Bøder, tests af biler i brug og øget kontrol: EU vil stramme skruen for typegodkendelser

Bliver en bilproducent taget i at snyde med typegodkendelserne, ligesom Volkswagen blev det i september sidste år, kan det fremover blive en endnu dyrere affære, end det har været for VW.

I EU-Kommissionens nye forslag til et regulativ foreslår de nemlig, at svindlere skal kunne straffes med bøder på op mod 30.000 euro pr. køretøj.

Men kommissionen kommer også med en række forebyggende forslag, som skal hindre, at det nogensinde kommer så vidt.

Læs også: Ngo: Disse fem krav kan gøre EU's NOx-test mere virkelighedstro

Her strammes skruen

Typegodkendelserne foretages i dag af testinstanser, der betales direkte af bilproducenterne for deres service. Kommissionen foreslår nu, at det direkte økonomiske link skal fjernes, fordi det kan lede til interessekonflikter og kompromittere testens uafhængighed. I stedet skal en statslig fond administrere det økonomiske aspekt.

Derudover skal der introduceres et overvågningssystem af biler, der allerede er i brug. De nuværende regler tager kun hånd om godkendelse af biler, inden de ruller ud på vejen. Men for fremtiden skal medlemslande og EU-Kommissionen kunne foretage tjek på biler, der allerede har ‘bestået’ typegodkendelsen, for at se, om bilerne også efterfølgende lever op til deres præstationer fra de indledende tests.

Læs også: Sådan fusker bilfabrikanterne med CO2-udslip

Et andet punkt giver kommissionen magt til at suspendere, begrænse eller tilbagekalde tekniske løsninger, der underpræsterer eller tillader for høje udledninger. Det kan f.eks. være softwareinstallationer eller rensesystemer, der ikke opfylder kravene. Kommissionen får dermed beføjelse til at foretage efterkontrol og på egen hånd tilbagekalde tekniske løsninger, hvis de ikke er tilfredsstillende.

Mangler sanktioner mod testmyndigheder

En af de førende europæiske transport- og miljøorganisationer, Transport & Environment (T&E), kalder forslaget konstruktivt og rettidigt, men mener, at det samtidig mangler tænder, lyder det i en pressemeddelelse.

Hvis de nationale testmyndigheder lader deres tætte bånd til bilproducenterne spille ind i deres tests, skal de også kunne sanktioneres økonomisk. At det ikke er en del af forslaget, er en stor mangel, mener T&E. Dette kan især være et potentielt problem i lande som Tyskland, Italien, Frankrig, Storbritannien og Spanien, der har en stor og magtfuld bilindustri:

Læs også: Volkswagen i første forklaring på fusk: Ingeniørerne følte sig presset til det

»Den væsentligste grund til, at Volkswagen formåede at slippe af sted med at snyde i Europa, var manglen på uafhængighed blandt de nationale myndigheder, som blev kompromitteret af deres afslappede forhold til bilfabrikanterne,« lyder vurderingen fra Greg Archer, der er i spidsen for T&E’s afdeling for ‘rene biler’.

Han fortsætter:

»Uden en trussel om fremtidige EU-sanktioner vil det være en umulig mission at bryde det stærke bånd mellem de nationale tilsynsmyndigheder og deres bilfabrikanter. Det er et bånd, der har beskyttet industrien på bekostning af emissioner.«

T&E advarer samtidig imod, at lovforslaget højst sandsynligt vil møde stor modstand fra de føromtalte bilproducerende lande.

Dobbelt så meget NOx gør det ligegyldigt

Netop Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien og UK og deres stærke billobby var hovedårsag til, at EU’s 28 medlemslande blev enige om at tillade en lempelse i NOx-grænseværdierne på 110 pct. indtil 2020.

De lempelser skal til afstemning i parlamentet i næste uge, og bliver de vedtaget, kan kommissionens forslag om at stramme typegodkendelserne vise sig ikke at betyde alverden for folks helbred, uanset hvor markante stramningerne er.

Læs også: 110 procent mere NOx kan blive nedstemt i EU

Det mener det danske medlem af EU’s miljøkomité, Margrete Auken:

»Jeg er meget positiv over for kravet om, at bilproducenterne skal indlevere bilens software til undersøgelse, så det kan tjekkes, om der er installeret snyd, som vi så det var hos Volkswagen. Jeg er også positiv over for forslaget om at kunne give større bøder til bilindustrien, hvis reglerne om luftforurening overtrædes. Men det hjælper jo knap så meget med bøderne, når regeringerne netop er blevet enige om at lempe reglerne for luftforurening, så bilerne lovligt kan udlede dobbelt så meget som tilladt indtil videre,« siger hun.