Børneordfører bliver forskningsminister

27. juni 2019 kl. 10:448
Børneordfører bliver forskningsminister
Ane Halsboe-Jørgensen er Danmarks nye uddannelses- og forskningsminister. Illustration: Steen Brogaard.
Ane Halsboe-Jørgensen er udnævnt til uddannelses- og forskningsminister.
Artiklen er ældre end 30 dage

Som vi skrev i går er forskning et ikke centralt område i det 'forståelsesdokument', der er grundlaget for den nye socialdemokratiske regering, der tiltræder i dag.

Læs også: Svag udmelding om forskning i regeringsaftalen

Og med al ære og respekt for den nye uddannelses-og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen kan man konstatere, at det heller ikke er en fra den absolutte top i partiet, der nu skal stå i spidsen for forskning og uddannelse.

Ane Halsboe-Jørgensens poster i den forgangne folketingssamling har været som børneordfører og stedfortæder i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun er født i 1983 i Fjerritslev og har været medlem af Folketinget siden 2011. Hun er uddannet som cand.scient.pol fra Københavns Universitet i 2009 - til hendes ros på normeret tid.

Hun var herefter ansat som konsulent i LO fra 2009 til 2011, til hun blev valgt ind i Folketinget.

At hun bliver minister er ikke den helt store overraskelse. Af magasinet A4 Nu, der er en del af A-pressen, blev hun omtalt som en mulig kandidat til posten som udviklingsminister eller skatteminister.

At hun nu er blevet uddannelses- og forskningsminister er derimod en kæmpe overraskelse, da hun ikke tidligere har markeret sig i debatten om hverken universitetsuddannelser eller forskning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det giver hende selvfølgelig også mulighed for at gå fordomsfrit til opgaven. Det kan være en fordel, hvis hun formår og forstår at udnytte dette på den bedste måde.

Alt for mange skift

På universiteter og de højere læreanstalter har der været stor frustration med de mange udskiftninger på posten som forskningsminister de senere år, som bl.a. DTU’s rektor og formanden for Rektorforeningen Anders Bjaklev gav udtryk for på et valgmøde arrangeret af Ingeniøren.

Hver minister har nemlig ofte sin egen dagsorden, som ønskes fremmes, og det kan føre til alt for mange skift i fokus, lød kritikken.

»Når vi så endelig har lært en ny minister at kende, så er vedkommende blevet skiftet ud,« sagde Anders Bjarklev.

Han tilføjede, at ministre med kort erfaring også overlader stor magt til embedsværket. Her er det værd at bemærke, at Uddannelses- og Forskningsministeriet ledes af en markant departementschef i form af Agnete Gersing, der ikke er bange for at tage styringen.

Der tidligere været kritik fra bl.a. Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) af nogle af de centraliseringstiltag, som Agnete Gersing har søgt fremmet.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
29. juni 2019 kl. 12:35

Den nye erhvervsminister er tynd i betrækket, når det gælder erhvervserfaring. Jeg ville forvente at en erhvervminister havde solid ledelseserfaring og erfaring fra bestyrelsesarbejde og havde en solid økonomisk uddannelsesbaggrund, som f.eks. cand. oecon, MBA eller lign.

8
29. juni 2019 kl. 10:49

Den nye erhversminister har heller ikke reel erhverserfaring ;)

6
28. juni 2019 kl. 11:43

Jeg har svært ved at se hvorfor det ofte bliver betragtet som et selvstændigt problem at vores politikere har en akademisk uddannelse. Uanset hvilken uddannelse så har de lært hvordan man på en struktureret måde sætter sig ind i nyt stof.

Men stadigvæk burde den Danske befolkning være mere jævnt repræsenteret. Størstedelen af folket er stadig dem der er ude og have fingerene nede i skidtet. Så hvilket stof taler vi om her? Teoretisk eller praktisk stof? Mennesker bryder sig ikke om at være et tal på et stykke papir eller en computerskærm. Men det bliver de let. Så når vi har et stigene antal mennesker, der hovedsageligt kun har set tallene - men ikke har oplevet det på egen krop. Så opstår der let en kløft.

5
27. juni 2019 kl. 22:12

Andelen af akademikere på Christiansborg er næsten 10 gange større end i den almindelige befolkning

Jeg har svært ved at se hvorfor det ofte bliver betragtet som et selvstændigt problem at vores politikere har en akademisk uddannelse. Uanset hvilken uddannelse så har de lært hvordan man på en struktureret måde sætter sig ind i nyt stof. Dog er der efter min smag lidt for mange cand.scient.pol/cand.polit, jeg havde hellere set nogle flere med en mere teknisk eller direkte faglig baggrund /Jakob

4
27. juni 2019 kl. 13:21

Det er vel 60-70 år siden Folketinget afspejlede befolkningen - bare nogenlunde ...

Andelen af akademikere på Christiansborg er næsten 10 gange større end i den almindelige befolkning (undtagen i DF) , og af dem er rigtig mange samfundsvidenskabelige - hvorfor det nok også handler om personlig interesse.

Fun fact: Der er omtrent lige mange murere og jurister i Danmark (ca. 20.000 af hver i den erhversaktive alder). Den nye integrationsminister er eneste murersvend i regeringen, mens den nye justitsminister er den eneste jurist.

3
27. juni 2019 kl. 12:05

Nu har Ane jo haft indtil flere jobs, på Wikipedia kan man læse at hun både har været lærervikar og pædagogmedhjælper, så kvalifikationerne er i hvert fald i orden - eller...

1
27. juni 2019 kl. 11:15

Det hedder jo et folketing og så kan man tænke over om medlemmerne også afspejler befolkningen. Vores nye uddannelses- og forskningsminister er sikkert velkvalificeret, men jeg kan ikke lade være med at tænke om det dog er en fordel at gå direkte fra uddannelsesinstitutionen til et job i en politisk organisation og til en plads i Folketinget.