Bliv danmarksmester i papirfly
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Bliv danmarksmester i papirfly

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Du skal et stykke over 27 meter med dit papirfly, hvis du skal slå sidste års vinder af DM i papirflyvning på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

Dengang tog 10-årige Nikolaj Brandt sejren hjem med 27,14 meter, og den udfordring synes vi, Inge­niørens læsere skal tage op, når museet i denne weekend afvikler et nyt DM.

Derfor har vi talt med papirfly-­entusiast Erik Rønholt, som giver fif til foldningen fra sin bog ‘Papirfly’ fra 2012. Så kan I måske nå at træne lidt inden weekenden.

Artiklen fortsætter under grafikken

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

»Det er ofte blot små justeringer, der afgør, om den flyver langt eller lige ned i papirkurven. Og skal man lave et fly, der kan flyve virkelig langt, så skal der ikke være noget skævt i det,« siger Erik Rønholt og understreger vigtigheden af at gennemgå sin tjekliste, nøjagtig som rigtige piloter.

Af tjeklisten fremgår det, at det er vigtigt først at tjekke, hvordan den pågældende model skal holdes for at blive sendt bedst af sted. Hernæst skal man holde flyet op og se på det bagfra, inden man kaster.

»Og det er i virkeligheden nok det vigtigste råd. Når man ser på flyet bagfra, vil det på de fleste modeller afsløre sig, hvis der er noget, der krøller lidt. Blot en lille fold på hjørnet af papiret kan være nok til at bremse flyet, så det er tit småting, der gør, at det flyver skidt – men også småting, der kan rette op på det,« understreger Erik Rønholt.

Lodret og vandret

Først ser man på kroppen og vingerne. Det er vigtigt, at kroppen, dvs. midten af flyet, står lodret, og at vingerne står helt vandrette. Har flyet ’winglets’, dvs. det yderste stykke på vingen, der giver mere opdrift, skal de også helst stå helt lodrette. Flyet må altså ikke ‘hænge med ørerne’.

Artiklen fortsætter under grafikken

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Har flyet krængeror, er det meget vigtigt, at de står rigtigt i henhold til modellen. Krængerorene er små balanceklapper, som man laver ved at klippe to små hak på vingernes bagkant og bukke den lille flap op – eller ned. Som regel skal krænge­rorene stå med en vinkel på nøjagtig 45 grader, mens nogle modeller kan bøjes op til 90 grader. Dog aldrig mere end det. Står de rigtigt, kan man justere flyets kurs med dem.

»Krængerorene er vigtige, hvis man laver fly, som skal kunne lave et loop. Og her skal man vide, at hvis man krænger rorene for meget op, så får man altså ikke et loop,« pointerer Erik Rønholt, som ikke vil være til stede under DM, men som ofte uddeler tips på landets biblioteker.

Artiklen fortsætter under grafikken

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Den 75-årige mesterfolder har efter eget udsagn »mere end 65 års erfaring« med papirfly, og han nyder børnenes begejstring over for det flyvende papir. For træt af papirfly er han på ingen måde.

»Det er meget tilfredsstillende at se på et papirfly og vide præcis, hvordan det kommer til at flyve. Jeg har ret i 99 procent af tilfældene, « siger Erik Rønholt, som hele livet har sørget for at vedligeholde og udvikle sine kompetencer.

Papirfly fra tredje sal

I slutningen af sine 20’ere blev han f.eks. ansat i den tidligere ingeniør­virksomhed Kampsax, nu opkøbt af Cowi, og fra sin pind på H.C. Andersens Boulevard, lige ved Rådhuspladsen i København, trænede den tidligere programmør af og til sammen med en kollega.

»Så smed vi papirfly ud fra tredje sal. Der var en god termik på grund af de varme lastbiler på vejen, så de kunne flyve rigtig langt, og folk nede på vejen gloede jo undrende over, hvor de kom fra,« siger han med et grin.

Og netop grin og sjov er det, der stadig holder Erik Rønholt beskæftiget med papirets lyksaligheder.

»Jeg synes stadig, det er morsomt at lave papirfly og se børnenes ansigter, når de får en åbenbaring og deres fly laver et loop,« siger han og fortsætter:

»Min filosofi er, at når børn alligevel laver papirfly, så kan de lige så godt lave dem, så de flyver ordentligt,« understreger Erik Rønholt.

Se også instruktionerne til to af flyene på video herunder

Emner : Fly