Bøgerne er smidt ud: Nu hjælper videoer ingeniørstuderende med matematik
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Bøgerne er smidt ud: Nu hjælper videoer ingeniørstuderende med matematik

Nye studerende på DTU bliver mødt med et nyt og topmoderne grundkursus i matematik. De gamle undervisningsbøger er kylet i skraldespanden, i stedet kan de studerende finde alt, hvad de skal bruge på en særlig hjemmeside.

På siden kan de se dagsordenen for dagen, hvornår forelæsning foregår, hvad de skal nå at læse og anbefalinger til, hvordan de kan forberede sig.

»Det interessante er, at man derved giver de studerende mulighed for at få informationen på netop den måde, der siger dem mest,« fortæller e-learning konsulent på DTU, Kasper Skårhøj.

Hjemmesiden indeholder nemlig flere alternativer, som de studerende kan vælge imellem. Der er en online lærebog, hvis man blot har lyst til at læse det. Der er undervisningsvideoer, hvis man har brug for at se det på en anden måde eller få det uddybet. Og der er såkaldte Pencast videoer, hvor der er blevet brugt en tegneplade, lignende den Ingeniøren udlodder i konkurrencen om at finde den bedste matematikformidler.

Læs om Ingeniørens matematikkonkurrence HER.

Derudover bliver forelæsningerne også optaget, så de studerende kan se det igen, hvis de har brug for at få gentaget nogle pointer.

»På DTU har vi nogen, der er meget glade for matematik, og så har vi nogen, der bestemt ikke er blevet ingeniører for at læse matematik. Det er typisk sådan, at de mere nørdede foretrækker at læse matematikken i sin rå tekstuel form, mens andre har et behov visuel præsentation. På den måde prøver vi at imødegå de forskellige niveauer, og de forskellige læringsstile folk har,« siger Kasper Skårhøj, der er med til at udvikle den nye undervisningsform.

Ideen opstod, da DTU opdagede, at man kunne søge penge til et pilotprojekt, samtidig med at en masse studerende havde ideer til, hvordan man kunne forbedre undervisningsformen.

Breder sig måske til resten af DTU

Et vellykket pilotprojekt medførte, at DTU ville bruge den nye undervisningsform på hele Matematik 1-kurset, som alle civilingeniørstuderende skal igennem. Så fra august i år, begyndte de nye studerende at bruge hjemmesiden som Kasper Skårhøj og fem til ti andre medarbejdere arbejder løbende på. Og en foreløbig evaluering har givet positiv respons fra de studerende.

»De er glade for at have videoer og pencasts til rådighed, men de er faktisk også glade for traditionelle elementer som forelæsninger. Så der er en smuk blanding af nyt og gammelt,« siger Kasper Skårhøj, som ikke vil udelukke, at undervisningsformen vil sprede sig til resten af DTU, men det er et stort projekt at gå i gang med.

»Der går mange mandetimer til det. Det er jo tre lærebøger, der har kørt herude i 20 år, som vi har skiftet ud nu med matematik skrevet fra bunden med inspiration fra de gamle bøger,« siger han.

Dokumentation

DTU's undervisningsvideoer
Et eksempelt på en pencast-video

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

På portalen er videoer og selve lærebogsmaterialet gratis tilgængeligt. Det er alt sammen frigivet under Creative Commons og andre må frit bruge det. Den del af kursusmaterialet som omhandler den daglige gang (dagsorden og opgaver) er bag login og kræver betaling som "kursusmateriale". Det er den balance som vi har kunnet opnå og vi synes selv, at vi derved stiller det mest relevante til rådighed for interne og eksterne besøgende på hjemmesiden.

Alle er velkomne til at kontakte os med spørgsmål og høre nærmere.

 • Kasper Skårhøj, LearningLab DTU
 • 0
 • 0

Det lader til at et lærebogs system på DTU har en levetid på ca. 30 - 40 år. Med en enkelt undtagelse i forrige århundrede.
Da jeg startede på DtH i '73 var der et omgængerhold på "Det røde system" som stammede fra 1930'erne. Det nye system - Det grønne - blev der undervist på alle de alm. hold. Dette grønne system var en pædagogisk burn down og blev lynhurtigt pillet af programmet efter 1 år (2 semestre) og erstattet af Helge Elbrønds orange system, som vist her 35 år efter udskiftes.
Forhåbentlig er det nye ikke en gentagelse af den eklatante fiasko det grønne system repræsenterede - tør ikke tænke på hvor mange andre medstuderende dengang der knækkede halsen på dette system.
Jeg husker også at man dengang eksperimenterede med "autoforelæsninger" som var forelæsninger indspillet på bånd man så kunne lytte til. Det var dengang ikke særlig populært - måske billederne mm. kan gøre det mere attraktivt idag.

Pøj pøj!

 • 0
 • 0

Nu ved jeg ikke hvordan det er at lære matematik på denne måde. Men har selv haft stor! succes med at se youtube video, da jeg skulle lære mig statik og styrkelære. Nu husker jeg ikke navnet på vedkommende, men brugte videoer lavet en en Indisk professor som var gjort i et forsøg som dette.

Det erstatter selvfølgelig aldrig undervisning og spørgetimer, men virker bestemt som et solidt værktøj til at lære hvilket fag det nu måtte blive udbudt til, og ikke bare et fancy party topic.

--
Mvh. Kim

 • 0
 • 0

Jeg var selv Matematik 1-studerende under pilot-perioden. Vores oplevelse af projektet er at det bare fungerer.
Den tilbagemelding der har været fra rigtig mange af de nye studerende er også at de meget glade for det.

