Bølgekraft-formand: Ubegribeligt at nedskrive selskab til nul

Det står i skærende kontrast til de lyse og lovende fremtidsudsigter for bølgekraftindustrien, når de tre Danfoss-brødre, Jørgen, Henrik og Peter Mads Clausen har nedskrevet værdien af deres fælles bølgeenergiprojekt Wave Star til nul kroner og fyret opfinderen og direktøren, Per Resen Steenstrup.

Det mener formand for Bølgekraftforeningen Erik Skaarup:

»Jeg mener ikke, det er nul kroner værd. Set fra, hvor jeg står, ligner det mere en taktisk måde at købe andre ud på. For hvis de ikke troede på det, skulle de jo lukke det, men det er der jo ikke tale om,« siger han til ing.dk.

Ifølge Jørgen Mads Clausen er projektet blevet dyrt. De tre brødre har skudt adskillige millioner kroner i udviklingen af testplatform, og flere andre projekter ligger i støbeskeen.

Netop hjemvendt fra en international konference i Stockholm med fokus på bølgekraft med over 420 deltagere er det da også Erik Skaarups indtryk, at der er fuld fart på branchen:

»Det er nu det rykker. Det bliver som en vulkanhat, der ryger af,« siger han.

Regeringen sætter industri under pres

Erik Skaarup erkender dog, at den danske bølgekraftindustri er sat under pres, efter at regeringen har besluttet, at bølgekraft ikke er et fokusområde, der eksempelvis bliver favoriseret med en højere afregningspris per produceret kilowatttime, som der eksempelvis gives til vindmøllestrøm.

»Vi har brug for en en afregningspris per kilowatttime på 2,0 til 2,5 kroner, for så kan vi begynde at vise, at vores teknologi fungerer, og fordelen ved den form for støtte er, at hvis ikke vi leverer strøm, så er der heller ingen udgifter for staten,« siger han.

Den manglende støtte har ifølge Erik Skaarup fået flere medlemmer i brancheforeningen til at overveje, om de skal udflage deres virksomhed til eksempelvis Portugal, Irland eller Skotland, hvor der er langt større fokus på bølgekraft.