Boreprøver skal afsløre, hvor meget asbeststøv, aalborggensere har indåndet

Dansk Eternit-Fabrik (de lave bygninger med parallelle tage i forgrunden) blev opbygget gradvist fra 1927 og frem. Den aftog cement fra cementfabrikken Danmark, der ses i midten af billedet, og som ligeledes var ejet af Aalborg Portland. Fabrikkerne lå i den sydlige del af Aalborg Centrum, ved Østre Alle og Sønderbro. Da billedet her blev taget i 1979 producerede fabrikken omkring 250.000 ton eternit om året. Og i en artikel i Ingeniøren forsikrede fabriksledelsen, at der nu var styr på asbeststøvet. Illustration: Ingeniørens Avisarkiv

Det var ikke bare arbejdere på eternitfabrikken i Aalborg og deres pårørende, der blev udsat for potentielt livsfarlige mængder asbeststøv. Almindelige aalborggensere kan også have fået asbeststøv i lungerne via transporten af asbest eller produktionen fra fabrikken.

Nu har forskere fra Aalborg Universitetshospital og Københavns Universitet fundet en ny metode til at beregne omfanget. Det skriver Fagbladet 3F.

Læs også: Farlig asbest eller ufarlig eternit? Robotter skal se forskel

»Der er mange historier om, hvordan asbesten til eternitfabrikken blev fragtet gennem Aalborg i løse lærredssække på ladet af åbne lastbiler. Vi ved, at der blæste mange tons asbest væk fra eternitfabrikken, og jeg er ret sikker på, at det har påvirket og spredt sig til store dele af Aalborg,« siger overlæge Jakob Hjort Bønløkke, Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital til Fagbladet 3F.

Tager boreprøver i sø

Forskerne fra Københavns Universitet har taget boreprøver fra bunden af en sø, der ligger omkring en kilometer fra eternitfabrikken. Nu skal de analyseres af de aalborggensiske arbejdsmedicinere.

Læs også: Holland vil fjerne kræftfremkaldende asbesttage: Danmark tøver stadig

»Hvis der lag på lag er aflejret asbestfibre på bunden af søen, vil vi ud fra boreprøverne kunne beregne, hvor meget asbeststøv, som indbyggerne i Aalborg er blevet udsat for gennem årene,« forklarer Jakob Hjort Bønløkke til bladet.

Læs også: Overblik: Efter 40 år har vi stadig ikke styr på asbest

Håbet er at kunne estimere støvudsættelsen helt tilbage fra 1930’erne, hvor importen af asbest begyndte.

Syvdoblet risiko

Forskere fra Aalborg Universitetshospital har nemlig tidligere regnet sig frem til, at naboer til eternitfabrikken har en syv gange højere risiko for at udvikle lungehindekræft end den øvrige befolkning. Det skrev TV2 Nord i marts i år.

Læs også: 1,3 millioner asbesttage i Danmark: Sådan kan du sikre dig, hvis der er asbest i dit tag

Ifølge samme artikel kan man få erstatning, hvis man har været udsat for asbest i arbejdsmæssig sammenhæng. Partnere og børn kan også få godtgørelser. Men naboer har ikke samme mulighed. Og det er for dårligt, mener Jesper Fisker, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse.

»Vi kan desværre ikke gøre de syge raske igen, men samfundet bør tage ansvaret på sig og give dem en godtgørelse,« sagde han til TV2 Nord i marts.

Læs også: Livsfarlige fibre bliver spredt fordi flere kommuner dropper asbesttjek