Boligblok i Frederikshavn kollapsede under renovering

En del af en fireetagers ejendom styrtede søndag formiddag sammen i Frederikshavn. To personer blev efterfølgende reddet ud af murbrokkerne, og en af dem var i første omgang i livsfare. Personen blev overført til Aalborg Universitetshospital og senere erklæret uden for livsfare, skriver flere medier, herunder DR Nyheder.

Sammenstyrtningen skete et sted, hvor NCC er ved at renovere boligblokken, som ejes af det almene boligsselskab Vesterport i Frederikshavn. Fire stuer faldt til jorden. Efterfølgende blev samtlige mennesker i den berørte opgang samt de tre omkringliggende opgange evakueret.

Endnu ved ingen præcist, hvad der er sket, eller hvorfor bygningen styrtede sammen. Civilingeniør, adjungeret professor ved Statens Byggeforskningsinstitut Jørgen Nielsen mener, at det både kan være fejl og uheld, der har været skyld i sammenstyrtningen.

»En facade vil stort set altid være en del af den bærende konstruktion, og hvis man går ind og renoverer den og laver et større indgreb, så er man nødt til at lave en analyse af, hvordan kræfterne så skal finde vej ned til undergrunden igen. Måske har man undladt at lave sådan en analyse, eller også har man lavet den og så lavet en midlertidig forstærkning, der ikke har været tilstrækkelig,« forklarer Jørgen Nielsen til DR Nyheder.

»Endelig kan der ske et rent uheld. At man har lavet de her ting og så med sine maskiner er kommet til at ødelægge noget af den bærende konstruktion. Det er temmelig usandsynligt, at sådan noget her sker ud af det blå,« tilføjer han.

Jørgen Nielsen fortæller, at mindre sammenstyrtninger i bærende konstruktioner ofte sker i forbindelse med renoveringer, men sjældent med så store konstruktioner som boligblokken i Frederikshavn.

Entreprenøren NCC, som renoverer boligerne i Frederikshavn, udsendte søndag en pressemeddelelse om sammenstyrtningen og understreger, at der er tale om en alvorlig ulykke.

»Mennesker er kommet til skade, og det berører os alle dybt. Vi håber, at de tilskadekomne hurtigt får den fornødne behandling. Vi er også optaget af at sikre, at ikke flere kommer til skade, og at der også bliver taget hånd om de øvrige beboere. Arbejdet med at sikre bygningen er i gang,« skriver entreprenøren.

NCC giver intet svar på, hvorfor bygningen er styrtet sammen, men er ifølge pressemeddelelsen ved at undersøge, hvorfor det skete, og at få overblik over situationen. NCC vil ifølge meddelelsen sammen med myndighederne nedsætte, hvad entreprenøren betegner som en 'havarikommission'.

Steen Møller Andersen, direktør for Boligforeningen Vesterport, har også kun gisninger om, hvad der har kunnet få bygningen til at styrte sammen.

»Det er svært at afgøre, hvad der er sket, endnu, så det er for tidligt at sige, hvem der skulle have et ansvar. Det kan være, at der er nogle uheldige omstændigheder, som har forårsaget det,« siger han til Ritzau.

Et par lifte holder nu taget over de nedstyrtede stuer på plads, og beboerne er blevet sendt på hotel, indtil de kan vende tilbage.

Ingeniørens redaktion hører meget gerne fra læsere, som har flere detaljer om sammenstyrtningen, ligesom vi med glæde modtager billeder af boligblokken i Frederikshavn på adressen redaktion@ing.dk.

Kilde DR Nyheder