Boligforening: PCB-renovering behøver ikke at koste kassen

3. marts 2010 kl. 09:551
Boligforening: PCB-renovering behøver ikke at koste kassen
Illustration: Rambøll.
En boligforening i Herning fik en positiv overraskelse, da selskabet sendte opgaven med at rive facader med PCB-fuger ned i udbud: Prisen steg næsten ikke.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det lyder slemt: En boligforening i Gullestrup ved Herning konstaterede store mængder PBC i fugerne omkring døre og vinduer og ved altanerne, da den sidste år forberedte et udbud af en omfattende renovering. De værste fuger indeholder 850 gange mere PCB end tilladt i almindeligt bygningsaffald.

Men Herning Andelsboligforening og beboerne i de berørte dele af Lyngbyen, som området hedder, kan ånde lettet op. For det første er der ikke PCB over Sundhedsstyrelsens vejledende grænseværdier i indeluften. For det andet bliver nedrivning af 50 af de 509 lejligheder og facaderenoveringen af yderligere 34 lejligheder ikke væsentligt dyrere, selv om der er fundet PCB.

Ifølge kontorleder Niels Møller Jensen, Rambøll i Herning, er udbuddet til renoveringen, der begynder 1. maj, afsluttet. Han havde frygtet en ekstraregning på tre til seks millioner kroner, men så galt gik det ikke.

Et af vinduerne i bebyggelsen ved Herning, hvor Rambøll har fundet PCB. (Fotos: Rambøll) Illustration: Rambøll.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Håndteringen af PCB ved nedrivningen af de 50 lejligheder koster 1,2 millioner kroner, mens der ryger 300.000 kroner ekstra på ved facaderenoveringen af de lejligheder, der bliver stående.

Væsentligt er det, at PCB-fugerne ikke i sig selv er årsag til, at nogle beboere skal genhuses. Til gengæld skal der ikke spares på sikkerhedsudstyret til håndværkerne, selv om renoveringen foregår udendørs.

De skal iføres sikkerhedsdragter og beskyttes mod både indånding af stof med PCB, og at miljøgiften trænger ind gennem huden. Samtidig skal der benyttes udsugning og et filter, der opsamler det giftige støv.

Både selve fugerne og den beton, som PCB'en er vandret over i, skal behandles som farlig affald. Begge dele skal brændes af, betonen efter at være knust. Der bliver skåret mindst fem centimeter beton af rundt om PCB-fugerne, ligesom der bliver taget mindst ni centimeter af de eternitplader, som også sidder op ad fugerne.

Der er PCB i facaderne til yderligere godt 100 lejligheder i Lyngbyen i Gullestrup, som ikke er omfattet af den nuværende renovering. Da grænseværdierne for PCB i indeluften ikke er overskredet, får den foreløbig lov til at blive siddende.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. marts 2010 kl. 12:07

[ligesom der bliver taget mindst ni centimeter af de eternitplader, som også sidder op ad fugerne]

Så eternitten/asbesten skal man også lige være opmærksom på ved renoveringen.

Mvh.