B&O tilbyder opdatering til ikonisk pladespiller

3. oktober 2021 kl. 10:0030
B&O tilbyder opdatering til ikonisk pladespiller
Illustration: Anja Hellberg.
Ejere af medtagne eksemplarer af tangential-pladespilleren Beogram 4000 kan nu få ført den up-to-date hos Bang & Olufsen – men prisen er for de velbeslåede.
Artiklen er ældre end 30 dage

Har du en gammel Beogram 4000-pladespiller stående på loftet, som er mærket af tidens tand, eller som du har opgivet at få til at spille sammen med nutidens musiksystemer, er der nu en chance for at få den til at spille igen.

Bang & Olufsen tilbyder nu at restaurere de ikoniske pladespillere fra 70’erne, med bl.a. en ny skræddersyet RIAA-forforstærker, der gør det muligt at forbinde apparatet med moderne højttalere, et nyt støvlåg, håndlavede træpaneler i eg, restaurering og nymaling af stålchassiset samt vedligeholdelse og servicetjek, hvor alle komponenter renses eller udskiftes.

Beogram 4000-seriens pladespillere, der blev lanceret i begyndelsen af 1970’erne, står stadig som et designikon. Den har været udstillet på kunstmuseer og optræder i en lang række bøger om designhistorie. Illustration: B&O.

»Det nye opgraderingssæt er en del af Bang & Olufsens genskabte klassikere-initiativ, der har til formål at genskabe vintageprodukter. Dette er så kunderne kan behandle dem som investeringer i de kommende generationer,« siger Mads Kogsgaard Hansen, der er Senior Global Product Manager, Product Circularity & Classics Program, i en pressemeddelelse.

Første salgsrunde var succesfuld

Sidste år havde B&O stor succes med at gensælge 95 Beogram 4000-pladespillere, som virksomheden havde opkøbt og sat i stand. De blev revet væk på trods af prisen på 75.000 kr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: B&O med bud på cirkulær økonomi: Genopliver 40 år gamle pladespillere

Det er da også de positive erfaringer med genoplivningen af de op til 48 år gamle pladespillere, der har har fået Bang & Olufsen til at udvide projektet, så alle ejere af vintage-pladespillere i Beogram 4000-serien kan få renoveret deres produkter, siger Mads Kogsgaard Hansen i pressemeddelelsen.

Kunder efterspørger sekundært

Ifølge Mads Kogsgaard Hansen hænger B&O’s fokus på gensalg blandt andet sammen med, at deres købermålgruppe har ændret forbrugsadfærd.

»Det at kunne fortrænge nykøb er også interessant for os som brand. Vi ser nemlig nogle indkøbsadfærdsmæssige tendenser hos vores målgruppe, hvor man reflekterer mere over sine indkøb, køber færre ting, og hvor man finder mere værdimæssig tilfredsstillelse over at købe et dyrere produkt, som man kan forvente holder længere,« fortalte han i 2020 til Ingeniøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Genoplivningen af Beogram 4000-serien blev sat i gang 6. september og prisen for at få renoveret sin pladespiller ligger på godt 37.000 danske kroner.

Læs også: PODCAST: Pladespillerens Rolls Royce får nyt liv. UV-C-lys renser luften for corona

30 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
30
5. oktober 2021 kl. 20:21

Nå, men det kan da være jeg lige skal kigge nærmere på Faster Elses gamle B&O anlæg, som jeg insisterede på at der ville være interesse for.... Der var da vist sådan en tangentialarm på grammofonen.....

29
5. oktober 2021 kl. 01:20

Den ene har jeg haft i snart 30 år og stammer fra dr.

Tak - så fik vi da afklaret at det ikke er min hukommelse, der bilder mig noget ind ;-)

Hvis den kom mere eller mindre direkte fra DR, kunne det jo tyde på at de anvendte dem helt til omkring 1990.

Og så spiller hukommelsen mig alligevel et puds, for nu er det faktisk gået op for mig at min også havde instant start. Jeg kunne simpelthen ikke huske hvad knappen på venstre side var til, nok fordi vi aldrig brugte den, for vi lavede jo ikke radio. ;-)

28
4. oktober 2021 kl. 23:37

Jeg er skam bare en glad musiklytter.

Det er det der er det væsentlige. Det er der utroligt mange der "glemmer" i dag, men svimlende dyre anlæg er der masser af.

P.S.: Jeg forlader ikke hjemmet med grammofonen spillende. Jeg er tilfreds med ikke nødvendigvis at skulle op fra sofaen?

Det ville min ven Claus også ønske han ikke havde gjort, derfor kommentar til din:"minimum: Løfter armen" Det var vel en 25.000kr pick-up der ikke havde det så godt bagefter. ?

27
4. oktober 2021 kl. 23:11

Min ven kom hjem fra 14 dages ferie og hørte . . . . . . Audio Note IO af de dyreste. Men huset var da lunet lidt af 2 stk 300B Western Electric den originale gamle produktion, samt andet godt grej.

Beklager!

Jeg er skam bare en glad musiklytter.

Har aldrig, på nogen måde været ægte aficionado.

Hverken musikgrej, eller andet.

Kan mit grej, på tilfredsstillende vis, gengive lige fra orgelkoncerter over rock til vokal. Så er jeg pænt tilfreds.

På et tidspunkt skiftede jeg mellem to favorit-pickups, til elektrisk og analog musik.

Dét gør jeg ikke længere.

Til gengæld er det heller ikke ofte jeg arbejder med vinyl længere. ?

P.S.: Jeg forlader ikke hjemmet med grammofonen spillende. Jeg er tilfreds med ikke nødvendigvis at skulle op fra sofaen?

26
4. oktober 2021 kl. 22:53

Næh, da jeg startede som studietekniker i 1967, da var der Lyrec-grammofoner! Drevet af en enorm synkronmotor, der stod på gulvet under værket og skulle løbes i gang via en separat asynkron vikling. Med lidt held kunne man godt få den til at ramme lidt andre hastigheder, end de normerede... "Instant start" skete ved at der under den øverste gummimåtte var enbragt en papskive, der stak lidt ud. Efter at have lyttet nummeret ind holdt man så fast i papskiven til speakeren nåede sdet oplyste stikord. Så slap man den... Det var tider! Det var de samme apparater man brugte / havde brugt til at skære lakplader på, så på de ældste af værkerne sad der stadig en knap mærket "Støvs" for støvsuger til opsugning af skærespånen. Det var dog før min tid de var aktive...

23
4. oktober 2021 kl. 22:32

Jeg arvede en 4000 fra min far.

Dengang var jeg, hmmm snoppet, hedder det vist? B&O var jo ikke rigtig High End. Bare enormt dyrt. (Riller kan jo ikke holde på pladen vhja en pladestrammer m.m.)

Så, jeg solgte den. Til en pris jeg var tilfreds med.

Heldigvis er jeg rigtig glad for min Kenwood KD 990.

Den lyder godt (ikke til stede) og kan "bære" mange forskellige PU'er.

Desuden har den lige præcis den mængde automatik jeg ser som et minimum: Løfter armen, og standser tallerkenen.

19
4. oktober 2021 kl. 16:28

Kender godt TD124 - men vidste ikke der var en variant med instant start :-)

17
4. oktober 2021 kl. 16:21

eg blev nysgerrig, og begyndte at kigge lidt omkring. Det ser ud til at de få der kommer til salg handles for 8-10.000€ afhængig af stand 8-)

Ja, men det var ikke min, men en god vens. Købte lidt stumper på DigiKey på hans regning, og mener jeg fik 4 flasker rødvin for det - det var bare for sjov, Han solgte den vist for 30KKR

Og han har en til, vist nok en EMT948, men der skal lige fjemes en del skrammel inden den bliver tilgængelig - og jeg har ikke tid, og er ikke i landet.

16
4. oktober 2021 kl. 14:57

Utroligt flot designet pladespiller. Absolut legendarisk.

Enig, Jacob Jensen må gå over i historien som en af verdens bedste industrielle designere.

Det interessante med Beogram 4000 serien, var ikke bare hans elegante udførelse af tangentialarmen, men også at han nærmest introducerede fingertouch, før det var teknisk muligt. ;-)

14
4. oktober 2021 kl. 14:31

Td 124 havde også instant start.

Det havde den nemlig! ;-)

Det beskrives således:

"Especially for the professionals who had to play a piece of music precisely, the player got a two-part turntable. The upper plate support could be lifted off the rotating base plate using a ramp mechanism. The plate loader was thus able to lower the stylus into the standing plate with millimeter precision. Just at the last word, he then engaged the plate clutch by means of a swivel lever, with which the disengaged plate was immediately swept away by the heavy gray cast iron base plate to the set speed."

Det var selvfølgelig ikke noget min havde, da den kun var husholdningsudgaven af TD124.

12
4. oktober 2021 kl. 13:22

Jeg har 2 stks jeg kalder for evigheds maskiner. Og en b&o 4004 som har et problem med den solenoid der løfter armen. Og den skal bare være iorden ellers bukker den nåle armen. Utroligt flot designet pladespiller. Absolut legendarisk.

11
4. oktober 2021 kl. 12:54

Det er en temmelig solid konsolmodel, noget større end td124. Jeg vil ikke afvise at td124 har været i brug tidligere da den kom frem i tresserne.

Jeg tænker også at DR havde mange flere grammofoner end du og jeg så, og at antallet steg efter 1969, hvor TD124 gik ud af produktion, så derfor kan de ikke alle have været TD124.

EMT 950 kom først i 1976, og jeg ser ingen grund til at de skulle have udskiftet alle deres TD124'ere på de 5 år, der gik inden jeg besøgte Radiohuset. Jeg vi da tro de har beholdt dem alle, indtil digitaliseringen tog over.

TD124 er også en temmelig solid konsolmodel. Pladetallerkenen var i støbejern og vejede 5 kg. Toppladen fyldte bare mindre end EMT'erne, fordi de havde anbragt betjeningselementerne tættere omkring tallerkenen, hvilket betød at den ikke krævede så meget plads, eller så store armbevægelser.

Min far havde taget den ud af kassen og bygget den ind i et væghængt skab med skydelåger (hårdt presset af min mor, som ikke synes den så så smart ud som de grammofoner veninderne havde stående ;-), og den originale kasse var desværre gået tabt da jeg arvede den.

10
4. oktober 2021 kl. 07:56

Det er en temmelig solid konsolmodel, noget større end td124. Jeg vil ikke afvise at td124 har været i brug tidligere da den kom frem i tresserne.

EMT950 var det, og også EMT948. Dermed ikke sagt at TD124 ikke var til stede - men EMT950 var - den kunne det lille stunt med "instant" start/stop, det virker ret effektivt.

Renoverede en for nogle år siden, efter at den havde stået i et udhus i 15år.... Var mærket med "DR" i det gamle logo fra tresserne.

Den kom til at køre perfekt. Største problemer var skidt på servoskiven, og oxiderede kontakpunkter i tonearm og betejeningsknapper. Men den fik alle halvledere ( 741 og LM358 ) og alle lytter.

Og kors for et l**** at transportere.

8
4. oktober 2021 kl. 03:41
7
4. oktober 2021 kl. 03:05

I studierne var det EMT 950 pladespillere - Ikke Thorens. Jeg har svært ved at forestille mig en Thorens i et professionelt miljø. I Studie 1 (koncertsalen) og Studie 2 (underholdningsorkesterets prøvesal) samt den store OB sættevogn der holdt i gården var det Solid State Logic mixer konsoller.

Steen Christensen - Jeg er 100% sikker på at de havde Thorens TD124 på de studier, jeg besøgte i 1981. Den er ikke svær at genkende, når man selv har én stående i hjemmet, og jeg fik fortalt at de havde brugt de samme i over 20 år.

Jeg har nu googlet febrilsk for at finde et billede fra DR's studier fra dengang, men uden held. ;-)

Til gengæld fandt jeg denne historiske beretning på Thoren's hjemmeside:

"The, now iconic, TD 124 model comes onto the market and quickly becomes a great success. It is aimed both at the professionals in the broadcasting studios and home audio enthusiasts who want to play the newly introduced stereo long-playing vinyl records available around the same time in top quality."

"However, the TD 124 was also planned for professional use, which at that time primarily corresponded to the requirements of broadcasters."

"Otherwise, the turntable was designed for tough continuous operation, which ultimately explains the high survival rate of the total of around 90,000 TD 124s manufactured. Many of which remain in operation to this day."

Beviser desværre ikke at de sad i DR's studier, men at de blev brugt i professionelt i sådanne studier, kan du bide skeer på. ;-)

6
4. oktober 2021 kl. 01:23

Er der nogen, der ved hvad der blev af Danmarks Radio's diskotek?</p>
<p>Jeg mindes de sagde at det var Europas største pladesamling (nok en journalistisk overdrivelse), men de havde meget tæt på mindst ét eksemplar af hver eneste udgivet grammofonplade, siden grammofonen blev kommerciel, og der var flere hundrede tusinde plader i arkivet.</p>
<p>I hvert pladestudie (der var mindst var 2, nok flere) i Radiohuset, havde de 2 stk Thorens TD 124, mage til den jeg arvede af min far.

Jeg var i praktik i Radiosymphoniorkesteret i 1980. Meget interessant oplevelse. Når der ikke var prøver kunne jeg frit gå rundt og åbne alle døre hvor der ikke var en rød lampe. Jeg brugte også en del tid i diskoteket, der var en enorm samling. I studierne var det EMT 950 pladespillere - Ikke Thorens. Jeg har svært ved at forestille mig en Thorens i et professionelt miljø. I Studie 1 (koncertsalen) og Studie 2 (underholdningsorkesterets prøvesal) samt den store OB sættevogn der holdt i gården var det Solid State Logic mixer konsoller. En fed oplevelse for en 15årig dengang.

Jeg tror en stor del af diskoteket blev digitaliseret på et tidspunkt, og de oprindelige skiver blev solgt. Det er dog vistnok blevet genetableret i et mindre omfang.

Jeg fik selv genanskaffet en Thorens TD 145 mkIII for nogle år siden før den nye renaissance (billigt). Det var et dejligt renoverings/modding projekt. Sammen med nogle Partridge Mikrofon Step-Ups fra midttresserne har jeg fået et rigtigt vellydende setup - Meget bedre end den Beogram 8000 jeg havde engang.

5
3. oktober 2021 kl. 23:41

Er der nogen, der ved hvad der blev af Danmarks Radio's diskotek?

Jeg mindes de sagde at det var Europas største pladesamling (nok en journalistisk overdrivelse), men de havde meget tæt på mindst ét eksemplar af hver eneste udgivet grammofonplade, siden grammofonen blev kommerciel, og der var flere hundrede tusinde plader i arkivet.

I hvert pladestudie (der var mindst var 2, nok flere) i Radiohuset, havde de 2 stk Thorens TD 124, mage til den jeg arvede af min far.

Desværre solgte jeg den inden grammofon-renæsancen begyndte at tage fart. :-(

4
3. oktober 2021 kl. 22:55

særdeles gode stumper fra utallige leverandører for de godt 37.000 danske kroner.

Der blev lavet bunker af solidt og fremragende HiFi udstyr før årtusindeskiftet. Så jeg beholder hver en stump af mit nuværende ikke B&O anlæg - das ganze molevitten, da det nemt holder min tid ud.

Dele er tændt og bruges hver eneste dag. Sjovt at se de unge (teenager) anno 202x.. et barnebarn har Lp'er og kik på min grammofon, men den får hun ikke endnu ;)

3
3. oktober 2021 kl. 18:05

Man kan stadig købe nye pick up'er til disse klassikere:

https://www.sound-smith.com/buy-bo-cartridge

En oversigt hos Beoworld:

https://www.beoworld.org/article_view.asp?id=69

Jeg har selv en Beogram 6000 fra ny (radial, ej tangential), den har fungeret upåklageligt i 40 år, og det eneste den trænger til, er at få renset potentiometeret, som styrer hastighedsinstillingen - og måske snart en ny pick-up (de er dog noget pebrede i pris jf. ovenstående link nr. 1). Men de havde en meget lav ETM (0,4 mg for min MMC20EN) sammen med moderate nåletryk; der var virkelig basis for lavt pladeslid.

/Rune

2
3. oktober 2021 kl. 17:04

jeg har fået et bedre syn på mine to velfungerende Beogram 4000 grammofoner.

1
3. oktober 2021 kl. 14:12

...initiativet er godt og det er produktet i øvrigt også, prisen for det er dog lidt for pebret.