Det var ikke bare arbejdere på eternitfabrikken i Aalborg og deres pårørende, der blev udsat for potentielt livsfarlige mængder asbeststøv. Almindelige aalborggensere kan også have fået asbeststøv i lungerne via transporten af asbest eller produktionen fra fabrikken.
Nu har forskere fra Aalborg Universitetshospital og Københavns Universitet fundet en ny metode til at beregne omfanget. Det skriver Fagbladet 3F.
»Der er mange historier om, hvordan asbesten til eternitfabrikken blev fragtet gennem Aalborg i løse lærredssække på ladet af åbne lastbiler. Vi ved, at der blæste mange tons asbest væk fra eternitfabrikken, og jeg er ret sikker på, at det har påvirket og spredt sig til store dele af Aalborg,« siger overlæge Jakob Hjort Bønløkke, Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital til Fagbladet 3F.
Forskerne fra Københavns Universitet har taget boreprøver fra bunden af en sø, der ligger omkring en kilometer fra eternitfabrikken. Nu skal de analyseres af de aalborggensiske arbejdsmedicinere.
»Hvis der lag på lag er aflejret asbestfibre på bunden af søen, vil vi ud fra boreprøverne kunne beregne, hvor meget asbeststøv, som indbyggerne i Aalborg er blevet udsat for gennem årene,« forklarer Jakob Hjort Bønløkke til bladet.
Håbet er at kunne estimere støvudsættelsen helt tilbage fra 1930’erne, hvor importen af asbest begyndte.
Forskere fra Aalborg Universitetshospital har nemlig tidligere regnet sig frem til, at naboer til eternitfabrikken har en syv gange højere risiko for at udvikle lungehindekræft end den øvrige befolkning. Det skrev TV2 Nord i marts i år.
Ifølge samme artikel kan man få erstatning, hvis man har været udsat for asbest i arbejdsmæssig sammenhæng. Partnere og børn kan også få godtgørelser. Men naboer har ikke samme mulighed. Og det er for dårligt, mener Jesper Fisker, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse.
»Vi kan desværre ikke gøre de syge raske igen, men samfundet bør tage ansvaret på sig og give dem en godtgørelse,« sagde han til TV2 Nord i marts.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard