Bølger på 12 meter umuliggør intensiv olieoprydning

Orkansæsonen truer over den Mexicanske Golf, og stormen Alex er allerede godt på vej. Bølger i 12 meters højde gør det lige nu umuligt at intensivere opsamlingen af olie, som ellers skulle være hævet til op mod 80.000 tønder om dagen ved at supplere med et tredje system, skriver Reuters.

Det betyder, at mandskab er blevet evakueret, og en meteorolog fra Florida har påpeget at orkanen også vil medføre strømme, der vil sende olien nærmere kystlinjen, hvilket ellers har været forsøgt forhindret længe.

Selv om vejret kan vanskeliggøre arbejder med at lukke det lækkede borerør, mener andre eksperter imidlertid, at miljøskaderne bliver mindre, da bølgerne spreder olien mere.

Orkanen Alex i Den Mexicanske Golf. (Foto: Nasa Earth Observatory) Illustration: Nasa Earth Observatory

Ikke desto mindre havde BP altså planer om at installere det første flydende 'riser containment system', som skulle have været sat i operation en af de kommende dage. Systemet skulle kobles til Helix Producer-fartøjet, og det er meningen, at det - når det kommer i gang - kan opsamle 20-25.000 tønder olie om dagen.

Det nye system er blevet bygget, så det er nemmere at koble til og fra, hvis det skulle blive nødvendigt som følge af fx ustadigt vejr.

Snart kan 50.000 tønder hentes dagligt

Sammen med de to eksisterende systemer, der samler olie og gas op fra Golfen, regner BP dermed med at være oppe på at kunne hente op mod 50.000 tønder olie om dagen.

Disse systemer er dels den 'omvendte tragt' Lower Marine Riser Package (LMRP), som blev installeret den 3. juni, dels et forholdsvis nyt system, der blev monteret den 16. juni.

I lørdags var BP nået så langt, at 22.750 tønder olie var blevet indsamlet med de to systemer, foruden 1,5 mio. kubikmeter gas, som er blevet brændt af. Samlet set beløber det sig til 435.600 tønder olie, der er samlet ind eller afbrændt.

Desuden er der planer om at indsætte endnu et flydende 'riser containment system' for at øge kapaciteten yderligere. Det samme skal en ny cap på blowout-preventeren, men disse planer vil ifølge BP først være sandsynlige at gennemføre i midten af juli.

Siden ingen af systemerne har været benyttet før på havdybder som denne er BP dog ikke helt sikker på, om den forventede effektivitet og kapacitet vil være til stede.

BP's udgifter til operationen er foreløbig nået op på 16 mia. kr., mens anmeldelserne stadig strømmer ind. BP regner derfor med at smide 120 mia. kr. i en fond, der skal gå til at betale skader

Dokumentation

Læs artikel hos Reuters
Læs BP's update