Børnehavebørn gik rundt i asbeststøv i dagevis

Plus19. november 2020 kl. 10:295
Børnehavebørn gik rundt i asbeststøv i dagevis
Illustration: Privatfoto.
Vuggestue- og børnehavebørn i Albertslund har i dagevis gået op og ned af en asbestsanering uden ordentlig afskærmning. Kommunen har fyret entreprenøren, men det er endnu uklart, hvem der har ansvaret.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vuggestue- og børnehavebørn i Børnehuset Brillesøen i Albertslund har i flere dage tumlet rundt på deres legeplads, mens håndværkere fjernede asbestholdige facadeplader og smed dem på jorden lige op ad legepladsen.

Det fortæller forældre, som Ingeniørens branchemedie FacilityTech har været i kontakt med, og forløbet bekræftes af faglig sekretær i BUPL Storkøbenhavn Randi Tielbo, som har været i kontakt med både personale, ledelse fra institutionen og Albertslund Kommune.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
19. november 2020 kl. 13:40

I Rebild Kommune havde man i lignende tilfælde den holdning at arbejdsmiljølovgivningen ikke galdt for børn, hvorfor børnene godt kunne gå under stilladserne imens asbesttag blev demonteret. Først efter pres fra forældrene stoppede den ansvarlige institutionsleder anlægsprojektet til stor protest fra Kommune, da det fordyrede anlægsarbejdet at det skulle udføres uden for institutionens åbningstid .

4
19. november 2020 kl. 12:59

Kan Ingeniøren ikke sætte navn på det pågældende firma?

Det er ikke så mærkeligt, at byggebranchen er fuld af brodne kar, når firmaer der svigter deres ansvar og bliver sat fra bestillingen, som her, blot kan flyve under radaren og videre til næste projekt..

3
19. november 2020 kl. 12:36

Mærkeligt at institutionens ledelse ikke har været mere opmærksom?

2
19. november 2020 kl. 12:26

Det viser hvordan arbejdsforholdene i byggebranchen er blevet igennem årene. Det er ingen gang sikkert at de arbejdere der hev pladerne ned viste at der var asbest i dem.

Som hårdtarbejdende bygningsarbejdere uden information er det svart at vide hvad er sikkert og hvad der ikke er sikkert at håndtere, når ens arbejdsgiver ikke informere en om det, evt for egen vindings skyld. Det er trods alt billigere at få noget pillet ned uden sikkerhedsforanstaltninger, end med sikkerhedsforanstaltninger og avancen bliver ganske vist større, hvis man bliver betalt for at gøre det med sikkerhedsforanstaltninger.

Dette er udelukkende gætterier da jeg ikke ved om de pågældende bygningsarbejdere viste om der var asbest i pladerne. Men det ses desværre at der er flere steder i den branche hvor der spares, hvor det kan lade sig gøre og sikkerhed er en af de parametre der spares på. Hvis der er nogen der råber op eller nægter at udføre arbejdet, så er det ud med den pågældende medarbejder og ind med ny arbejdskraft, som vil udføre arbejdet. Det er både nemt og billigt, da de fleste i branchen alligevel er på timeløn og har omkring 5-25 dages opsigelse og ikke slet ingen opsigelse har i prøveperioden eller hvis de er ansat som vikar eller lejet arbejdskraft. Det samme gælder for manglende basale rettigheder såsom løn under sygdom i de første 6 måneder af ansættelsen.

1
19. november 2020 kl. 10:35

Hvad der derimod ligger fast er, at hverken personale eller forældre vidste, at de skulle passe ekstra på under byggearbejdet

Det kan ALDRIG blive hverken børn eller forældres ansvar at passe på ! Et arbejdsområde skal være afspærret så der ikke kan opstå fare, og det er ligegyldigt om det handler om at skvatte i en malerspand eller indånde asbest støv.

Kommunen/bygherren må sidde en ufattelig grim smag i munden.