Boom: Så faldt siloen

16. december 2011 kl. 12:432
Anden gang var lykkens gang i Assens. Den genstridige sukkersilo, der ikke ville vælte første gang, er nu nede. Se amatørvideo nederst i artiklen.
Artiklen er ældre end 30 dage

I andet forsøg lykkedes det sprængningsfolkene fra CMP Nedrivning, at få bugt med den nu landsberømte sukkersilo i Assens.

Fredag kl. 12 blev der trykket på knappen, og denne gang faldt siloen til jorden.

Den 60 meter høje silo skulle egentlig have været væltet tirsdag den 6. december, men i stedet for at vælte, gled siloen blot af soklen og endte med en lille slagside.

Sprængningsleder Poul Erik Faurholm Hansen har tidligere forklaret ing.dk, hvad der gik galt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden sprængningen skar CMP Nedrivning en trekantet kile i væggen nederst i siloen lige over den fire meter høje sokkel. Indhugget omfattede 60 procent af silovæggen, dog sådan, at enkelte 'søjler' blev stående som støtte, indtil de skulle sprænges væk.

På bagsiden - modsat faldretningen og forbi kippunktet - blev der med en stor diamantklinge skåret igennem siloen, så den kunne lægge sig nogenlunde smertefrit ned uden at blive holdt tilbage af beton og det armeringsjern, som siloen er sikret med.

»Så skete der det, at hængslet - eller kippunktet - brød, inden siloen fik overbalance og væltede. Det betød, at siloen ikke længere havde det nødvendige omdrejningspunkt og i stedet gled ned og stillede sig lodret. Det var uforudset,« sagde Poul Erik Faurholm Hansen til Ingeniøren.

Ved dagens sprængning valgte man alligevel samme metode:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Understøtningsbetingelserne er anderledes en før, men vi føler os mere sikre på, at det går godt denne gang. Før var vi nødt til at sprænge fire meter oppe i luften, fordi kælderetagen ikke var høj nok, men nu står bagkanten på jorden, så vi kan stabilisere yderligere. Så den skulle være sikker,« mente Poul Erik Faurholm Hansen da ing.dk talte med ham tirsdag..

Understøttelsen skete ved at komprimere gruspuder og lægge jernplader under bagkanten, så den står mere stabilt.

30 naboer har været evakueret siden den første sprængning gik galt. De kan nu vende hjem.

Den anden silo på stedet bliver først revet ned efter nytår, skriver Fyens.dk

Denne video er Youtube-video er optaget af 'Franke 2212'

Remote video URL

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
18. december 2011 kl. 19:39

Stor risiko, alt for stor. Også godt der ikke blev ødelagt militært isenkram på den opgave. De profesionelle nedbrydningseksperter kan godt, men kan altså også lave fejl,.. men med fokus på sikkerhed.