Boligorganisation: Det er slut med solceller på almene boliger
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Boligorganisation: Det er slut med solceller på almene boliger

»Vi har regnet og kigget på bundlinjen for at se, om det nye forslag kommer til at hænge økonomisk sammen for boligforeninger. Men med de forudsætninger der er for forslaget, så giver det ikke mening. Hvis man ikke løser det her, bliver der ikke sat solceller op i den almene sektor i fremtiden.«

Sådan lyder udmeldingen fra administrerende direktør i interesse- og brancheorganisationen Danske Almene Boliger (BL), Bent Madsen, om den nye aftale om en ændret afregning af strøm fra solcelleanlæg.

Ifølge BL er problemets kerne, at det er en økonomisk ulempe, at den timebaserede nettoafregning kun kan ske gennem boligforeningernes fællesforbrug.

Sammen med Solcelleforeningen har BL givet høringssvar til Folketinget og forklaret, at den nye lovgivning ikke længere gør det muligt for almene boligforeninger, andelsboligforeninger og andre type etageejendomme at samle nettoafregningen for ejendommes fællesforbrug med beboernes privatforbrug.

I et notat fra Energistyrelsen lægger en lovbemærkning nemlig op til, at dette ikke længere skal kunne lade sig gøre.

'Medlemmerne af en boligforening, herunder en andelsboligforening, kan ikke nettoafregne produktionen fra et VE-anlæg ejet af boligforeningen. Produktionen fra et VE-anlæg ejet af boligforeningen kan udelukkende nettoafregnes i boligforeningens elforbrug til fællesformål. Fællesformål er lys på trappeopgange, elektricitetsforbrug på fællesarealer m.m. '

Det gør det mindre lukrativt for boligforeninger at bygge solcelleanlæg, da den timebaserede nettomålerordning gør afgiftsfritagelsen meget ringere, når den kun dækker fællesforbruget alene, som primært finder sted, efter solen er gået ned, lyder det fra de to foreninger.

Solcellefesten fiser ud

I forbindelse med aftalens indgåelse proklamerede klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) ellers, at det nu skulle være fordelagtigt for etageejendomme at bygge solcelleanlæg:

»Det vil stadig være en rigtig god forretning for parcelhusejere at have et solcelleanlæg. Men vi ønsker samtidig at gøre det attraktivt for den anden halvdel af danskerne at anskaffe sig solcelleanlæg. Det er dem, som bor i andelsboligforening, almennyttige boliger, landsbyfællesskaber eller erhverv for den sags skyld, som gerne vil med i solfesten,« sagde Martin Lidegaard til Ekstra Bladet umiddelbart efter aftalen blev indgået.

Det står skarpt i kontrast til den tidligere nettomålerbekendtgørelse, hvori der stod beskrevet, at det førhen var muligt for ejendomme af disse typer at bygge fælles solcelleanlæg, der både dækker fællesforbrug og beboernes private forbrug af solcellestrøm.

»Vi var glade for udmeldingen. Nu skulle der komme en økonomisk ligestilling, sådan at den del af danskerne, der bor i eksempelvis almene boliger også får muligheden for at sætte solceller op. Efter lovforslaget har vi regnet på det, men forslagets forudsætninger opfylder ikke den udmelding, aftaleparterne kom med oven på aftalen,« siger BL's administrerende direktør, Bent Madsen.

På den gamle solcelleordning kunne beboerne nettoafregne deres private forbrug i ejendommens fælles solcelleanlæg, så længe den samlede kapacitet ikke overskred 6 kW pr. lejlighed. Dermed kunne boligforeninger få et større samlet forbrug, hvilket gav et større økonomisk incitament til at investere i solcelleanlæg.

Den nye aftale er ifølge politikerne fordelagtig for boligforeninger, da de får en højere afregningspris for den overskydende elproduktion end normale parcelhusejere gør. Med den nye aftale får boligforeninger 1,45 kroner pr. solgte kilowatttime mod 1,30 kroner for parcelhusejere.

Men det er kun en ringe trøst, lyder det fra BL.