Kasper og crew'et har gjort et rigtig godt stykke arbejde med projektet og jeg er helt sikker på at succesen forsætter mange år endnu.

Mvh Jacob

 • 0
 • 0

Jeg noterer mig, at man på AAU har genindført matematikeksamen uden elektroniske hjælpemidler, hvorimod man på DTU formår at se moderne hjælpemidler som en styrke og ikke et problem. Jeg er blevet stor fan af Aalborg-modellen, men nogle ting savner jeg fra DTU.

 • 0
 • 0

eksamensformen afhænger ofte af det man vil måle. papir og blyant, whiteboard osv ser jeg stadig fylde enormt meget blandt de studerende. Når det kommer til færdigheder rykkes maple/matlab og lignende frem. Så opgaverne afhænger nok af det.

Men inden vi flamer hinanden kunne det være sjovt at se hvad det er man laver ved en elektronisk eksamen. Vi sidder jo her alle sammen og diskuterer noget en stor del af os ikke har set...

 • 0
 • 0

eksamensformen afhænger ofte af det man vil måle

Der er vi helt enige. Det næste er så, at blive enige om, hvad det er?

Vi kan nok hurtigt blive enige om, at den studerendes forståelse indenfor et afgrænset område af matematikken skal måles. Det er altså processen vi diskuterer, og her er det, at jeg synes DTU bedre formår at afspejle virkeligheden i deres undervisnings- og eksamensform ved integration af elektroniske hjælpemidler. Virkeligheden er jo, at programmer, som fx Matlab og Maple, benyttes i hverdagen, og at vi som færdige ingeniører ikke fatter papir og blyant, når vi skal løse et matematisk problem.

Jeg kan have mistanke om, at nogen tror, at man ikke kan teste de studerendes matematiske forståelse for differentialligninger/matricer/whatever, såfremt de bare kan taste det ind i et softwareprogram og trykke Enter for at få en løsning. Personligt vil jeg dog mene, at dette blot er et spørgsmål om at udvise lidt kreativitet i opgaveformuleringen, og ikke begrænse sig til formuleringer som "Find samtlige løsninger til XXX".

Det skal nævnes som et nota bene, at den elektroniske MapleTA eksamen ved AAU i skoleåret 2009/2010 ikke var særlig hensigtsmæssig set fra et fagligt synspunkt - i hvert fald med mine ringe evner som studerende. Alle hjælpemidler var tilladt og flere opgaver var netop formulerede på en måde, så de kunne løses vha. Maple og Matlab på få minutter. Jeg husker konkret en 2. ordens differentialligning samt adskillige dobbeltintegraler, der ikke tager længere tid at løse i Maple end at skrive kommandoen og trykker Enter. Da man kun skulle angive det endelige resultat og ikke aflevere mellemregninger var det jo nogle temmelig billige point at score.

Det sagt så har eksamen også været det eneste kritikpunkt ved matematikundervisningen på AAU. Vi har engagerede lærere, der formår at formidle stoffet, og i sidste ende snyder vi jo bare os selv, hvis vi ikke sætter os ind i matematikken, men bare lærer at løse specifikke problemer vha. Maple/Matlab.

PS. MapleTA er brugerfladen som eksamenssættet hentes fra og besvarelsen afleveres i.

PPS. To screenshots fra MapleTA eksamen Januar 2009:
1)http://dl.dropbox.com/u/2700907/MapleTA_1.JPG
Eksempel på opgaver, der kan løses vha. nogle få, simple kommandoer i Maple.

2)http://dl.dropbox.com/u/2700907/MapleTA_2.JPG
Her nogle delopgaver, der mest af alt går ud på at taste rigtigt ind og læse rigtigt ud af Maple. Læg for øvrigt mærke til de sindsyge brøker, der fås som resultat. Disse blev af langt størstedelen på min årgang regnet i hånden.

 • 0
 • 0

Her et sted med masser af videolektioner om alverdens emner:
http://videolectures.net/

Her finder man også Matematik-lektioner fra MIT, Stanford og Yale
- dog på et lidt højere plan end artiklens målgruppe, so to speak:

http://videolectures.net/mit1801f06_single...
http://videolectures.net/mit1802f07_multiv...
http://videolectures.net/stanfordee364aw08...
http://videolectures.net/stanfordee364bs08...
http://videolectures.net/yaleecon159f07_ga...

 • 0
 • 0

Interessant artikel. Et andet godt eksempel på e-learning som ser ud til at virker er Khan Academy. Min nevø fra USA gjorte mig opmærksom på Khan's videoer da han søgte matematik hjælp på nettet.
Bare at den unge generation er begejstret og bliver trukke ind i universet siger til mig at Khan er måske på vej at blive en succes. Når min nevø søger på nettet for at få hjælp bruger han youtube og ikke google. En god ven af mig fra http://www.elearningkonsulent.dk prøvede at forklare mig hvorfår Khan's videoer og hans metologi virker: fordi de er enkelt, ikke kedeligt, down-to-earth og ikke virker som om de kommer fra en stor organisation. De er også web 2.0 som indebære en slags 'cool-factor'.

Det virker som om en sej onkel forklarer dig matematik over skype... det er virkelig e-learning som det kan/skal ses ud.

Hans videoer har nu fået 70.000.000+ views på YouTube.com fordelt over 2400 kanaler. Han har fået hjælp af the Gates Foundation, som har til formål at lave uddannelse 'gratis' til hele verden.

Du kan læse mere om Khan og hans koncept på følgende links:

http://www.KhanAcademy.org
http://www.Youtube.com/khanacademy
http://www.wired.com/magazine/2011/07/ff_k...
http://www.economist.com/node/21529062

 • 0
 • 0