Boeings Starliner-kapsel er havnet i forkert kredsløb: Uret fejlede

Her ses kapslen på raketten før affyring. Illustration: NASA

Først på eftermiddagen sendte sendte Boeing sin Starliner-kapsel afsted mod rumstationen i en test forud for en fremtidig astronauttransport.

Men hele programmet bliver formentlig rykket et stykke ind i fremtiden, efter at Boeing ca. halvanden time efter launch måtte erkende, at det ikke blev i denne omgang, dockingen blev afprøvet.

Ifølge space.com og The Verge skete der noget uforudset, at da Starliner en halv times tid efter launch skulle foretage sit såkaldte insertion burm, hvor fartøjets motorer skulle affyres i 40 sekunder for at få kapslen ind i rette kredsløb efter separationen fra raketten, så rette kredsløb ikke blev fanget.

Det så ud til at været et problem med systemets ur, der lavede rav i sekvenserne for de forskellige manøvrer, og det fik kapslen brugt så meget brændstof på, at Boeing og NASA måtte erkende, at der ikke var nok tilbage til at foretage et rendez-vous med ISS.

I stedet for at lade raketten sætte kapslen ind i et sædvanligt kredsløb om Jorden havde Boeing valgt, at raketten skulle sætte kapslen af lidt tidligere. Det skulle være for at gøre det nemmere for fremtidige astronauter at komme ud, hvis der opstod fejl.

Det betød dog altså også, at motorerne skulle affyres i 40 sekunder for at hæve fartøjet, hvorefter de mindre boostere skulle hjælpe med at stabilisere fartøjet.

Men eftersom uret fejlede, kom hovedmotorerne ikke i gang, og de mindre dyser brugte tilsyneladende så meget brændstof på at forsøge at udføre deres job og rette op på situationen, at der nu ikke er nok tilbage til at komme på rette spor.

Boeing fortæller dog, at Starliner stadig er hel og befinder sig i et stabilt kredsløb, så firmaet er sammen med NASA i fuld gang med at undersøge, hvilke test de trods alt kan foretage i dette kredsløb. En landing i løbet af weekenden for at teste den del er en mulighed.

Vi holder øje med kapslen og opdaterer, når der er nyt om en eventuel landing.