Blod fra afdød 115-årig giver ny viden om levetid
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Blod fra afdød 115-årig giver ny viden om levetid

Hollandske Hendrikje van Andel-Schipper nåede at blive 115 år, inden hun 30. august 2005 sov fredeligt ind. Hun efterlod sin krop til videnskaben, og nu har forskere undersøgt hendes kødelige rester for at finde ud af, hvordan blod og andet væv var påvirket af den høje alder.

De hollandske og amerikanske forskere fandt ud at, at hun tilsyneladende var ved at løbe tør for stamceller, da hun døde. I hvert fald stammede to tredjedele af de hvide blodlegemer i hendes blod fra kun to blodstamceller.

I kroppen deler stamcellerne sig, og så udvikler de sig til forskellige slags celler. Spørgsmålet er, om der er grænser for, hvor mange gange stamcellerne kan dele sig. Måske dør vi, fordi stamcellerne simpelthen ikke kan dele sig mere – med mindre vi altså er døde af andre årsager før da.

Hendrikje van Andel-Schipper fejrede sin 113-års fødselsdag med en is. Hun var fysisk og mentalt sund og rask til det sidste. (Foto: Houghi) Illustration: Houghi

Biokemikeren Henne Holstege stod i spidsen for forskningen. I et interview til New Scientist fortæller hun, at vi fødes med omkring 20.000 blodstamceller. De kan dele sig og blive til langt flere blodceller. Typisk er cirka 1.000 blodstamceller hele tiden i gang med at forsyne blodbanen med nye blodceller.

Læs også: Japansk center slår fast: Stamceller skabt i syrebad var fusk

Men antallet af aktive blodstamceller falder altså, efterhånden som vi bliver ældre. Kroppens evne til at regenerere bliver lige så stille dårligere.

Henne Holstege bemærker, at vi måske kan leve længere, hvis de gamle, svækkede stamceller erstattes af nye, yngre stamceller, der er høstet tidligere i livet.

Den videnskabelige artikel om undersøgelserne af Hendrikje van Andel-Schippers blod er bragt i tidsskriftet Genome Research.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten