Boganmeldelse: Evolutionen lader sig ikke uden videre styre

Når man ser på bestseller­lister, er det tydeligt, at krimier sælger godt, selv om kvaliteten ofte er noget svingende. Nogle krimier vil ikke andet end underholde, andre vil også noget mere - måske endda levere et naturvidenskabeligt budskab.

Nogle forfattere har tilmed en naturvidenskabelig baggrund for deres skriverier. Sissel-Jo Gazan, der er uddannet biolog, er f.eks. aktuel med romanen ‘Hvide Blomster’. Hun bruger sin naturvidenskabelige viden i sine bøger, men hun er dog nok mere forfatter end biolog, vil jeg mene.

Den mindre kendte Philip Hallenborg, der nu har udgivet sin anden skønlitterære bog, ‘Fenris’, er derimod i højere grad biolog end forfatter.

I modsætning til hovedparten af sine forskerkolleger kan han dog skrive andet end videnskabelige artikler, fondsansøgninger eller til nød populærvidenskabelige artikler. Han kan også skrive skønlitteratur – ikke helt lige så godt som de bedste af de mere kendte danske krimiforfattere, men ikke så ringe endda.

Han kan tilmed skrue en page-­turner af en krimi sammen med naturvidenskabelige elementer, som er uden for rækkevidde for forfattere uden hans viden. Det viste han med sin første roman fra 2016, ‘Og jeg saa en ny himmel’ – en krimi i Dan Brown-stil om naturvidenskab, religion og historie.

Jeg gav bogen en lidt blandet anmeldelse, da den udkom, men jeg følte mig dog godt underholdt, og bogen er sådan set lige til at filmatisere, vil jeg mene.

Illustration: Philip Hallenborg

Philip Hallenborg er ph.d. i bio­kemi og molekylær biologi fra Syddansk Universitet i 2008. Indtil foråret i år var han ansat i en forskerstilling på SDU, men han skiftede 1. april til en administrativ stilling som forskningsrådgiver på det naturvidenskabelige fakultet samme sted.

Skræmmende fornægtelse

Han er så nu aktuel med sin anden roman, ‘Fenris’, der er en bog om evolution i krimiformat. Han forklarer selv hvorfor på denne måde:

»Det har i lang tid skræmt mig, at flere og flere mennesker er begyndt at fornægte evolution. For hvis man ikke forstår det begreb, så er det svært at begribe, hvordan naturen fungerer. Så jeg var ikke i tvivl om, at min anden bog skulle handle om Darwins teori.«

Hvor Hallenborgs første roman først og fremmest ville underholde, har den anden bog altså et mere direkte budskab, og jeg synes faktisk, at det tjener forfatteren til ære, at han ikke har taget den lette løsning, som man kan se hos eksempelvis Dan Brown, og har skrevet en efterfølger efter nøjagtig samme opskrift som brugt i den første bog.

Jeg har stadig lidt reservationer omkring personbeskrivelsen, hvor flere af personerne står lidt for endimensionale efter min smag. Og nogle gange synes jeg, at Philip Hallenborg bruger snydegreb, f.eks. ved at personer kan have dobbeltnavne, så vi får dem præsenteret under ét navn i den del af fortællingen, der foregår i fortiden, og et andet navn i den del, som foregår i nutiden.

Og at vi skal udsættes for, at skurkene først synes at være sympatiske, men siden åbenbarer meget ubehagelige sider, er måske lidt for let.

Men jeg læste bogen fra ende til anden, og jeg ville have slutningen med. Så Philip Hallenborg kan bruge trickene til at holde læseren fanget. Og det kan alle og enhver altså ikke.

I et efterskrift på 10 sider forklarer Philip Hallenborg lidt mere videnskabeligt om evolution og nogle af de eksempler, der findes i den skønlitterære del. Han stiller selv spørgsmålet om et eksempel: »Er det korrekt?« Hvorefter han svarer: »Jeg har ingen anelse, om det er sandt. Der er der vist ingen, der har.«

Hvis du ikke går efter en skønlitterær superoplevelse, men vil have god solid underholdning med et naturvidenskabeligt bid helt generelt og om evolution helt specielt, så kan jeg godt anbefale at tage bogen med på din næste ferierejse – eller at læse den hjemme i sofaen, nu hvor rejser er noget, de fleste kun kan drømme om.

Philip Hallenborg: ‘Fenris’. Bogen kan bestilles direkte hos forfatteren på philiphallenborg.dk til 145 kr. inkl. forsendelse.