»Det er nu engang en større økonomisk fordel at kunne bruge sin solcellestrøm om aftenen og dermed slippe for elafgifter på 2,20 kroner pr. købte kilowatttime,« siger Bent Madsen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg så lige en annonce med en pris på ca 10.000kr/kW.
Med 1,45kr/kWh og en produktion på 1000kWh giver det 1400kr/år eller ca 7 års tilbagebetaling. Selv med 4% forrentning bliver det stadig 10 års tilbagebetaling.
Lige i øjeblikket ser det altså rimeligt ud, men man kan godt frygte at det ændres, da ministeren nu har hals og håndsret over betalingen.
Det værste er nok skuffelsen over en god forretning, der nu kun er rimelig.

 • 0
 • 0

var det ikke 1.6kr vi ville få?
jeg synes det er ret uklart hvad vi snakker om.

lad os får forslaget nøgternt beskrevet før vi himler op om død og ødelæggelse.

 • 0
 • 0

Når det hele bunder i det problem, at staten ikke må miste penge hver gang der kommer nye tiltag, der gør at et afgiftbelagt områdes forbrug bliver mindre, bør Martin indføre nye afgifter der sikre staten de samme indtægter:

 • Sparepære skal betale afgift for det el der spares.
 • Nye biler skal betale afgift, dels for sparet ejerafgifft, dels for det sparede brændstof forbrug.
 • Nye huse skal betale afgift for det mindre energi forbrug.
 • Folk der konvertere til gas fra olie skal selvfølge betale for det mindre forbrug.
 • 0
 • 0

Et anlæg til 10.000 kr/kWp er nok uden montering, og der er ikke taget hensyn til vedligehold, skift af inverter efter ca. 12 år etc.

Ved optimal placering af anlæg så produceres der ca. 890 kWh per kWp. Og det er ikke alle der kan vende et anlæg optimalt. F.eks. er hovedparten af blokkene i Gellerup vendt nord/syd. Så der er en meget lille facade at montere på (øst/vest vendt, lodret flade = giver ca. 448 kWh per kWp), så det må blive på taget, medmindre man vil inddrage grønne områder.

Og anlæg med stativ til montering på tage koster 10-20.000 kr mere for et standard 6 kWp anlæg end et til tagmontage.

Så når anlæg er betalt og afregningsprisen faldet til 40 øre/kWh, så skal man købe nye invertere.

Man er nødt til politisk at beslutte hvor vigtigt sol er, og hvor meget tilskud man vil give til det for at undgå for meget kulkraft.

 • 0
 • 0

Hvor mange polittikere bor i almennyttige boliger, det er det samme som, hvor mange polittikere har deres børn i kommuneskoler, derfor denne lovgivning.

 • 0
 • 0

Den eneste jeg kan komme i tanke om er Anker Jørgensen (lejlighed ihvertfald; måske ikke almennyttig). Der findes nok yderligere en del hos enhedslisten og måske en enkelt SFer eller to, samt en borgerlig som er på spanden...

 • 0
 • 0

890 kWh/kW fås ikke ved "den optimale" placering.

"Jeg" har et 183,3 kWp anlæg som i perioden 1. januar 2012 til d.d. har produceret 176000 kWh - det giver 960 kWh/kWp. Jeg regner ikke med at der kommer meget mere i december.

Anlægget er sydvendt - og i 25 grades hældning. Gode paneler (235 W/panel), men leverandøren laver dem også i 245 W-udgave. Hvis vi skiftede til dem kunne vi få ca. 5 % mere udbytte - og dermed ca. 1000 kWh/kWp.

Yderligere detaljer om anlægget gives gerne ...

 • 0
 • 0

Solanlaeg i det graa DK var altid en tvivlsom ide. Hvis man vil have solceller som investering skulle man se sig om laengere sydpaa.

 • 0
 • 0

Den eneste jeg kan komme i tanke om er Anker Jørgensen (lejlighed ihvertfald; måske ikke almennyttig). Der findes nok yderligere en del hos enhedslisten og måske en enkelt SFer eller to, samt en borgerlig som er på spanden...

Så blev stereotyperne lige trukket op af posen, hva? Der er i løbet af de sidste par år blevet to MF'ere, en radikal og en socialdemokrat:

http://www.beboerbladet.dk/artikler/2012/j...

 • 0
 • 0

Måske ikke afgørende for debatten her, men så i hvert fald faktuelt: Anker har siden november 2008 boet på plejehjemmet Plejebo i Kbh. Så hans almennyttige adresse på Borgbjergvej tæller ikke med i opgørelsen over de givet vis meget få så ydmyge adresser til Folketingets og Regeringens medlemmer, der måtte være. Partifarve ufortalt .. :-)

 • 0
 • 0