Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Blodtransfusion hjælper coronaofre i nye ministudier

Illustration: jes2ufoto / Bigstock

Overførsel af blodplasma til alvorligt syge coronapatienter fra patienter, der har overvundet sygdommen, har vist store positive resultater i to kinesiske forsøg.

Forsøgsresultaterne tyder på, at blodtransfusion, kan være anvendeligt i bekæmpelsen af corona, skriver britiske The Guardian.

En af forskerne bag det ene forsøg, Xiaoming Yang fra "National Engineering Technology Research Center for Combindes Vaccines" i Wuhan i Kina, kalder behandlingen med tranfusion af blodplasma for en lovende redningsmulighed, skriver avisen.

Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at det første pilotstudie er udført med bare ti deltagende patienter.

Forsøget med de ti patienter viste, at niveauet af virus hos de alvorligt syge patienter faldt kraftigt efter modtagelsen af blodplasma fra de tidligere corona-syge. Tre dage efter transfusionen var patienterne bedre tilpas målt på den måde, at de frem for brystsmerter og vejrtrækningsproblemer efterfølgende havde symptomer som feber og hoste.

Et andet lille forsøg viser tilsvarende positive resultater. Fem patienter modtog blodplasma, og da der var gået ti dage, kom tre af de fem patienter ud af respiratorerne. Forsøget blev udført ved Shenzhen Third People's hospital under ledelse af forskeren Lei Liu, skriver The Guardian.

Ifølge avisen har forskere ved University of Glasgow nu indgivet en forskningsansøgning til de britiske sundhedsmyndigheder om at måtte udføre lignende forsøg.

Blodtransfusioner blev også brugt i behandlingen af Den Spanske Syge i 1918.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Metoden giver ikke mening i stor skala, da vi ikke har titusindvis af liter blod fra raskmeldte liggende. Og selv med den lange flade kurve kan det flest blive relevant om mange måneder.

 • 0
 • 13

Two teams of medics working at separate hospitals in China gave antibody-rich plasma to 15 severely ill patients and recorded striking improvements in many of them.

(citat fra artiklen i Guardiam)

Blodtransfusioner blev også brugt i behandlingen af Den Spanske Syge i 1918.

Så er vel bare med at komme igang med kemisk opformering her i landet. Eller er det ikke fint nok?

 • 4
 • 0

Metoden giver ikke mening i stor skala, da vi ikke har titusindvis af liter blod fra raskmeldte liggende. Og selv med den lange flade kurve kan det flest blive relevant om mange måneder.

Såeh, AW. Og det ved du, fordi?

Jeg kan oplyse, at min far i 1918, som sønderjyde (født i 1898 i Sønderborg), var i krigsfangeskab i Aurillac (Frankrig), hvor han lå syg med den spanske syge; jeg ved så ikke om han fik blodtransfusion, men han blev næsten 89 år gammel (døde i 1987).

 • 1
 • 4

Two teams of medics working at separate hospitals in China gave antibody-rich plasma to 15 severely ill patients and recorded striking improvements in many of them.

Hvor mange er "many" ud af 15 og hvor stor er sandsynligheden at det ville være sket alligevel?

Ikke at det ikke skal testes af på en større population af syge, så vi får lidt bedre viden om det er en reel virkning. Så det handler om at få fat i så mange donorer med antistoffer, så vi kan få gang i et forsøg. Og for at få fat i dem skal vi (wait for it....)

teste teste teste

 • 9
 • 0

Der er næppe brug for titusindvis af liter plasma , til de relativt få intensiv patienter her, der ikke har så mange andre behandlings muligheder. Måske endda alle indlagte med mellem- svære symptomer. NB billedet med de flotte farver er misvisende. Blodplasma , aka Serum er nærmere gennemsigtigt og gulligt. Blodplasma kan gives til patienter med andre blodtyper end donorens, kan varmebehandles så det er risikofrit mht fx HIV, og behandling med blodplasma er brugt før år 1900. https://www.ssi.dk/-/media/arkiv/dk/om-ssi... Så i mangel på andre behandlinger skal de corona-raske måske snart findes og tappes for en sjat ? Hvis jeg har Covid antistoffer melder jeg mig meget gerne. Til dem der gerne vil være en del af løsningen: Bliv blod-donor NU. Det er en stor gave at give, og et meget lille ubehag. Og måske får du en antistof test til gengæld .

 • 10
 • 0

Fra 6/4 testes alle bloddonorer i Danmark for antistoffer imod covid-19 for at undersøge hvor mange der har været inficeret uden at få symptomer. Dette har medført at alle tappetider i blodbankerne er booket langt ind i maj, da folk gerne vil vide om de har været smittede. Foreløbig er det vist omkring 3% der har antistoffer. Man er stadig nødt til at matche donor og modtager ift. Blodtype, da det ellers kan give nogen voldsomme immunrespons, som vil være ret farlige for coronapatienter. Varmebehandling af plasmaet vil sandsynligvis gøre antistofferne uvirksomme, så det er ikke sandsynligt at man vil prøve på det. Vi må nok vente en måneds tid på nogen studier med flere deltagere før denne behandling kan anvendes til alle, og til den tid burde der være rigeligt plasma fra raskmeldte til rådighed.

 • 2
 • 0

En ekstra fordel ved at bruge plasma frem for fuldblod er også, at man som donor kan blive tappet meget oftere. Hvor meget der vil være brug for, afhænger i høj grad af, hvor mange portioner der skal til for at behandle hver enkelt patient. Hvis vi kun taler om patienter på intensiv eller endda i respirator, vil behovet være begrænset, men de raske med antistoffer skal naturligvis findes.

 • 1
 • 0

Hvis man sidder og tænker at der da ikke er den store forskel på "lille" og "mellem" senarierne så huske at antallet af indlagte er proportionalt med arealet under kurverne

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten