Blot et enkelt stævnemøde for 1,9 milliarder år siden skabte evolutionen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Blot et enkelt stævnemøde for 1,9 milliarder år siden skabte evolutionen

En ganske almindelig dag i ursuppen for 1,9 milliarder år siden mavede en amøbelignende organisme sig af sted i al den methan-ammoniak-holdige luft. Tilfældet ville, at lige i dag bumpede amøben ind i en cyanobakterie med evnen til at genere energi ved at bruge sollys til at nedbryde vand og frigøre ilt.

Først ville den forslugne amøbe æde bakterien. I stedet smeltede de to skabninger sammen. Amøben bidrog med sin robuste fysik. Bakterien med evnen til at inddrage sollys i sit stofskifte.

Deres børn er alle de træer, søgræs og planter, vi kender i dag.

»Efterkommerne af den bitte organisme har fyldt vores atmosfære med den ilt som komplekst liv, dyr og endeligt mennesket har brug for at udvikle sig. Det er overvældende, at ét enkelt tilfældigt møde så lang tid siden kan have så vidtrækkende konsekvenser,« siger professor i biokemi og biofysik ved Rutgers University i New Jersey, Paul Falkowski til avisen Times.

Hans forskning bliver fremlagt til det næste møde i de amerikanske geofysikere sammenslutning. Forskningen vækker opsigt, fordi den gængse opfattelse er, at tilsvarende hyrdetimer mellem amøber og den helt specielle fotosyntesebakterie fandt sted flere gange i løbet af klodens spæde år.

Paul Falkowski har blandt andet med dna-analyser nærstuderet grønkorn, som er de bittesmå organer, hvor planters fotosynteser foregår. Her viser det sig, at grønkornets gener samt de proteiner, det producerer, er så ens i alle planter - lige fra alger til verdens største træer - at de nødvendigvis må have én enkelt celle allerøverst på deres stamtavler.

Paul Falkowski har desuden forfinet metoderne til at datere gamle klipper med radioaktive isotoper. Forbedringen kan bruges til at vise mængden af ilt i atmosfæren, da klipperne blev skabt. Resultater herfra indikerer, at livet i sin allermest primitive form på Jorden dukkede op for 3,5 milliarder år siden som bakterie-lignende organismer. 2,2 milliarder år senere dukkede cyanobakterien op.

Cyanobakteriens eksistens var et gennembrud, men dens stofskifte og vækst var så elendigt, at ilt-mængden i luften forblev stort set uændret. Først hundrede af millioner år senere mødte cyanobakterien endelig sin mage - og atmosfærens giftige gasarter blev langsomt erstattet af ilt.

Dokumentation

Times: A brief encounter and life erupts

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis gud har haft en finger med i spillet, så kan man måske konkludere at han ikke lider af utålmodighed.

Noget tyder på at avanceret liv som os ikke hænger på træerne i universet. Det kan virke lidt mærkeligt at liv opstod så hurtigt efter jordens afkøling, men at den følgende udvikling var så ekstrem langsom. Hvornår opstod flercellet liv - for mindre en en milliard år siden? Først da begyndte det at gå stærkt.

Der er nok ikke meget intelligent liv derude.

 • 0
 • 0

Tilfældet ville, at lige i dag

Det kan man nok kalde en langsom start. ;-)

Men, det kan da godt være sket flere gange- forskellen er blot, at disse sammestød ikke har efterladt efterkommere, der var konkurrencedygtige nok.

Mvh
Tine- ordkløver

 • 0
 • 0

"Resultater herfra indikerer, at livet i sin allermest primitive form på Jorden dukkede op for 3,5 milliarder år siden som bakterie-lignende organismer. 2,2 milliarder år senere dukkede cyanobakterien op."

D.v.s cyanobakterien dukkede op for 1,3 milliarder år siden. Hvordan kan da amøben ha truffed en cyanobakterie for 1,9 milliarder år siden? En forskel på 0,6 milliarder år.
Det siges desuten i articlen at...

"Først hundrede af millioner år senere mødte cyanobakterien endelig sin mage - og atmosfærens giftige gasarter blev langsomt erstattet af ilt."

Regnestykked fejler derfor mer end 0,6 milliarder år.

 • 0
 • 0

2,2 milliarder år senere dukkede cyanobakterien op.

Der skal nok stå:

For 2,2 milliarder år siden senere dukkede cyanobakterien op.

Så passer pengene hvis det tog endnu 300 millioner år inden stævnemødet fandt sted.

Under alle omstændigheder er det interessante ved historien at:

 1. Livet opstod "næsten" med det samme efter Jordens dannelse (den grønlandske forsker Minik Rosing fandt fornylig fossile af encellede organismer i klipper der er 3,8 milliarder år gamle)

 2. Derefter skete der nærmest ingenting i mere end 3 milliarder år.

 3. Da endelig langt om længe (500 milioner år siden) de flercellede organismer blev skabt skete der nærmest en eksplosion i udviklingen

Se også: http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/Programmer/20...

Bemærk at Rosing siger at cyanobakterien opstod for 3.8 milliarder år siden. Dette bliver brkræftet her:
http://www.ucmp.berkeley.edu/bacteria/cyan...

En fejl i udgangsartiklen på 1,8 milliarder år

Forvirret?

Mvh Søren

 • 0
 • 0

Det er rent vrøvl når overskriften postulerer at evolutionen startede med den beskrevne hændelse.
PLANTERIGETS evolution startede med den endosymbiotiske sammensmeltning af amøbe og cyanobakterie.
EvolutionEN som sådan havde naturligvis været i gang længe, ellers havde der jo ikke været to vidt forskellige organismer at smelte sammen.

Det er lidt ærgeligt at en ellers spændende historie skæmmes af en overskrift der er så klodset.

Vores egne mitochondrier er iøvrigt ligesom planternes grønkorn resultatet af en endosymbiotisk sammensmeltning.
Jeg mener at man længe har antaget at begge sammensmeltninger skyldes enkeltstående hændelser, men det er interessant at man har fået mere evidens for det.

 • 0
 • 0

Før denne iltgivende parring :-) gik det åbentbart sløvt med processerne .... jeg har ikke læst svar på hvad skabte livsgrundlaget for at disse to der deltager i sammensmeltningen ??
Mvh Søren M

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten