Boganmeldelse: Et langt ingeniørliv på godt og ondt

»Han bladrede rapporten igennem, og demonstrativt tog han del A, som indeholdt de vigtige kommentarer, og foran mine øjne smed han denne rapport i papirkurven med ordene: 'Nå, hr. Nørgaard, har De så lært, hvordan man skriver en rapport til Danida'. Selvfølgelig påtog jeg mig aldrig flere opgaver for Danida.«

Civilingeniør Erik Nørgaard erfarede i begyndelsen af 1980'erne det samme, som rådgivende ingeniører og andre fagfolk før og siden, nemlig at Danida bestilte rapporter, hvis formuleringer derefter blev afvist, hvis de kritiserede organisationen, eller hvis konklusionerne ikke passede i embedsværkets forudfattede meninger.

Nørgaards rapport satte spørgsmål ved visdommen i et Danida-projekt vedr. renovering af et kølehus i Angola. Han mente, at projektet var spild af penge, så længe landet ikke havde fisketrawlere eller havnefaciliteter til at modtage fisk.

Hans beretning om Danidas metoder og mangel på interesse for bistandens relevans og effektivitet i sagen om kølehuset i Angola er simpelthen rystende læsning.

Den nu 85-årige civilingeniør Erik Nørgaard har levet et langt og på mange måder besværligt og eventyrligt liv både som entreprenør og rådgivende ingeniør med speciale i bl.a. havnebygning og fiskeriprojekter verden over.

Han har nu renskrevet sine meget detaljerede dagbøger til en åbenhjertig selvbiografi om et aktivt ingeniørliv på godt og ondt.

Levnedsskildringen har ganske vist i nogle passager mest karakter af den personlige beretning, vi alle burde skrive til vore børnebørn, og er derfor af begrænset interesse for udenforstående.

Men til gengæld fortæller bogen for en stor del også en interessant ingeniør- og teknologihistorie, som den udspillede sig omkring et menneske, der gik ind i sin tid og fik sine sejre og nederlag.

Utrættelig rejsende ingeniør

Læseren følger i detaljer Nørgaards familie- og arbejdsliv, fra han var udvekslingsstudent i 50'ernes racistiske USA, og efter studietiden på DTU årene som entreprenør i Sydafrika under apartheid, som rådgiver på havneprojekter i Angola under kolonitiden og siden i bl.a. Sydamerika, Alaska, Mikronesien og Australien, indtil han endte karrieren som seniorrådgiver for EU-Kommissionen.

Nørgård synes utrættelig. I en artikel i Ingeniøren i marts 2012 fortæller vi, hvordan han som 80-årig kaldes tilbage til et havneprojekt i Angola for at bistå med renoveringen af en havn, som han selv projekterede tilbage i 1967 og som nu skal genopbygges efter landets lange borgerkrig.

Læsere med arbejdserfaring fra den danske byggebranche i 1960'erne og frem vil genkende mange af de projekter og personer, som Nørgaard 'namedropper' flittigt undervejs, og som han ofte giver en bramfri karakteristik af. Fra den legendariske direktør for Højgaard & Schultz, Niels Frandsen, til det globale ingeniør- og entreprenørfirma Christiani & Nielsens sidste direktør, som han bestemt ikke kunne enes med.

Hele bogen er i sagens natur et partsindlæg, hvor Nørgaard som regel får det eneste og sidste ord. De åbenhjertige beskrivelser af de uundgåelige konflikter og Nørgaards personkarakteristikker af aktørerne skal naturligvis læses i den kontekst.

Således f. eks den detaljerede beretning om retsopgøret om en kollapset bølgebryder i St. Paul i Alaska mellem hans firma og DHI, hvis daværende direktør ikke levnes megen ære (se i øvrigt Ingeniørens reportage herom fra 1989 her.)

Tilsammen giver de mange personlige anekdoter og projektbeskrivelser et læseværdigt tidsbillede af et halvt århundredes dansk og international ingeniørhistorie. Også selv om ikke alle de implicerede og portrætterede vil være enig i Nørgaards fortolkning.

'Mod fremmed strand', selvbiografi af civilingeniør Erik Nørgaard, forlaget Underskoven, 360 sider, 299 kr.

Emner : Anlæg
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten