Boldklub vil give KB Hallen sit gamle ydre tilbage

Udefra kommer den genopførte udgave af KB Hallen til at ligne sit gamle fredede selv. Men indeni bliver hallen moderniseret, og genopbygningen skal ske med moderne byggematerialer, fordi en renovering er for dyr. Sådan lyder oplægget fra KB, som hidtil ikke har villet melde ud, om den fredede sportshal skulle genopføres, eller der skulle bygges en helt ny.

Boldklubben mødes i næste uge med Kulturarvsstyrelsen, der skal godkende eventuelle ombygninger af den fredede hal.

»Vi arbejder hen imod en KB Hallen, der har det samme eksteriør som i dag, men for så vidt angår interiøret, skal det være en hal, der lever op til krav, der stilles til en hal, der opføres i dette årtusinde,« siger KB's direktør, Jørgen Holmen.

KB Hallen udbrændte 28. september, og i går offentliggjorde Topdanmark, som forsikrer bygningen, at selskabet regner med at komme til at betale omkring 90 mio. kr for skaderne.

»Vi betragter hallen som totalskadet. Så det udløser en sum svarende til prisen for at bygge en helt ny hal. Det vil normalt være den bedste løsning for en forsikringstager, for så får man noget helt nyt. Men både KB og specielt Kulturarvsstyrelsen holdt meget af den gamle hal, så her skal man finde ud af, hvad man vil bygge,« fortæller direktør for erhverv og industri i Topdanmark Lars Hem Simonsen.

Ingen fredning til en dårlig kopi

De 90 mio. kr. rækker ikke den type genopbygning, som KB har i tankerne, erkender Jørgen Holmen:

»Erstatningen dækker ikke de omkostninger, der vil være ved at gøre hallen tidssvarende. Men om det bliver 140, 150 eller 160 mio. kr., er ikke til at sige, før vi ved, hvad Kulturarvsstyrelsen siger til vores forslag.«

Efter branden har styrelsen understreget, at man vil være forstående, hvis KB benytter lejligheden til at opdatere bygningens indre, så hallen kan bruges til flere formål. Blandt andet vil KB gerne udvide gulvarealet ved at kunne fjerne både tilskuerpladserne, der indtil branden var placeret på skrå betondæk mellem buerne, og ved at lave den permanente scene om til en platform, der kan sænkes ned under gulvet, når der eksempelvis skal spilles håndbold i hallen. Men samtidig har styrelsen understreget, at de såkaldte bærende fredningsværdier skal bevares.

»Hvis der er sket så stor ødelæggelse, at man blot vil ende med en dårlig kopi af originalen, så er den ikke værdig som kulturarv, og så vil vi affrede bygningen,« har arkitekt og sektionsleder i Kulturarvsstyrelsen Birte Skov tidligere forklaret til Berlingske.

Derfor vil særligt et af KB's forslag formentlig få Kulturarvsstyrelsens folk til at rynke brynene: Ifølge ekspertvurderinger fra ingeniørfirmaet Moe & Brødsgaard og DTU-professor Kristian Dahl Hertz vil det formentlig være muligt at renovere store dele af de brandskadede betonkonstruktioner. Men det vil blive så dyrt, at KB lægger op til at udskifte alle opvisningshallens betonbuer og søjlegangene på 1. sal med nye udgaver i moderne materialer.

»Vores indstilling er, at det bør være moderne tilsvarende betonkonstruktioner, så i princippet vil man skifte alle buerne i hallen med betonsøjler, der er støbt på en fabrik og så bliver kørt på plads. Vi kunne jo godt undersøge styrken af betonsøjlerne mere grundigt ved at bruge nogle millioner på boreprøver, men hvis ingeniørernes vurdering er, at det vil koste mere end det dobbelte at renovere betonbuerne frem for at udskifte dem, så er det et spørgsmål, om man skal gøre det. Det vil jo alt sammen berøre slutsummen,« siger Jørgen Holmen.

Søjlerne er ikke afgørende

Kulturarvsstyrelsen vil ikke kommentere KB's forslag, før den har holdt et møde med klubbens ledelse i næste uge, oplyser kontorchef Mogens Morgen. Men tidligere har styrelsen sagt, at den ikke vil lade økonomiske hensyn afgøre, hvordan hallen skal genopføres.

Jørgen Holmen håber, at styrelsen og klubben kan blive enige snart.

»KB Hallen er jo i bund og grund et sportshus. Det er et sted, hvor det er mennesker, der skaber historien, så det er ikke afgørende, om der er den ene eller den anden type søjle. Hallen er jo hverken det Kongelige Teater eller Dehns Palæ (Apotekerforeningens hus som blev renoveret for ca. 200 millioner kroner efter en brand, red.),« påpeger KB-direktøren.

Dokumentation

Læs Topdanmarks meddelelse om erstatningen

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten