Den blødende plantebøf kommer til Danmark
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Den blødende plantebøf kommer til Danmark

Det ligner oksefars og smager ifølge producenten som oksefars - men proteinet kommer fra soja og hvede, og smagen blandt andet fra mandler og karl johan-svampe. Illustration: Naturli’ Foods

Det vakte stor opsigt, da USA’s største kødproducent, Tyson Foods, for godt et år siden investerede i firmaet Beyond Meats, der udelukkende producerer kødløst kød, hvor proteinerne er plantebaserede.

Dengang stod en introduktion af kødløst hakket fars ikke først for hos de to store danske supermarkedskoncerner, Coop og Dansk Supermarked. Men fra nytår får en 100 procent plantebaseret fars alligevel sin plads i køledisken i den sidstnævntes butikker.

Det danske firma Naturli’ Foods er nemlig klar med en fars, der ligner hakket oksekød og – ifølge firmaet – smager som hakket oksekød, og kan anvendes til både bøffer, kødsovs og andre traditionelle retter med hakket fars.

Plantefarsen består af soja- og hvedeprotein, fedtet stammer fra kokos, umamismagen kommer fra mandler, tomat og karl johan-svampe, og rødbedesaft sørger for, at farsen ligner kød. Og prisen kommer til at matche prisen på en tidsvarende mængde kød.

Løber mundvandet hos kødelskere?

Forventningerne til fødevarer baseret på planteproteiner er enorme.

Og Naturli’ Foods satser på at ramme markedet for forbrugere, der gerne vil begrænse deres kødforbrug blandt andet af hensyn til miljøet, for CO2-belastningen er i snit 86 procent mindre ved produktion af plantebaseret kost end ved produktion af animalsk kost.

Læs også: Undgå koen: Danmark skal lave kød af planter

»Rigtig mange elsker kød, men ved godt, at det er langt bedre for miljøet og helbredet, hvis de skærer ned på kødet. Budskabet om kødløse dage har befolkningen taget til sig, så vi har knækket en vigtig kode ved at udvikle et produkt, som er 100 pct. plantebaseret og kan erstatte det hakkede oksekød. Målet var at udvikle en plantebaseret udgave af hakket oksekød, som får mundvandet til at løbe – også hos en kødelsker,« siger Henrik Lund, direktør i Naturli’ Foods.

Soja fra USA

Farsen bliver produceret i Danmark efter egen opskrift. Sojaen kommer fra USA, og Naturli’ Foods har dokumentation for, at den er GMO-fri, og at CO2-belastningen ved fragten over Atlanterhavet svarer til at tage sin bil og køre til supermarkedet nogle få kilometer væk.

»I dag er der ingen sojaproduktion i Danmark, men hvis der på et tidspunkt bliver mulighed for at benytte danskproduceret soja, er vi naturligvis interesserede i det,« siger Henrik Lund til Ingeniøren.

Læs også: Insekter og planter skal levere fremtidens protein

I dag spiser danskerne knap 30.000 ton hakket oksekød om året, og formentlig skal der en del overtalelse til, før den almindelige dansker hellere vil spise sojaproteiner end kødproteiner. Så målsætningen er inden for fem år at tage fem procent af markedet for hakket oksekød.

Sådan kan burgeren se ud, hvis man benytter kødløst kød. Illustration: Naturli’ Foods

Beyond Meats brugte en halv milliard på at udvikle deres kød, bl.a. ved at genmodificerer gærceller.

http://politiken.dk/mad/art5631093/Bill-Ga...

Naturli Foods opskrift lyder som noget man vil kunne lave hjemme i sit køkken, ved at købe de rigtige ingredienser og som mange har gjort igennem tiden... dog uden at det helt smager som kød (i modsætningen til Beyond Meats, tilsyneladende*). Hvad er det der adskiller dem fra de mange tidligere tiders forsøg på at efterligne kød?

Hvor er den tekniske edge, der gør at dette produkt har fået en artikel i Ingeniøren i stedet for Dansk Supermarkeds reklamekatalog eller en kogebog?

*Jeg har ikke smagt nogen af produkterne og hvis Naturli Foods viser sig at være lige så godt som Beyond Meats, så er det helt sikkert en historie værd!

  • 7
  • 1

Jeg har efterhånden smagt mange vegetariske køderstatninger og fælles for dem alle er en kedelig bismag af soja. De ligner måske, men smager på ingen måde som den ægte vare. Overhovedet ikke, og derfor skuffer det. I nogle retter går det fint an fordi smagen alligevel forsvinder i krydderier, men i rene kødretter holder de ikke. Jeg glæder mig at at smage om dette produkt er bedre.

Når det er sagt så bryder jeg mig ikke om at skulle erstatte et naturprodukt (det hakkede kød) med et industrielt udviklet produkt fyldt med tilsætningsstoffer for at imitere udseende og smag af kød. Så foretrækker jeg den ægte vare i form af de rene grønsager på deres egne præmisser.

Ved at lave en falsk hakkebøf fastholder man jo sådan set bare kødets position som det optimale. Nu bare i en ringere udgave. Men som sagt glæder jeg mig til at smage på varen.

I øvrigt er jeg enig med Kristoffer Palmhøj Sminge i at dette produkt slet ikke tåler sammenligning med Beyond Meats.

  • 9
  • 6