Boeing og SpaceX skal bygge rumfærgernes afløsere

Nasa har valgt to private firmaer til at komme med et bud på en ny amerikansk rumkapsel, der kan fragte astronauter frem og tilbage til Den Internationale Rumstation (ISS).

De to amerikanske firmaer Boeing og SpaceX har fået kontrakt på henholdsvis 4,2 og 2,6 milliarder dollars, der udbetales i rater frem mod 2017, hvor systemerne skal indsættes i drift, skriver bl.a. BBC. Med kontrakten betinges det, at midlerne skal bruges til mellem to og seks ture frem og tilbage mellem Jorden og ISS.

Amerikanerne har siden 2011, da rumfærgerne blev sendt på pension, måttet lade deres astronauter fragte på russiske fartøjer for at komme op til ISS. Den tur koster 70 millioner dollars pr. amerikansk næse om bord.

Selv om Boeing har fået langt flere penge end SpaceX, bekræfter lederen af Nasas Commercial Crew Program, Kathy Leuders, at begge firmaer lever op til samme krav og har fået det beløb til udvikling, som de bad om.

»Firmaerne har afgivet et bud på en økonomisk ramme, inden for hvilken de kunne arbejde, og regeringen har accepteret den ramme,« siger Leuders i et telefonmøde, skriver Reuters.

Boeing CST-100-kapslen skal sendes op af løfteraketten Atlas 5, som Boeing bygger sammen med Lockheed-Martin, mens SpaceX, der allerede har en kontrakt på at flyve forsyninger til rumstationen, planlægger at opgradere deres eksisterende Dragon-rumkapsel til at kunne medbringe astronauter på toppen af en Falcon 9-raket.

Taberen i rumkapløbet blev firmaet Sierra Nevada Corporation, der nu får svært ved at komme videre med rumflyet Dream Chaser.

Læs mere om rumkapslerne her: Bemandet rumkapsel skal lande uden faldskærm

Kilde BBC
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg glæder mig meget til at se Space X's ny kapsel i action. Hvis den virkelig kan lande uden faldskærm er det et utroligt skridt fremad.

Men hold kæft hvor må deres sælgere ærgre sig over at de solgte 1.6 Milliarder dollars for billigt! Boeing må være lidt nervøse over at fremtidige kontrakter nok kommer til at indbringe en noget mindre sum! Godt nyt for rumfarten!

Mvh Steen

 • 0
 • 0

Nasa har valgt to private firmaer til at bygge de rumkapsler, der om tre år skal...

 • der findes nok næppe heller offentlige firmaer, der ville kunne løfte opgaven!(?) :)
 • 0
 • 0

Steen Larsen:

Men hold kæft hvor må deres sælgere ærgre sig over at de solgte 1.6 Milliarder dollars for billigt!

Der er vel en vis sammenhæng mellem kontraktens størrelse og den ydelse, der skal leveres.

 • 1
 • 0

Hvis den virkelig kan lande uden faldskærm er det et utroligt skridt fremad.

De første abort tests skal dog foretages med faldskærmslandinger, de 3D printede SuperDraco thrusters bruges til at skyde kapslen væk fra raketten. Derfor vil der nok gå noget tid før vi ser den lande med thrusters.

Der er vel en vis sammenhæng mellem kontraktens størrelse og den ydelse, der skal leveres.

Der blev faktisk stillet samme krav til begge leverandører. SpaceX kan bare gøre det billigere.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten