Bog om handlekraftig ledelse bliver revet væk

12. oktober 2007 kl. 08:201
En erhvervspsykolog og en organisationskonsulent har så stor succes med en bag om handlekraftige organisationer, at den snart udkommer i tredje oplag på dansk og i USA. Danske ledere fokuserer i stigende grad på at omsætte forkromede strategier til handling.
Artiklen er ældre end 30 dage

Rundt omkring på reolerne i mange danske virksomheder står flotte ringbind med velmente strategier og knivskarpe analyser - lutter god vilje, som aldrig nåede længere.

For da analyserne var diskuteret igennem, og papirarbejdet overstået, løb organisationen tør for det allervigtigste: evnen til at tage analysen på ordet og føre planerne ud i livet. Organisationen manglede handlekraft.

Den evne er stadig flere virksomheder gået på jagt efter. Bogen "Handlekraft", der udkom i foråret, kommer nu i tredje oplag herhjemme og er på vej i en amerikansk udgave.

Forfatterne er Stig Kjerulf, erhvervspsykolog og adm. direktør i Kjerulf & Partnere, og Tune Hein, organisationskonsulent og partner i Hein, Degn & Sjø, og i bogen skiller de populært sagt handlekraftens motor ad.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På den måde kan de vise, hvordan en virksomhed kan drænes for handlekraft af f.eks. en bureaukratisk organisation, en chef uden mod eller ansvarsforskrækkede medarbejdere.

Ifølge Stig Kjerulf skyldes bogens succes, at der er sket en udvikling på ledelsesområdet, hvor man hidtil har fokuseret på at udvikle strategier og analysere, hvorfor man ikke yder nok.

»Vi har haft alt for mange for- og bagudrettede analyser, men har ikke brugt så meget energi på bare at gøre tingene. Men det gælder jo først og fremmest om at få sat strategierne i bevægelse. I bogen går vi derfor ind i det lille uudforskede rum mellem plan og handling og ser på, hvad der tænder og stopper handlekraften.«

Den indsigt er et væsentligt skridt på vejen mod handlekraftige organisationer, mener Tune Hein:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Handlekraft er på mange måder en flaskehals for succes, fordi alle har større potentiale og gerne vil mere udvikling, end de kan få igennem i deres organisation.«

Henrik Rasmussen, adm. direktør i SAP Nordic, omsatte i 2004 planer til handling, da han fusionerede fire selskaber. Han mener, at globaliseringen nødvendiggør større handlekraft.

»Vi er i et globalt marked, hvor vi sammenlignes med resten af verden. Derfor må vi op i et højere tempo og agere anderledes. Det kræver handlekraft,« siger Henrik Rasmussen.

Når alt kommer til alt, er der ikke noget underligt i interessen for handlekraft, for den er altafgørende i enhver organisation, siger Steen Hildebrandt, professor på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

»Egentlig er det ret banalt. Selve hensigten med enhver organisation er at løse opgaver eller producere noget, hvad enten det er hospitaler, skattekontorer eller en industrivirksomhed,« siger han.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
12. oktober 2007 kl. 22:50

Der er måske gået for meget dieuf i det, for meget økonomi og for lidt egentlig ledelse og for lidt købmandskab. Det er jo beskæmmende, at en leder kan sætte en konsulent til at undersøge, hvad der er galt i hans afdeling, og ovenikøbet høste ære af det. Hvad f..... er han ansat for og hvad får han sin løn for. Det er i orden, at sætte konsulenter til at vurdere komplicerede arbejdsgange, som kan være svære at overskue. Som at se skoven for bar træer. Men ikke at vide hvad der foregår, det er nærmest kriminelt. Handlekraftig ledelse betyder jo blot, at man tager nogle beslutninger på et ufuldstændigt grundlag og står ved dem. Hvis alt var oplyst, kunne man sætte en computer til at lede.