Borgmestre: Brud på Fingerplanen er et spørgsmål om arbejdspladser

Borgmestrene i Hillerød og Allerød mener ikke, at de gør noget forkert, når deres kommuner har tilladt nye erhvervsbyggerier langt fra stationerne.

Princippet om stationsnærhed er ellers en af Fingerplanens grundpiller. Det skal både bevare de grønne kiler og sikrer, at københavnerne kan komme frem uden bil.

Læs også: Lokalpatriotisme får Københavns trafik til at bryde sammen

Historisk er der dog blevet opført masser af byggeri i hovedstaden, som ligger langt fra stationerne. I perioden fra 2007 til 2011, som den seneste opgørelse dækker, var under halvdelen af det nye erhvervsbyggeri ifølge Erhvervsstyrelsen stationsnært. Værst så det ud i omegnskommunerne.

Den praksis fortsætter i dag, påpeger Ingeniørens Visionarium og fremhæver to eksempler.

Det ene er høreapparatproducenten Widex, som i 2010 indviede et hovedsæde med plads til ca. 500 medarbejdere i Vassingerød. Herfra er der fem km. til Allerød Station, mens nærmeste motorvejsafkørsel ligger meget tættere på.

Fortryder ikke

Beslutningen om at tillade det byggeri fortryder Allerøds borgmester, Jørgen Johansen (K), på ingen måde.

Han påpeger, at området er udlagt til erhverv i Fingerplanen, men at der er tale om tungt erhverv. Den type virksomheder er placeret langt fra beboelse – og dermed også fra stationer – fordi de kan støje. Widex har ifølge borgmesteren både aktiviteter inden for tungt erhverv og kontorer. Allerød Kommune kunne godkende placeringen af Widex mod til gengæld at udlægge et nyt erhvervsområde primært planlagt til distributions- og transportvirksomhed.

Læs også: Københavns kiler har fået mæslinger

»Det område skal udbygges, og for os er det et spørgsmål om at få nogle arbejdspladser til kommunen, ikke om de går til skraldemænd, kontorfolk eller ingeniører. Alle grunde i det område er til salg, og det skal bygges ud,« siger Jørgen Johansen.

Han fremhæver, at Widex selv ønskede netop den placering. Adspurgt, om ikke det er kommunen ansvar at sørge for at overholde intentionen i Fingerplanen om stationsnærhed, svarer han:

»I denne sag er det kommunens opfattelse, at reglerne er overholdt. Hvor en konkret virksomhed vælger at placere sig, skal jeg ikke forholde mig til, så længe man overholder reglerne.«

Følger intentionerne

Det andet eksempel fra Visionariet er Novo Nordisk nye fyldefabrik til insulin, som skyder op i nabokommunen Hillerød, men uden for bygrænsen og langt fra stationen. Hillerøds borgmester, Dorte Meldgaard (C), anfægter ikke, at hovedparten af de 450 medarbejdere, der ifølge Novo får job på fabrikken, vil ankomme i bil, selv om der kører fire busser til området. Men hun mener, at kommunen følger Fingerplanens intentioner.

»Der er tale om et produktionsanlæg, som ikke er omfattet af kravet om stationsnærhed,« siger hun og henviser til, at det kræver relativt meget areal per medarbejder.

»Derfor ville det stride mod Fingerplanen, hvis vi placerede så store arealer tæt på stationen. Meningen med de stationsnære områder er, at de primært skal huse kontorbyggerier,« siger Dorte Melgaard.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så har man hørt det med. Utroligt som man kan bøje alting til det tåbelige. Elektronik industri er ikke tung industri.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten