Bliver man mere fuld, hvis man drikker alkohol med sugerør?

Martin Andersen spørger: »Man bliver mere påvirket af at drikke alkohol igennem et sugerør. Det har jeg hørt gentagne gange fra forskellige steder. Det ser dog ikke rigtig ud til, at nogen har kunnet give en fornuftig forklaring på det. Den mest interessante, jeg er stødt på, lyder, at væskers kogepunkt som bekendt nedsættes ved nedsat tryk. Ved at suge alkohol igennem et sugerør danner man et vakuum i sin mund, og alkoholen optages hurtigere, da man inhalerer dampene fra alkoholen samtidig. Er det plausibelt?«

Jens Risbo, ingeniør og lektor, Institut for Fødevarevidenskab, Life, giver denne kommentar:

»Jeg vil tro, at vakuumeffekten fra sugerøret kun vil give anledning til en meget lille grad af fordampning af alkohol. Der er ikke tale om en fordampning ud i et særligt stort volumen af luft, og derfor kan ikke så meget fordampe. Undertrykket er ikke så stort, når man suger væske op i et rimeligt tykt sugerør - meget af tiden må trykket være normalt, i hvert fald når man synker etc.

Jeg vil sige, at i dette tilfælde bør man starte med at påvise en veldokumenteret effekt af sugerøret, før man begynder at finde en mekanisme. Det, at flere påstår øget fuldskab på baggrund af brug af sugerør, behøver langtfra at gøre budskabet sandt. Mange skrøner om sådanne ting er i omløb.

Med andre ord tror jeg ikke på præmissen, før jeg har set dokumentationen. Men mon ikke der skulle være del ingeniører, som har en forklaring alligevel?

Måske er forklaringen, at man kommer til at drikke hurtigere og mere, fordi man går i barndom, når man benytter et sugerør?«

> Læs mere og stil dine egne spørgsmål på ing.dk/scientariet/sporg
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg har også hørt denne historie mange gange.

Den forklaring jeg tror mest på er at når man drikker med et sugerør er drikkemønstret anderledes end når man drikker direkte glas eller flaske. Det bliver flere små slurke med sugerøret.

Det betyder at der i længere tid er øl tilstede i munden og spiserøret, og alkohol har længere tid til at vandre direkte fra spiserøret til blodet.

Når først øllet når maven bliver det fortyndet af de væsker der er i maven i forvejen og dermed bliver hastigheden af optagelsen relativt lavere.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten