B&O vinder plagiat-sag om 15 år gammel højtaler

B&O-kunder kan også i fremtiden være sikre på, at deres slanke Beolab 8000-højtalere ikke kommer til at stå som skamløse og billige kopier hos folk i en helt anden socialklasse.

B&O vandt nemlig i dag en retssag i EF-domstolen, som har bestemt, at designet på Beolab 8000 skal opfattes som et varemærke i sig selv og derfor ikke må kopieres, skriver RB-Børsen.

Det forhindrer andre firmaer i at kopiere designet af højtaleren og sælge den langt billigere.

Beolab 8000 fra B&O. Foto: B&O Illustration: B&O

I første omgang havde B&O ellers fået nej fra EU's Harmoniseringskontor, der nægtede at anerkende designet som et varemærke.

Det ville feinschmecker-fabrikanten ikke finde sig i og hev Harmoniseringskontoret for EF-domstolen.

Trækket gav pote. EF-domstolen mente, at det var forkert at afvise B&Os ansøgning.

»Selv om særlige eller originale kendetegn ikke udgør en ufravigelig betingelse for registrering, kan deres tilstedeværelse ikke desto mindre give den nødvendige grad af særpræg til et varemærke, der ellers ville mangle særpræg,« skrev retten i sin afgørelse.

En dom, der skaber tilfredshed i Struer i B&O's hovedsæde i Struer.

»Dommen er vigtig og bestemt ikke uvæsentlig. Det betyder, at vi har større mulighed for at beskytte vores design i fremtiden,« siger chefjurist ved B&O, Kim Bo Hansen, til RB-Børsen.

Beolab 8000 er bestemt ikke sidste skud på stammen fra B&Os udviklingsafdeling.

Højtaleren har været underlagt den såkaldte designbeskyttelse i 20 år, men den beskyttelse udløber om nogle år - og uden dagens afgørelse ville udenlandske plagiatorer have frit spil.

Designbeskyttelse er en offentlig meddelelse, der giver ansøgeren en eneret til at udnytte et nærmere beskrevet design kommercielt i højest 25 år.

B&O oplyser, at der går lidt tid inden designbeskyttelsen udløber på næste B&O-produkt.

Beolap 8000 blev efter længere tids udviklingsarbejde lanceret i Danmark i 1992.

Emner : Lyd
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvad er det for noget med designbeskyttelse i 20 år?

Når højttaleren er 15 år gammel, er var der dengang ikke nogen harmoniseret designbeskyttelse i Europa - designforordningen og -direktivet er først fra hhv. 2000 og 2001. Den daværende danske mønsterlov gav maksimalt 15 års beskyttelse, og andre lande havde helt andre varigheder, så hvor kommer de 20 år fra?

I øvrigt er jeg enig med Lise Nørgård i, at folk der anvender udtrykket "såkaldt" blot afslører deres egen uvidenhed om fagområdet. Det hedder ikke den "såkaldte" designbeskyttelse, ligesom det ikke hedder en såkaldt "skovl", en såkaldt "transistor" eller en såkaldt "tallerken".

/Kim

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten