet ville være muligt at genetablere den direkte forbindelse, hvis man på et senere tidspunkt skulle vælge at elektrificere strækningen til Herning og Struer, men i så fald ville det være den nye Billundbane, der »vil medføre begrænsninger« for den direkte togforbindelse.
»I det mindste er han ærlig«
Borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) fra Struer Kommune er skuffet over, at transportministeren ikke er kommet ham og de øvrige midt- og vestjyske borgmestre i møde:
»Men i det mindste er han ærlig i sit svar: Ligegyldigt om der elektrificeres eller ej, vil Billundbanen begrænse mulighederne for direkte tog mellem Midt-Vestjylland og København,« siger han til Ingeniøren.
»Nu hvor projektet med omfartsvejen i Mariager er blevet skåret ned, burde Kristian Thulesen Dahl også lade fornuften råde i sin egen valgkreds, så Billundbanen ikke forhindrer direkte togforbindelse fra det nordvestjyske.«
Læs også: Prisen for Billund-bane stiger til over en milliard kr.
Struer-borgmesteren hæfter sig ved, at der endnu ikke er lovgivning bag planerne om banen til Billund:
»Det er et valgoplæg, og meget afhænger af resultatet af det folketingsvalg, som kommer lige om lidt. Vi føler, at vi kan overbevise et flertal i Folketinget om, at strækningen til Struer skal elektrificeres, ligesom det var meningen i udspillet om Togfonden. Den er så siden da blevet pillet ud, men jeg har da en klar forventning om, at et flertal i Folketinget fremadrettet vil kunne gå tilbage til Togfonden og elektrificere strækningen,« siger Niels Viggo Lynghøj og tilføjer:
»Man kunne for eksempel finde en omfartsvej omkring Mariager og bruge de 700 mio kr. til at elektrificere. Der findes mange muligheder. Det er et spørgsmål om, hvordan man prioriterer, og jeg synes, der prioriteres forkert i det her tilfælde.«
Men er det så slemt at skulle skifte tog i Vejle?
»Det spørger man jo alle steder om. Og så spørger jeg, hvorfor dem fra Aalborg og Aarhus skal køre direkte til København? De kunne jo skifte i Fredericia eller Aarhus. Men når vi taler om Midt- og Vestjylland, så er det aldrig så slemt, at vi får nogle forringelser,« konstaterer Struer-borgmesteren.
Han og borgmesterkollegerne vil arbejde for, at der enten etableres et dobbeltspor på strækningen mellem Vejle og Jelling, eller at forbindelsen mellem Vejle og Billund etableres som en letbane på sit eget spor.
