Blødt fedtfrit bakterieskum kan erstatte den fede og klima-uvenlige flødeskum

Plus8. november 2022 kl. 05:007
Blødt fedtfrit bakterieskum kan erstatte den fede og klima-uvenlige flødeskum
Den klassiske fløde til flødeskum er med 38 procent mælkefedt. Piskefløde er sammen med ost og smør store klimasyndere fra mælk. Illustration: Marco Verch/wikimedia commons.
I et nyt proof of concept erstatter mælkesyrebakterier fedt i flødeskum. Perspektivet er at lade bakteriebaserede alternativer erstatte flere CO2-tunge madvarer baseret på komælk.
Artiklen er ældre end 30 dage

De fleste af os griber ud efter kartonen med piskefløde i køleskabet, når der skal piskes flødeskum til kagen eller den varme chokolade.

Men spørgsmålet er, om man kan fremstille en erstatning for flødeskum med en fedtfattig og klimavenlig ingrediens, som aldrig har set indersiden af en ko.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
8. november 2022 kl. 21:11

og da hovedparten af smagsstoffer er bundet til fedt vil netop det at fjerne fedt fjerne smag hvilket vil gøre dette produkt til et forkølet forsøg på at blande en masse kemi for at komme nær noget naturligt.

6
8. november 2022 kl. 15:03

Når jeg laver eller bruger flødeskum, så er smag mindst lige så vigtig som konsistens. Udtrykket "fedtfrit" lyder ikke helt vellykket. Men det er vist også mest i rubrikken, artiklen taler om fedtfattig og ikke-muh.

Der er vist ikke noget levende her på Jorden, der er fedtfrit. Det er ret umuligt at opbygge en fedtfri cellemembran,

5
8. november 2022 kl. 13:53

Hvorfor skulle flødeskum være klimauvenligt og hvor uvenligt er det?

Det er alt for let at sætte sådan et ord på uden nogen argumenter eller forklaringer.

4
8. november 2022 kl. 11:01

Det er vel reelt en variant af yogurt, "bare" med andre mælkesyrebakteriekulturer.

Konsistensen i yogurt kommer ikke fra bakterierne, men fra fedt og protein der på grund af den lavere pH efter bakteriekulturens omsætning af laktose falder ud af opløsning. Bakterierne i sig selv smager næppe syrligt, men nok mere i retning af gærekstrakt. Spørgsmålet er så om de kan forhindre bakterierne i skummet i at omsætte det medie de opholder sig i og undgå at det bliver syrligt.

3
8. november 2022 kl. 09:36

Er det ikke en lidt grov generalisering? Hvor kommer det med sukkeret fra? Fedtfattig’ bliver brugt i mange forskellige sammenhænge, men skal vel ikke forveksles med ‘light’, som ofte anvendes når sukker erstattes af kunstige sødemidler (fx i sodavand) - her er jeg enig; det fører ikke en forbedret kost med sig, det er dokumenteret flere gange. Men det handler jo ikke om fedt i sodavand, men om kulhydrater? Hvis man i madlavningen erstatter animalsk fedt med plantebaseret fedt, som fx brug af margarine frem for smør til bagning, kan det hænde at fedtprocenten er ens, men fedtet bedre for kroppen. Hvis man i madlavningen erstatter fx brødet i en wrap med blade af spidskål, fjernes en stor mængde fedt fra brødet, samtidig med at man forbedrer ‘inputtet’ til kroppen. Men hvis man i fx en mayonnaisebaseret hønsesalat erstatter animalsk eller plantebaseret fedt med kunstige tykningsmidler med tvivlsomme E-numre, er det selvfølgelig skidt for kroppen. Så man må vel skelne. I det aktuelle tilfælde er anprisningen ‘fedtfattig’ i mine øjne positiv, da man arbejder på at fjerne en overdrevent potent energikilde som de færreste mennesker, ud over gamle mennesker på opfedning, har godt af, med en fødekilde der - potentielt - kan levere samme oplevelse i munden, bare uden fedtets downside. Det kan da kun være positivt. Der står ikke noget om at de erstatter fedt med kulhydrat i form af sukker. Til gengæld argumenteres der yderligere for at man mindsker klimabelastningen. Det må være to fluer med ét smæk.

2
8. november 2022 kl. 09:20

Det er vel reelt en variant af yogurt, "bare" med andre mælkesyrebakteriekulturer.

Yoghurt har vi spist i mange år, og det bliver allerede brugt som erstatning for fløde i is. Det er dog for syrligt til at bruges i f.eks. kager, uden at kompensere med masser af sukker. Og hvis det nye produkt også er syrligt, så holder Claus' indvending -- med mindre der bruges andre sødemidler.

Dertil kommer, at flødeskum ikke kun er konsistens og farve -- smag betyder en del. Hvis man ikke kan ramme tilnærmelsesvis den samme smag, så er anvendelsen begrænset til f.eks. is, hvor det ikke er fløden, der er den definerende smag.

1
8. november 2022 kl. 06:16

Flødeskum uden fedtstof er ikke i sig selv bedre fordi der ikke er fedtstof i.

"Fedtfattige" produkter er en meget stor synder i forhold til fedme epidemien fordi de typisk substitueres fedt med mindre mættende og mere fedende sukker.

Som også nævnt i artiklen er de også ofte produceret med et hav af tilsætningsstoffer.

Lad produktet sælge sig på sine egne kvaliteter, hvis det har andre end konsistensen og klimapåvirkningen.