Bøjelig touchpad kan være første skridt mod fremtidens ’robothud’

Den nye fleksible touchpad er lavet af en hydrogel, der minder om det materiale, som kontaktlinser består af. Ved at tilføje salt til hydrogelen kan elektrisk ladede ioner bevæge sig rundt og skabe et elektrisk felt. Herefter kan elektroder, der er koblet til pladen af hydrogel, registrere, hvis eksempelvis en finger kommer nær og reagerer med det elektriske felt. Illustration: University of British Colombia

Det ligner bare et stykke gennemsigtigt gummi, men i virkeligheden er det en fleksibel touchpad, der kan bøjes og strækkes uden at miste evnen til at registrere menneskelig berøring.

Det handler om en fleksibel touchpad, som en gruppe canadiske forskere fra University of British Columbia, præsenterer i et nyt studie, og som de mener kan være et skridt på vejen mod touchscreens, der bæres på kroppen eller i tøjet, skriver Live Science.

»Du kan sætte dem på stort set alting,« siger den ledende forsker, John Madden, til Live Science.

»Det her åbner for muligheden for at lave devices, du kan bære direkte på kroppen, eller en eller anden form for ‘robothud’,« siger han.

Foldbar elektronik bliver den næste store ting

Det fleksible materiale åbner også for muligheden for at gøre håndholdte devices endnu nemmere at tage med rundt:

»Forestil dig, at du har en stor tablet, og når du er færdig med at bruge den, kan du bare rulle den sammen og putte den i en lomme eller din taske. Foldbar elektronik er helt sikkert den næste store ting,« siger en af studiets andre forskere, Mizral Saquib Sarwar, til The Telegraph.

Det er ifølge forskergruppen første gang, det er lykkedes nogen at lave en fleksibel touchpad, der beholder sin funktionsevne, selv når den udsættes for stræk og bøj.

Andre forskere har tidligere arbejdet med at lave fleksible touchpads ved hjælp af nanorør af kulstof og nano-sølvledninger, men det er ikke lykkedes at lave et materiale, der fungerede optimalt, når det blev bøjet, eksempelvis i forhold til at registrere berøring.

Berøring registreres af ladet hydrogel

Den nye fleksible touchpad er lavet af en hydrogel, der minder om det materiale, som kontaktlinser består af. Ved at tilføje salt til hydrogelen kan elektrisk ladede ioner bevæge sig rundt og skabe et elektrisk felt.

Herefter kan elektroder, der er koblet til pladen af hydrogel, registrere, hvis eksempelvis en finger kommer nær og reagerer med det elektriske felt. Og ifølge forskerne adskiller de signaler sig fra dem, der kommer, når touchpad’en bøjes.

Samtidig kan skærmen også registrere flere berøringer på samme tid, hvilket er praktisk i forhold til zoomfunktioner og lignende.

Ifølge forskerne er touchpad'en billig at producere, og selve materialerne til at lave én kvadratmeter af den koster kun cirka en dollar.