Bølgekraft kan ikke få økonomisk særstatus: »Vi skal have arbejdet med vores argumenter«

Plus18. maj 2020 kl. 12:4817
Bølgekraft kan ikke få økonomisk særstatus: »Vi skal have arbejdet med vores argumenter«
Illustration: Hokusai.
I et svar til Partnerskabet for Bølgekraft afviser klimaminister Dan Jørgensen (S) at give særstatus med udgangspunkt i, hvor bølgekraft befinder sig rent teknologisk
Artiklen er ældre end 30 dage

Bølgekraftsektoren må skyde en hvid pind efter at få en særlig status, når der skal uddeles penge til udviklingsprojekter. Det fremgår af et svar fra Klimaminister Dan Jørgensen (S) til Partnerskabet for Bølgekraft.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
19. maj 2020 kl. 09:52

I dag kender man trods alt de simple fysiske love, der skal drive et bølgeanlæg

Ja, og problemet for bølgekraft er den simple, at Effekt = Kraft x Hastighed (Energi = Kraft x Vej), så når hastigheden er lille, som den er for bølger, må kraften være tilsvarende stor for at høste nogen nævneværdig effekt/energi, og det resulterer i dyre, komplicerede og tunge anlæg af meget svært gods. Bølgekraft har ganske simpelt fysikken imod sig, og det er derfor, det aldrig er lykkedes at lave noget, der kan producere nævneværdigt og til en konkurrencedygtig pris og samtidig kan holde i meget lang tid uden for meget vedligeholdelse og ikke skæmmer naturen for meget.

Det vil i mine øjne være tåbeligt at give særstatus til bølgekraft. Der er talrige andre teknologier, hvor man kan få langt mere miljø for pengene med "lavthængende frugter" lige fra isolering af den gamle boligmasse til husstandssolceller på parcelhuse og facader med tilhørende batteri til at lagre energien.

15
19. maj 2020 kl. 08:16

Rasmus:

Alle ovenstående debatører der skyder med skarpt uden reelt set at komme med nogen argumenter burde skamme sig. Det hører sig ikke hjemme for ingeniører i en debat blandt ingeniører. Man må da kunne argumenterer bedre end "Jamen ham den anden kunne ikke få det til at virke, så det kommer ALDRIG til at virke".

Jeg tror såmænd ikke, der er nogen, der har noget imod, at der forskes i bølgeenergi - bare det ikke skal være for vores allesammens penge. Og der kommer jo netop masser af argumenter: Antal mislykkede forsøg, det hårde miljø, den (kun) lineære skalering, det faktum, at der er kæmpe forskel på bølgers indeholdte energi, og at det dermed er meget svært at konstruere en maskine, der kan høste i små bølger og overleve i store.

Hvis du virkelig mener, hvad du siger, må vi forvente, at du har investeret hele din pensionsopsparing i bølgeenergiprojekter - er det tilfældet? ;o))

Jeg vil ikke sige aldrig, men alle impiriske data taler imod det. Det skal selvfølgelig ikke forhindre ildsjæle i at fortsætte - men som Flemming Quist skriver det: Tror de på de, må selv financiere det.

Jeg får lyst til at hive nogle af de gode gamle tåbelige udsagn fra starten af det 20 århundrede frem så som "heavier-than-air flying machines are impossible" (Lord Kelvin).

Sorry - men den analogi er alt for letkøbt. I dag kender man trods alt de simple fysiske love, der skal drive et bølgeanlæg (og et fly) - så en bemærkning som din er ren retorik.

Husk: Der er ingen ovenfor, der siger, at man ikke kan lave bølgeenergi - det bliver bare aldrig så rentabelt som andre VE former (Sol og vind)

14
19. maj 2020 kl. 00:00

Alle ovenstående debatører der skyder med skarpt uden reelt set at komme med nogen argumenter burde skamme sig.

Kommentar til Rasmus Dybbro. Det fremgår at du kun har skimmet de mange kritiske indlæg. Ja der er en overvejende kritisk holdning til bølgekraftanlæg. Men de allerfleste af indlæggene indeholder konkret og saglig begrundelse for den kritiske holdning til bølgekraft. At henvise til tidligere dårlige erfaringer er i virkeligheden et af de aller stærkeste - og saglige argumenter. Dit indlæg er derfor nok et af de mest diffuse indlæg i denne debat, fordi det ikke bidrager med noget konkret.

13
18. maj 2020 kl. 23:06

Disclaimer: Jeg er ikke på nogen måde fan af bølgekraft. Ovenstående artikel kunne handle om sol, vind, bio, atom eller noget helt andet. Det spiller ingen rolle.

Alle ovenstående debatører der skyder med skarpt uden reelt set at komme med nogen argumenter burde skamme sig. Det hører sig ikke hjemme for ingeniører i en debat blandt ingeniører. Man må da kunne argumenterer bedre end "Jamen ham den anden kunne ikke få det til at virke, så det kommer ALDRIG til at virke". Og hvis ikke så kan man da lade være med at kommenterer med pladder der trækker det tekniske niveau ned eller forplumrer med ligegyldige kommentarer. Man foranlediges til at kalde dem "Jantelovsryttere", hvis eneste formål er at mobbe andre på plads. Føj!

