Blinkende wifi-alternativ giver samme lyskvalitet som andre LED-kilder

Forskning fra Skotlands University of Edinburgh lover godt for datatransmission via lyskilder.

Teknikken kaldes Li-Fi og benytter almindelige LED-lamper, hvor lyset moduleres, så det kan bruges til at sende data, uden at det menneskelige øje bemærker det. Populært sagt en teknologi, der kan sammenlignes med en hurtig og usynlig version af at morse.

Ved at bruge infrarødt lys kan teknikken nå imponerende hastigheder på 42,8 Gbit/s i et laboratorium.

Det skotske studie, som har løbet over 12 måneder, viser, at teknikken ikke forringer lysstyrken i LED-kilder eller ændrer lysets farve.

»Vores verden, som bliver mere og mere sammenkoblet, har brug for mere båndbredde, end hvad det overfyldte radiofrekvens-spektrum kan give plads til. Vores resultater er meget opløftende i forhold til fremtiden for lysbaseret kommunikation. De viser, at der ikke er nogen mørke sider ved at bruge LED-lys til at supplere wifi,« konkluderer Wasiu Popoola, som er ledende forsker ved Edinburgh-universitetets Li-Fi-forskningscenter, til Eenews Europe.

Forskerholdet så på to forskellige teknikker til at transmittere data med. I den ene metode tændes og slukkes lyset som ved morse-signaler, og i den anden metode benyttes et kontinuert signal, hvor umærkelige ændringer i lysintensiteten benyttes til samme formål.

Hverken lysstyrke eller levetid blev forringet i nævneværdig grad på LED-kilderne, og strømforbrug og varmeudvikling var stort set uændret.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Teknikken kaldes Li-Fi og benytter almindelige LED-lamper

Ved at bruge infrarødt lys kan teknikken nå imponerende hastigheder på 42,8 Gbit/s i et laboratorium.

"Infrarødt lys" er ikke "almindelige LED-lamper" alene af den årsag at det ikke er synligt for det menneskelige øje og dermed ikke har nogen praktisk funktion til generel belysning.

Modulation af lamper der også fungerer som belysning er ganske rigtig muligt men ikke ved de hastigheder der beskrives her om ikke andet så fordi hvide LED-lamper anvender fluorescerende materialer til at levere det meste af lysspektret.

Almindelige fluorescerende materialer har halveringstider i størrelsesordenen 0,5 til 20ns, hvilket sætter grænser for hvor hurtigt lyset kan moduleres.

Men det er langt fra problem med hele " vi skal have LiFi ved at modulere lyset i vores lamper" tankegangen. Det største og fundamentale problem er at det kræver at vi har lyset tændt for at vi har forbindelse.

Hvis jeg vil sidde på terrassen en solrig sommerdag og arbejde skal jeg med andre ord have en kraftig lampe til at skinne på min laptop så den kan modtage LiFi.

Hvis jeg ikke kan falde i søvn om aftenen og gerne vil streame netflix på min telefon mens konen sover ved siden af, skal jeg så også have tændt lyset i rummet.

Det er simpelthen ikke praktisk.

Infrarød LiFi kan måske give mening, hvis det vel og mærke er konkurrencedygtigt i forhold til WiFi, og kan så passende installeres så det fysisk er placeret i eller i nærheden af en lampe.

Men der er ikke vundet meget ved at smide det ind i den samme pære som man bruger til at oplyse rummet med.

  • 7
  • 0

Hvordan har man tænkt sig at dæmpe lyset, uden at få kommunikationshastigheden reduceret og/eller kommunikationen hakket i stykket af den pulsbreddemodulation, pulskodemodulation eller sigma-delta modulation, som bruges til dæmpning?

Ved pulskodemodulation og sigma-delta modulation uden pulspakker kan pulsbredden ved minimum lys komme helt ned på omkring 1 us efterfulgt af en pause på op til omkring 14 ms (70 Hz), hvilket vil reducere hastigheden en faktor ca. 10.000 og ændre lyset synligt, hvis der ikke altid er præcis lige mange 0 og 1, og er der det, kan man aldrig generere 100 % lys for en given strøm - kun 50 %.

Hvordan forhindrer man iøvrigt interferens fra andre dæmpede lamper?

En dødfødt idé, som har været oppe flere gange uden at blive bedre af den grund.

  • 4
  • 0

Hvis teknologien skal finde anvendelse skal det vel være i tilfælde hvor man ikke kan opnå en høj nok hastighed via Wifi, men hvor man samtidig ikke har mulighed/lyst til at trække kabel.

Umiddelbare kunne jeg forestille mig at det kunne gøre sig gældene når man eksempelvis har med robotter der bevæger sig rundt og derfor ikke har mulighed for at være kablet.

Til privat brug har jeg svært ved at se anvendelsesmulighederne, også fordi flaskehalsen plejer at være internet hastigheden mere end hastigheden på det lokale trådløse netværk.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten