Børn tør ikke bruge toiletter i flygtningelejre

Mørkt, stinkende og helt alene foran et stort gabende hul, man nødigt vil falde i. Børn i flygtningelejre vælger på grund af frygt for de primitive toiletter at besørge deres uden for toiletterne, og det skaber en stor smittefare.

»Det er en af de største helbredsrisikoer,« siger Christer Lænkholm Humanitær Rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, og Peter Kjær Mackie Jensen, centerleder hos COPE, Center for Katastrofeforskning på Københavns Universitet og CBS, kan tilføje:

»De er mørke, og der er bare et bræt med hul i - lidt lige som Roskilde. Børn er bange for at ryge ned i hullet og vil ikke ind i mørket og stanken. Så de laver deres afføring lige uden for toiletterne.«

Ifølge Peter Kjær Mackie Jensen spreder afføringen diarresygdomme i første omgang, og siden hen også andre sygdomme. Diarresygdomme på grund af dårlige sanitære forhold dræber 1,8 millioner årligt ifølge WHO. Et eksempel er diarresygdommen kolera, der blev en epidemi efter jordskælvet på Haiti - sandsynligvis som følge af dårlige sanitære forhold i lejrene, ifølge TV2. Peter Kjær Mackie Jensen mener, at der er brug for innovation på området:

»Lokummerne er de samme som for 50 år siden. Der er ikke mange til at nytænke det. Toiletter er ikke så sexet et emne.«

Ifølge ham er de kun en håndfuld, der forsker i området. I dag er et toilet i en lejr typisk et hul i jorden, omringet af fire hjørnepinde, en form for væg omkring dem og et bliktag på toppen. Om natten er der mørkt under bliktaget.

»Der er ikke lys på toiletterne, for så vil fluerne komme op fra toilettet. Det er ulækkert, og vi ved endnu ikke hvor mange bakterier fluerne overfører,« forklarer centerleder hos COPE.

Toiletter skal bygges af de lokale

Christer Lænkholm har dog set noget nytænkning af toiletter i hans 15 år i nødhjælpsbranchen. Eksempelvis en materialebesparende udformningen af et betondæk, der fungerer som toiletbræt. Han siger dog også, at Folkekirkens Nødhjælp bestemt ville være glade for innovation af toiletter, men:

»Det skal kunne bygges af de lokale, og med de midler der er til rådighed lokalt.«

For det nytter ikke noget med et ’smart klapsammen plastik-toilet’ ifølge nødhjælpsarbejderen. Det er for dyrt at transportere produkter, og der er desuden en god pointe i at engagere og skabe good-will i lokalbefolkningen ved at de får noget økonomisk ud af at have flygtningelejren i baghaven. I sidste ende forklarer Christer Lænkholm dog, at det er penge, der forhindrer lejrene i at få bedre toiletforhold. Peter Kjær Mackie Jensen bakker ham op:

»Man kan gøre alt med penge. Det er det, der mangler. I dag gør vi det så billigt, som det overhovedet er muligt.«

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis man vil finde bedre løsninger der gør det mere behageligt at leve under primitive forhold for en lav pris, kunne man forestille sig et reality show som "Robinson", med 10 ingeniører på en øde ø, som, i modsætning til TV showet, ikke skal stemme hinanden hjem, men blot få inspiration af at leve som huleboere i en måneds tid.

Jeg kan dog godt se at min spontane idé har visse problemer.

Rent bortset fra at "nogen" skal lægge mellem en halv og en hel million kroner per deltager i kompensation for tabt arbejdsløn, samt overbevise deltagernes arbejdsgivere om at de udlåner deres ingeniører i en god sags tjeneste så skal man også finde ingeniører som frivilligt vil vinke farvel til fritid og familie i en måned for at leve i deres eget skidt blot for at finde på løsninger af problemer som de aldrig selv kommer til at møde igen.

Men tanken er nu sjov.

 • 0
 • 0

Ups.. Den lønkompensation jeg nævnte skulle naturligvis have været for en måned og ikke for et år. Med 10 deltagere løber det dog stadig op, men ikke helt så voldsomt.

 • 0
 • 0

Hvis man forestiller sig en ring, der kunne sættes ned i toilethullet, således at hullet bliver mindre og dermed mere egnet til små størrelser, så vil man ha' et børnetoilet, hvor de små ikke kan falde ned i.

 • 0
 • 0

Jesper Ø.'s forslag er en mulighed, men man kunne måske også forestille sig et par egentlige børnetoiletter med mindre åbning?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten