Blødende brændselscellegiganter slår pjalterne sammen

»Det er bedre at eje 50 procent af en succes end 100 procent af en fiasko.«

Sådan lyder begrundelsen fra Dantherms koncernchef, Poul Arne Jensen, når han skal forklare, hvorfor Dantherm Power - et datterselskab i Dantherm med fokus brændselsceller og brint - har givet Danfoss håndslag på at føre begge virksomheders brændselscelleaktiviteter videre i et nyt, fælles selskab.

Ifølge Poul Arne Jensen er der masser af potentiale i brændselscellemarkedet - men den nuværende økonomiske krise har drænet markedet for mulighederne for økonomisk gevinst her og nu.

»Vi vil gerne fortsætte den udvikling, vi har i vores selskab, men vi har ikke ressourcerne til at gøre det selv. Derfor har vi valgt at gøre det, sådan, at vi kan gennemføre vores forretningsplan uændret,« siger koncernchefen og uddyber:

»Vi har absolut nogle forventninger til det her marked. Men vi forventer først et positivt cash-flow om nogle år - og tidligst fra 2012.«

Ville I have foretaget dette træk, hvis ikke vi stod midt i en finansiel krise?

»Nej, det ville vi ikke,« lyder det kort fra Poul Arne Jensen.

To øvrige energiselskaber med på sidelinjen

Hos Danfoss ser man også det kommende fælles samarbejde som en måde at komme igennem startvanskelighederne på - men her bliver et partnerskab mere betragtet som en mulighed end en decideret nødvendighed.

»Vi slår pjalterne sammen, fordi vi mener, at det bliver lettere at tiltrække ekstern kapital. Jeg kan ikke udelukke, at vi også ville gøre det, selvom der ikke er krise, men det er klart, at den nuværende situation tilskynder os til at gøre det,« siger forretningsudvikler hos Danfoss, Arno Knöpfli.

Dantherm Power og Danfoss bliver ligevægtige partnere i det nye samarbejde, som desuden netop vil få tilført ekstern kapital fra to unavngivne danske energiselskaber og en engelsk venture fond. Parterne indgik i går et såkaldt letter of intent, mens en endelig sammenlægning først vil ske i løbet af efteråret, når en due diligence er blevet gennemført.

En due diligence er en form for tilstandsvurdering, der udarbejdes i forbindelse med eksempelvis virksomhedsopkøb og -salg. Her bliver alle forhold i de pågældende selskaber undersøgt til bunds.

Både Dantherm og Danfoss har været igennem større fyringsrunder i løbet af 2009 som et resultat af den økonomiske krise.