Jeg får lyst til at hive nogle af de gode gamle tåbelige udsagn fra starten af det 20 århundrede frem så som "heavier-than-air flying machines are impossible" (Lord Kelvin). Han blev godt nok til grin et par år senere, efter nogle kompetente folk rent faktisk undersøgte sagerne. Jeg sætter stærkt pris på at disse kompetente folk ignorerede de bredmundede uvidende fjolser der gladeligt delte deres ubegrundede meninger til højre og venstre.

12
18. maj 2020 kl. 22:05

Bølgekraft ER en taberteknologi. Så kort kan det siges. Dem som fortsat tror på at bølgekraft kan udvikles til noget brugbart er ikke kun naive. De lukker simpelthen øjnene for alle de mange forsøg som blot har dokumenteret at bølgekraft IKKE har nogle tekniske løsninger, som i praksis har vist sig brugbare. Næsten alle bølgekraftanlæg er baseret på nogle få grundlæggende teknologier. Den mest benyttede hedder: "Opdrift i væske af en flyder". Når man nu 100 gange har bevist at princippet ikke dur, så nytter det ikke noget at udføre forsøg nr 101. Den største udfordring for bølgekraftamatørerne er ikke at designe et nyt anlæg. Det er bare at dykke ned i blandt de 100 mislykkede projekter og give det et nyt navn og et lidt ændret design. Den svære del af øvelsen er at få fingre i AFP. AFP betyder "Andre Folks Penge". Det er penge som administreres med løs hånd af nogle personer som mangler den fornødne baggrundsviden. En baggrundsviden som omfatter kendskab til de foregående 100 mislykkedes og næsten identiske projekter. Den dag hvor der definitivt bliver lukket for AFP til "forsøg" med bølgekraft, det bliver en dag hvor fornuften sejrer.

11
18. maj 2020 kl. 20:31

Bølgekraft skalerer desværre lineært. Hvis du kan høste 2kW/m så skal du bygge et anlæg på en km for at få 2MW. Hvor mange af de utallige prototyper har kørt 5 år eller bare 1 år?

9
18. maj 2020 kl. 17:18

Tak for linket Kim, dem kendte jeg ikke.

Det er muligt at det kan betale sig at udnytte bølgeenergi, hvis man har en havvindmølle til at dække de fleste anlægsomkostninger.

Dvs. fremover bliver det: Bølgekraft er håbløst (bortset fra en smule produktion fra bølgeanlæg bygget sammen med flydende havvindmøller).

8
18. maj 2020 kl. 16:56

".. Vi skal have arbejdet med vores argumenter, så både EUDP og politikere bedre kan forstå, at bølgekraft.. "

Tror både EUDP, politikere, virksomheder, teknikere og borgere forstår at bølgekraft ikke er vaerd at investere i.

Festen er slut, for dem som har malket offentlige midler, uden at levere strøm til El nettet.

Nu må vi have en ekstern revision at de midler der er blevet bevilget til "bølge drømmerne", således vi kan se hvor mange kr/kWh "den producerede strøm" har kostet.

7
18. maj 2020 kl. 16:04

Ligesom Benny har jeg også fuldt VE siden 70'erne. Bølgekraft har ikke rykket sig overhovedet i de snart 50 år der er gået. Til sammenligning gik der under 40 år fra brødrene Wright fløj første gang, til at det første jetfly kom på vingerne. Hvis man kommer på havet, som jeg gør, vil man vide, at enten er bølgerne små og uden energi, eller også er de så store at de er ødelæggende.

Hvis man skal konstruere et anlæg der kan modstå de store bølger, vil det være så tungt at det intet vil kunne producerer under normale forhold. Omvendt hvis man konstruere så det vil producerer under normale bølgeforhold, vil det blive knust når vejret bliver barskt. Jeg har set ideer om at sænke det ned på bunden under storm, men det vil aldrig fungere i praksis. Kompleksiteten er simpelthen for høj.

Jeg syntes det er godt at EUDP forvalter vores skattekroner fornuftigt.

6
18. maj 2020 kl. 16:03

Jeg synes ikke der skrives noget om tidevands energi, eller måne energi om man vil. Det er mere konstant end både sol, bølge eller vind energi.

5
18. maj 2020 kl. 15:11

Enig med Benny og Per, brug pengene bedre på andre alternative projekter, f.eks. brint eller batteri udvikling. Havmiljøet er simpelthen for barsk, selv kraftige ankerkæder slides hurtigt.

3
18. maj 2020 kl. 13:35

Benny, enig. Mange anlæg under afprøvning har revet sig løs når bølgerne "gik højt".

2
18. maj 2020 kl. 13:34

Er det ikke på tide at vi holder op med at smide gode penge efter dårlige?

Jeg tror aldrig at bølgekraft vil kunne producere ligeså billigt og miljøvenligt energi som vindmøller og solceller. Det er enorme maskiner, og de leverer meget lille effekt. Og betydningen for miljøet er ikke ubetydeligt. Det vil være bedre at opsætte nogle vindmøller, end at skyde flere penge i bølgekraft.

1
18. maj 2020 kl. 13:12

Bølgekraft er blevet udviklet med prototyper siden midten af 70'erne. Til sammenligning kom Tvindmøllen op i 1978. Ca. samtidigt nåede verdensproduktionen af solceller 500kW pr år.

Nu er der gået 40 år, solceller og vindmøller har haft imponerende fremskridt. For bølgekraft er der sket noget nær ingenting. Er det ikke på tide at vi holder op med at smide gode penge efter dårlige?