Boeing demonstrerer nyt system der stopper jamming af satellitter fra Jorden

Plus10. marts kl. 11:202
Boeing demonstrerer nyt system der stopper jamming af satellitter fra Jorden
En amerikansk soldat etablerer kommunikation ved hjælp af en radio der bruger flere frekvensbånd. Boeings Protected Tactical SATCOM Prototype (PTS-P) vil give brugerne mulighed for at forhindre støj for at sikre beskyttede forbindelser. Illustration: US Marine Corps/Lance Cpl. Mackenzie Binion.
Et nyt jordbaseret anti-jammingsystem fra Boeing sikrer, at satellitsignaler ikke blokeres fra Jorden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der blev klappet og jublet på det militære testcenter i Aberdeen Proving Ground nord for Washington tidligere i år en 16. januar i år.

Her lykkedes det for første gang det amerikanske forsvar og Boeing at kommunikere sikkert over en kommerciel satellit, selvom signalerne blev forsøgt jammet i nærheden.

Det er en af de første praktisk anvendelige løsninger til at imødegå jamming af svage satellitsignaler.

Krigen i Ukraine har vist, hvor let det er at forstyrre og blokere eksempelvis GPS-signaler med en lille radiojammer fra Jorden.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
11. marts kl. 12:29

Er det signaler til, eller fra sattelitten, som beskyttes mod jamming?

Det er svært at jamme upstream til sattelitter. Når GPS jamming er nemt så er det fordi jammeren kan være meget tæt på modtageren, i forhold til afstanden til sattelitten. Upstream er der cirka samme afstand fra jammeren og fra den legitte sender til sattelit.

Systemet kan anvende spread spectrum hvor sendefrekvensen ændres hele tiden i et mønster, som jammeren ikke kender eksakt. Jammeren vil derfor have svært ved at sende på præcis samme frekvens. Men han kan sende et stærkt signal i nærheden og skabe interferens og intermodulation distortion. Radiomodtageren skal håndtere at kunne modtage et svagt signal samtidig med at der ligger et meget kraftigt signal i nærheden. Eksempelvis kunne jammeren sende med 10 kW for at overdøve den reelle sender der måske kun sender med 1 W. Problemet for jammeren er at forskellen på 1 W og 10 kW kun er 40 dBc og det kan moderne radiomodtagere håndtere uden problemer.

Jeg ved ikke hvordan Boeing gør i deres nye system. En komponent i løsningen kunne være at lave en radio med stor dynamisk range, således at den kan tåle meget stærke signaler og alligevel modtage et svagt signal. Det kunne være at de gør brug af 32 bit ADC som er blevet almindelige og giver en teoretisk dynamisk range på 180 dB (i praksis noget mindre).

1
10. marts kl. 21:57

Er det signaler til, eller fra sattelitten, som beskyttes mod jamming?