Boom i solceller, vindmøller og PtX udfordrer Energinet: 'Vi har sådan set rigtig travlt'

Plus23. januar kl. 05:053
Boom i solceller, vindmøller og PtX udfordrer Energinet: 'Vi har sådan set rigtig travlt'
Energinets 400 kV-station i Revsing ved Vejen. Illustration: Energinet.
Energistyrelsen skruede kraftigt op til forventningerne om fremtidens elforbrug i sidste uge. Det sætter udbygningen af elnettet under pres, lyder det nu fra Energinets administrerende direktør, som opfordrer til politisk handling.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Det er en ret vild udvikling, vi kigger ind i, når vi ser på, hvad der forventes at ske både på forbrugssiden og på produktionssiden i vores elsystem.«

Det siger Thomas Egebo, administrerende direktør for Energinet, der har ansvar for den overordnede forsyningssikkerhed og for at udbygge elnettet, så det følger med den grønne omstilling.

Hans udtalelse kommer under et oplæg på et IDA-webinar om CCU, Power-to-X og bæredygtige flybrændstoffer.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
23. januar kl. 14:25

Kunne det være en idé at erstatte nogle af især de sidste og således dårligst udnyttelige og mest infrastrukturkrævende GW fluktuerende VE med noget effektivt backup-ydende biokraftvarme i allerede etableret infrastruktur?

Når halm, biogasrestfibre, spildevandsslam o.l. fyringsteknisk vanskelige og næringsstofholdige organiske restfrodukter indfyres via forkoblet forgasning, kan produktgassen i stedet anvendes til fremstilling af VE-brændstof i tidsrum med rigelig el på nettet. Dette med et lokalt tilknyttet elektrolyseanlæg, hvorfra forgasseren og brændstofsyntesen benytter hhv. ilten og brinten og igen i (samme) allerede etablerede infrastruktur til både elforbruget og restvarmen fra både elektrolyse og syntese.

Hvis der ønskes yderligere fleksibilitet, kan der tilføjes nogle mindre (supplerende men ikke kv-værket afløsende) kollektive varmepumper. Derved kan man bl.a. bedre undgå unødigt forbrug af bio-rændsel til både produktion af såkaldt "varmebundet el" og simple backup-fjernvarmekedler.

Det kunne gøres parallelt med tilføjelsen af mere vind og sol og således også reducerende risikoen for, at elektrificeringen forsinkes af, at hyppigt skyhøje elpriser hæmmer forbrugernes hang til at investere i varmepumper og elbaseret transport.

1
23. januar kl. 12:12

To citater fra artiklen er:

"Nu forventes vind- og solproduktionen at ligge over 160 GWh i 2040"

"Blandt andet vurderer Energistyrelsen nu, at Danmarks elforbrug vokser fra under 40 TWh i dag til mere end 160 TWh i 2040"

Er der rod i enhederne, eller er det rigtigt, at sol og vind i 2040 forventes at dække ca. 10% af elforbruget? Eller er der noget jeg har misforstået?