Blødgørere fra plastgulve giver børn allergi

Det er ikke blot store doser af fugt, støv og rygning i hjemmet, der kan give astma og allergi. Mængden af plastblødgørere, phthalater, kan også resultere i, at børn udvikler kløen, heftige nyseanfald og rindende, røde øjne.

Et ph.d-studie fra Sektion for Indeklima ved Institut og for Mekanik, Energi og Konstruktion på Danmarks Tekniske Universitet viser, at børn fra boliger med en høj koncentration af phthalater i husstøvet har flere symptomer på astma og allergi end børn fra hjem med en lav koncentration.

»Phthalaterne stammer ofte fra billige gulvbelægninger med vinyl eller linoleum. De sætter de sig i husstøvet og kan være med til at fremprovokere og forværre symptomerne,« fortæller ph.d.-studerende Kiril Naydenov.

Hvordan blødgøringsmiddelet til plastik har indflydelse på udviklingen af de to lidelser er uvist, men udsvingene i undersøgelse var så anselige, at forskerne kunne uddrage en valid konklusion.

Et finsk studie har tidligere påvist den sammenhæng, og Danmarks Tekniske Universitets undersøgelser i Sverige og Bulgarien bekræfter altså nu resultatet.

Professor Jan Sundell stod bag den svenske undersøgelse, hvor risikoen for at udvikle allergi blev anslået til at være tre gange større med plastgulve.
Til vinter foretager Sektion for Indeklima en tilsvarende undersøgelse herhjemme. At valget i første omgang faldt på det sydeuropæiske land, skyldes muligheden for at arbejde med yderst forskellige data-forhold.

Bulgarien har et væsentlig varmere klima og bygningskonstruktioner, som stadig er præget af den sovjetiske fortid. I alt 4.479 husstande modtog et spørgeskema om deres 2-7-årige børns helbred og forholdene i deres bolig.
En undergruppe på 354 børn deltog i et nærmere studie med en lægeundersøgelse og inspektion af bopælen, og det var her, at sammenhængen mellem PCV i støvet fra gulvet og graden af astma og allergi trådte frem.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg synes det er meget interessant at vi ikke anvender den viden vi har om forskellige stoffers skadelige virkninger på den menneskelige organisme til i at forbyde eller indskrænke anvendelsen af disse stoffer.Umiddelbart går denne process uendeligt langsomt. Alternativt er de ansvarlige politikere ikke specielt interesseret i at varetage den generelle befolknings sundhedstilstand. Der burde ikke være de store problemer i at påbyde informationsmærkning af materialer indeholdenede kritiske stoffer eller et direkte forbud indtil mistanken er be- eller afkræftet ved yderligere undersøgelser.Som tingene udvikler sig (Dk/EU/USA) i øjeblikket er det umiddelbart bedste råd, selv at holde sig fra exponering af så mange tvivlsomme kemiske stoffer som muligt og så skynde sig at købe aktier i medicinalindustrien. Det skal nok blive en success.

 • 0
 • 0

Det er meget fint at der nu kan føres bevis for at pthalater ender i husstøv. Dvs. pthalaterne slides af gulvet ved mekanisk nedbrydning, eller?Mig bekendt ændrer f.eks. linoleum karakter med tiden - det bliver hårdt. Dvs. hvad med at undersøge den fordampning der foregår fra gulvet, selv uden nogen form for mekanisk berøring. Min fornemmelse siger at luften er mæt at pthalatdampe, hvis ikke der udluftes.

 • 0
 • 0

Linoleum brude ikke indeholde phthalater!- Det er et naturmateriale byggende på linolie! Og, Jens Peter!Linoleum bliver ikke hårdt hvis det plejes med vask og behandlign med linolie!- Er det så blevet hårdt, skal det bare slibes og efterbehandles med en ny omgang linolie!

 • 0
 • 0

Jeg er blevet kontaktet af Dansk Byggeri og Kiril Naydenov, som gerne vil korrigere, at der ikke er phthalater i linoleumsgulve. Vinylgulve er plastgulve(pvc) med phthalatindhold, men linoleum er et organisk materiale, hvis væsentligste bestanddel er linoleumscement - altså iltet linolie og harpiks. Linoleumsbelægningerne kan altså på ingen måde afgive phthalater.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten