Måske kender du det: Du vil gerne have mere i løn, men du er ikke helt tryg ved at kaste dig ud i forhandlingerne.
Også selv om man føler sig i sit es ved forhandlingsbordet, kan man begå nogle helt basale fejl. Det skriver Business Insider, der har talt med George Siedel, som er professor i business ved University of Michigan.
Der er altid over 300 ledige stillinger på Jobfinder.
Her er hans fire vigtigste tips til at blive til at forhandle:
En forhandling handler ikke bare om at komme med et forslag, forsøge at overtale modparten og så få enten et 'ja' eller 'nej', siger George Siedel til Business Insider:
»Dygtige forhandlere går til bordet med et lyttende øre.«
Han anbefaler, at du stiller mange spørgsmål til din modpart, så du får forståelse for deres udgangspunkt, og hvad de gerne vil opnå med forhandlingen.
I stedet for kun at fokusere på, hvad du selv har på hjerte, så forsøg at få en fordel ud af at udveksle viden.
»Sørg for at hinanden at kende før I går i gang,« siger George Siedel.
Hvis du har mulighed for det, så find en naturlig og afslappet lejlighed til at mødes med repræsentanter fra en anden virksomhed inden jeres vigtige møde. Eller hvis du skal diskutere lønforhøjelse med din chef, så læg ud med lidt smalltalk. Det er en god idé at bryde isen ved at opbygge tillid.
Før du går ind i en forhandling, så beslut dig for, hvad der er dit ideelle mål. Opstil også et mindstekrav, så du kender din smertegrænse.
På den måde kan du undgå at blive fanget på det forkerte ben og at blive overtalt til noget, som du faktisk ikke er tilfreds med.
George Siedel anbefaler et hemmeligt våben, han kalder 'Best Alternative To a Negotiated Agreement (BATNA)', altså det bedste alternativ til at forhandle sig frem til en løsning. Det betyder, at du skal have noget at falde tilbage på, hvis forhandlingen slår fejl.
Et eksempel kunne være, når du forhandler priser med en leverandør. Hvis ikke I kan blive enige, skal du have en anden i baghånden.
I nogle situationer kan det være en fordel at fortælle modparten, at du har et godt alternativ, hvis I ikke når til enighed. Men vær meget opmærksom på, at det ikke virker som afpresning.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard