Borgerforening vil stoppe fracking i Danmark med civil ulydighed

En gruppe aktivistiske borgere i Frederikshavn er godt trætte af, at det lokale byråd har givet det franske olieselskab Total lov til at bore efter skifergas i den norjyske muld. Derfor starter gruppen nu initiativet ‘Aktion Bloker Boretårnet’, der opfordrer til at standse boringerne med civil ulydighed. Det skriver Energiwatch.

»Nogle gange kan det vise sig nødvendigt bruge civil ulydighed, hvis konsekvenserne ved at lade være er for store. Vi kan ikke tillade, at Total åbner muligheden for udvinding af skifergas i Danmark. Læserbreve, VVM-indvendinger og demonstrationer er åbenbart ikke nok. Hvis politikerne ikke er villige til at tage det eneste acceptable valg og stoppe al yderligere udvinding af fossil energi, må vi i stedet blokere for, at det kommer til at ske,« udtaler holdet bag aktionen ifølge Energiwatch.

Aktionen vil forsøge fysisk at blokere adgangen for et boretårn, der skulle være undervejs fra Frankrig. I mellemtiden opfordrer holdet bag folk til at skrive sig op til aktionens nyhedsbrev, der vil advisere, når tårnet ankommer. Aktionen arrangerer ligeledes buskørsel fra København for interesserede.

Det desperate initiativ kommer, efter at indsigelser omkring VVM’en, demonstrationer og klager til Natur- og Miljøklagenævnet alle har efterladt borgerne uden resultat, fordi alle har godkendt prøveboringerne.

I dag, fredag, arrangerer SF i Nordjylland, der i byrådet stemte imod forsøgene med skifergas, ligeledes en demonstration mod de kommende boringer under parolen 'Ja tak til rent drikkevand - nej tak til skifergas'.

Skifergas

Produktprisen 2013 Skal Danmark udnytte skifergassen i undergrunden eller ej? Beslutningen kræver indsigt i tekniske, økonomiske og miljømæssige forhold. Ingeniøren dækker emnet hele vejen med artikler og debatmøde. Følg hele skifergas-dækningen her

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I disse tider, hvor man kan få en terror-tiltale for blot en smiley på Facebook, vil jeg afholde mig fra at mene noget om den konkrete civile ulydighed :-)

Men fracking er de sidste desperate krampetrækninger fra en oliebranche, der prøver at kompensere for at konventionel olieudvinding toppede i 2005. Det er kun et kortvarigt fix. Uanset hvilke tiltag vi midlertidigt gør for at udsætte det uundgåelige, bliver vi nødt til at erkende at vi må klare os med langt mindre olie i fremtiden. Spørgsmålet er, hvor meget af naturen vi vil ødelægge på vejen dertil.

 • 15
 • 2

Der er kun givet tilladelse til udførelse af en boring ned til skiferlagene i ca. 4000 m dybde og indsamle prøver af skiferlagene. Der er ikke ansøgt om eller givet tilladelse til hydraulisk frakturering i boringen. Hvis der skal udføres frakturering skal der gennemføres en VVM proces for det, før der kan tages stilling til om det vil blive tilladt. Så de protester der måtte komme må alene have til formål at forhindre boringen, og har ikke noget direkte med hydraulisk frakturering at gøre.

Der står i artiklen at det er en gruppe borgere i Frederikshavn der har sat initiativet med blokering af boreriggen igang. Det tvivler jeg stærkt på. Initiativtagerne holder informationsmøde om sagen i Folkets Hus i København, så mon ikke det er de samme folk fra Nørrebro/København som står bag andre protestaktioner mod skifergas der også står bag dette initiativ (og vist også var bag protesterne mod vindmølle testcenteret ved Østerild)

 • 6
 • 2

Boringen der skal udføres har været gennem alle demokratiske beslutningsprocesser inkl behandling i Natur- og Miljøklagenævnet.

Den boring der nu skal gennemføres er i teknisk forstand fuldstændig magen til hvordan man borer efter geotermisk varmt vand til brug til fjernvarmeforsyning. Mon vi ville have set protester mod udførelse af en sådan boring?

 • 3
 • 6

Den boring der nu skal gennemføres er i teknisk forstand fuldstændig magen til hvordan man borer efter geotermisk varmt vand til brug til fjernvarmeforsyning. Mon vi ville have set protester mod udførelse af en sådan boring?

Det er nok heller ikke selve denne boring der giver protester - men det der følger efter. Det er jo nemmest at stoppe en brand mens den er i startfasen --- og mon ikke også det derfor at modstanderne er på mærkerne med det samme?

 • 6
 • 1

Endnu et eksempel på, at repræsentativ demokrati er forældet, langsomt og for åben for personlige indtjeninger.

Ville ønske det var mere dynamisk og effektivt, så hver gang der var sådan noget her, kunne befolkningen få indflydelse.

Man burde som borger, kunne logge ind med sit nem id e.lign og stemme på det nu og her, lige så nemt som det er at logge på sin webbank.

Så undgår Danmark også fremtidige selvtægtsmænd, der ikke gider glo på, at et firma leger russisk roulette med drikkevandet, som om de har lokal befolkningens tilladelse og accept til det.

Lokal befolkningerne, bliver nød til at være meget mere aggressive.

Ellers kommer politiet og tror de ustraffet, kan genere lokalbefolknings sikring, af fremtidig drikkevand... blot fordi de passer et arbejde (dårlig nazi undskyldning), er de stadig mennesker og medlem af en union! SÅ BRUG DEN DOG! ellers taber de det meste, af næste generations respekt, de kan vel mærke det allerede, i forhold til for 20 år siden, respekten forsvinder mere og mere og det er jo fuldt forståeligt.

 • 1
 • 1

@ Søren Frederiksen

Det er ikke korrekt hvad du skriver.

For det første er der ikke kun givet tilladelse til 1 boring, der er også allerede givet tilladelse til boring i Aalborg kommune, den nuværende er i Frederikshavn.

For det andet, så er der allerede givet forhåndsgodkendelse til udvinding af den den skiffergas de evt måtte finde, så længe at de overholder den miljøtilladelse som at de allerede har fået.

Begge steder er det sket uden kommunale myndigheders viden, de er ikke blevet hørt, ja ikke engang informeret.

Udover den megen snak der har været om farer for grundvandet ved brug af fracking metoden, så er det også under kraftig mistanke for at forårsage jordskælv. Det er ikke for sjov at det er forbudt i store dele af Europa, incl Totals hjemland Frankrig, selvom at man er enige om at det er vigtigt, af overordnede strategiske grunde at frigøre Europa af afhængighed af gas leverancer fra Rusland, hvilket også er vigtigt

http://ing.dk/artikel/fracking-efter-skife...-

160372http://www.business.dk/green/fracking-spli...

http://ing.dk/artikel/europas-frackingdroe...

http://nyhederne.tv2.dk/udland/2015-04-22-...

Fuck Fracking.

 • 2
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten