Blød computer løser opgaver alt efter, hvordan du klemmer på den

31. august 2022 kl. 10:59
Blød computer løser opgaver alt efter, hvordan du klemmer på den
Ingeniør i mekanik Ryan Harne viser sin bløde computer frem, som han har været med til at udvikle. Illustration: Pennsylvania State University.
Forskerne ser muligheden for at integrere teknologien til robotter og bygninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Blød hardware kan lyde underligt, men det er faktisk det, som maskiningeniør Ryan Harne og sine kollegaer fra Pennsylvania State University har arbejdet på.

De har fremstillet en blød computer-processor, der skal klemmes for at den virker, skriver de i en forskningsartikel udgivet af Nature.

»Vi etablerer et nyt samspil mellem matematik, boolsk algebra og bløde, ledningseffektive mekaniske metamaterialer, som for første gang afslører mulighederne for fuld beslutningstagning i blødt materiale,« skriver Ryan Harnes forskningsgruppe Laboratory of Sound and Viberation Research (LSVR) på sin hjemmeside.

Teknologien er stadig meget ny, så ingeniørerne arbejder på flere forskellige prototyper. Overordnet har de det tilfælles, at de er produceret af blød gummi, der er formet af små rækker af firkanter med et sølv-gummi forbindelse mellem dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I en af deres prototyper kan computeren simpelt gange og lægge sammen. Det gør computeren ved at man klemmer den til lidt til højre eller venstre, som får nogle af sølv-gummitråde til at røre ved nogle andre sølv-gummitråde, som derefter kan kodes om til binære tal.

Se den bløde computer i denne video:

Remote video URL

Ingeniørerne har designet computeren efter Quine-McCluskeys algoritmens tabulære metode, der styrer den mekaniske konstruktion af det rekonfigurerbare integrerede kredsløbsnetværk i det bløde materiale.

Sagt på en anden måde, så ved ingeniørerne, hvordan computeren skal vrides, så sølv-gummitrådene producerer det rette binære tal, som så derefter kan tilsluttes til et display, hvor resultatet af regnestykket kan blive vist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den type computer skal højst sandsynligt ikke erstatte din normale bærbare eller stationære derhjemme, men ingeniørerne håber teknologien skal bruges til robotter, som ville kunne kunne tage beslutninger ud fra det miljø, den befinder sig i ved hjælp af fysisk stimuli.

Lige nu arbejder forskergruppen på at kalibrere den bløde computers ‘følesans’, så den kan mere end at kode klem til binære tal, men for eksempel lade computeren den kode trykstyrker til forskellige værdier.

Ryan Harne forestiller sig også, at man i fremtiden kan bruge teknologien i bygninger. Her kunne computeren ‘beslutte’ til at reparere bygningen, hvis et smuldrende stykke sten lægger pres på det, siger han til New Scientist.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger