Bly, kulbrinter, PFAS: Skum i havet ophober giftstoffer med en faktor 10.000 til 100.000

Plus23. august 2022 kl. 05:297
Bly, kulbrinter, PFAS: Skum i havet ophober giftstoffer med en faktor 10.000 til 100.000
Sommerens fund af miljøfarlige stoffer i havskum og sandet skum i et havnebassin har fået skum på miljødagsordenen. Illustration: Niras.
Miljøfarlige stoffer som eksempelvis PFAS opkoncentreres med op mod seks størrelsesordener i havet. Derfor bør vi tage skummet som potentiel forureningskilde mere alvorligt, mener ekspert.
Artiklen er ældre end 30 dage

Havskum med PFAS-indhold på 120.000 ng/l ved den jyske vestkyst og sandskum med et indhold af bly på 17.000 μg/l i Københavns Havn.

Skum dannet som følge af mekanisk påvirkning af hav- og havnevand har denne sommer vist sig at kunne rumme utroligt høje koncentrationer af miljøfarlige stoffer. Og selvom mekanismerne bag skummets ophobning af giftstoffer endnu ikke er fuldt forstået, vil projektleder ved Niras Søren Rygaard Lenschow gerne sætte ord på, hvorfor vi i fremtiden bør tage skummet alvorligt.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
23. august 2022 kl. 14:20

Mon ikke det er mest realistisk at bruge det i forbindelse med stærk forurenet havbund som f.eks. i en havn - og kan man så undgå at man fourener vandet generelt som man så i forbindelse med Lynetteholmen i Københavns Nordhavn?

6
23. august 2022 kl. 11:42

Alt taget i betragtning kan det da kun gå for langsomt med at prøve nogen metoder.

Den vestjydske strøm er en af de naturlige forudsætninger der kan bruges. Diffuserne kan sættes ud fra kysten, tværs over strømmen og sådan have vandmængden og ikke diffuser-apperatet der flytter sig. Ved pålandsvind burde overfladen allerede have akkumuleret meget PFSA, så det kan (vejrliget taget i betragtning) være en rig kilde. Når jeg skriver om 'diffuser' er det ud fra et gammelt minde fra min bror's akvarium. Iltningen af vandet var karakteriseret af de mikroskopisk små bobler fra diffuseren.

Måske kan der være punkt-skum-akkumulationer ved høfterne - når vinden er i det rigtige hjørne.

Med skum der allerede ligger på stranden tænker vi nok alle på en traktor med en kraftig bred-mundet støvsuger på. Det lyder ikke til at nødvendigøre en høj-teknologisk løsning.

Måske kunne man lave et survey på tværs af stranden for at undersøge om skum-stofferne/PFSA'en akkumulerer ved max højvandstand .. altså eventuelt om stof udfældet lavere på stranden bliver 'resuspenderet' og løftet længere op på land. Det kunne give lidt respit i udviklings-processen, hvis der falder ro over PFSA's bevægelser i landskabet .. og give fokus til at 'vaske' stoffet ud med den SAFF process der er peget på.

At skum blæser ind over land i kraftig blæst er åbenlyst blevet konstateret. Jeg har ingen forestilling om, at det kan samles ind igen før det eventuelt opkoncentrere kraftigt i grundvandet.

...

Svend Åge Jørgensen skriver, at det vil blive et sissyfos-job med sådanne metoder. Forureninger bliver delt op i 'punkt' og 'diffuse' typer. Nu har vi en 3'je, 'lineære', (ihvertfald i pålandsvind ved kysten). Under alle omstændigheder burde punkt-kilder være de absolut nemmeste at håndtere.

Efter nogle år med kajak i fjorden sidder jeg nu og kigger på de forskellige typer hud-udslet jeg har erhvervet. Derfor kan jeg ikke sige 'at det er lige meget'.

5
23. august 2022 kl. 11:22

I havet udgør brændningen og kysten et naturligt sted, hvor skum opkoncentreres og opsamles. Der er et konstant flow af skum fra bølger, der lander på stranden og som derefter "forsvinder". Det kan vel kan betragtes som et naturligt fænomen der oprenser havet for visse stoffer. Ved stormvejr ser skummet selvfølgelig mere voldsomt ud, men jeg vil tro at det er den daglige konstante effekt, der har den største betydning?

Visse kyster/strande har mere brænding og skumsprøjt end andre. Ved at måle på strandsandets indhold af de diverse forureningsstoffer, må man kunne få en ide om hvor meget dette skum transporterer.

3
23. august 2022 kl. 09:24

Jeg var netop på vej ned til kommentarfeltet for at skrive noget lignende. At rense Vesterhavet ved at "skumme skummet" er nok en Sissyfosopgave. Men i rensningsanlæg eller ved punktforureninger kunne man måske indblæse luft, "skumme fløden" og derved opkoncentrere forurening.

2
23. august 2022 kl. 09:15

Ja det bruges bl.a. i Sverige. Teknikken hedder SAFF, Surface active foam fractionation.

1
23. august 2022 kl. 08:24

Kan man bruge denne mekanisme til rensning - en form for naturlig flotation??