Blindskrift kan kurere dine ømme skuldre

20. juni 2010 kl. 13:0010
Blindskrift kan kurere dine ømme skuldre
Illustration: Wikimedia.
Færre fejl, bedre siddestilling og større hastighed var hovedgevinsterne, da ingeniør Jørgen Nørlev, Grontmij Carl Bro lærte blindskrift på et onlinekursus.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ømme skuldre, stiv nakke og en irriterende hovedpine. Sådan kan mange danskere gøre regnestykket op, når arbejdsdagen slutter. Computeren får skylden, men måske er vi selv medskyldige i problemerne, for hvordan er det egentlig, de fleste gebærder sig ved tastaturet:

Hænderne flagrer rundt uden det mindste system, og kun tre-fire-fem fingre deltager i jagten på den rette tast.

Paradoksalt nok er faget "maskinskrivning" stille og roligt forduftet fra skoleskemaet i takt med, at flere og flere i dag arbejder ved et tastatur - lige gyldigt om vi er sekretærer eller ingeniører.

Lær blindskrift. I tilgift kommer du af med de ømme skuldre. (Foto: Wikimedia) Illustration: Wikimedia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var en af årsagerne til, at videnspecialist Pernille Pedersen fra det rådgivende ingeniørfirma Grontmij Carl Bro, sagde ja tak, da virksomheden KeyboardPro henvendte sig med et kursustilbud om at lære blindskrift over internettet. En række af medarbejderne tog straks imod tilbuddet - herunder hende selv - og det har hun ikke fortrudt:

»Jeg er rigtig, rigtig begejstret for kurset, fordi jeg nu bruger mine hænder ordentligt. Før lavede jeg mange tastefejl, men med kurset går der sport i at lave så få fejl som muligt, fordi man får en lille karakterbedømmelse efter hver lektion,« siger hun.

Afdelingschef Karl Erik Skovgaard Jensen, der er ledelsesrepræsentant i Århus-afdelingens sikkerhedsudvalg, er også glad for, at medarbejderne nu får mulighed for at lære blindskrift:

»Det er efter min beskedne holdning, noget af det bedste arbejdsmiljømæssige tiltag i firmaet i mange år på grund af den mere eller mindre lødige måde, de unge sidder på ved skærmen. Det kan nemt blive en stor udfordring senere,« siger Karl Erik Skovgaard Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv har han rundet de 50 og har lært maskinskrivning i folkeskolen og senere fået det suppleret gennem sin uddannelse som teknisk assistent. Han mener, at de fleste ingeniører burde overveje at lære sig blindskrift:

»Især de mere erfarne sidder jo i stor stil og skriver rapporter og tekster. Så dels kan de forbedre deres hastighed, dels kommer de automatisk til at sidde bedre,« siger han.

En af dem, der tog imod tilbuddet om et onlinekursus i blindskrift, er senior consultent i Grontmij Carl Bro, Jørgen Nørlev. Han skriver meget, både e-mails og rapporter, og var frustreret over, at han lavede for mange slåfejl, og ikke kunne skrive særlig hurtigt:

»Nu laver jeg under det halve af de fejl, jeg gjorde før. Samtidig går det hurtigere, jeg sidder bedre med skuldrene og det er mere afslappende end før,« siger han.

Faget er gledet ud af bekendtgørelsen

Uddannelsesvejleder Lone Elgkær, Handelshøjskole Sjælland Syd, der har undervist i maskinskrivning i en årrække, mener heller ikke, at det behøver at tage lang tid at lære sig selv blindskrift:

»De AMU-kurser i blindskrift, vi tilbyder, varer tre dage, så hvis on-linekursisterne følger instruktionerne og tvinger sig selv til at bruge de rigtige fingre hele tiden, så tror jeg godt, det kan lade sig gøre.«

Hun mener, det er en fornuftig idé at lære sig blindskrift og finder det paradoksalt, at der er så lidt fokus på brug af tastatur i en tid, hvor computere betyder mere og mere derhjemme:

»Alt foregår skriftligt nu, og alt foregår via tastatur, men nu underviser man ikke i det nogen steder. I dag siger bekendtgørelsen blot, at man skal kunne anvende tastaturet hensigtsmæssigt,« siger Lone Elgkær, som tidligere underviste i maskinskrivning.

Dengang indgik ergonomi, dvs. og korrekt siddestilling, som en del af faget, og hun beklager udviklingen:

»Når jeg ser, hvordan de unge ligger og sidder med deres pc, så frygter jeg, at de får skader. Før i tiden blev de undervist i, hvordan de skulle sidde på deres stole for at undgå skader. I dag har vi hæve-sænkeborde, så det er da ærgerligt, at de alligevel får skader,« siger hun.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
6. januar 2015 kl. 15:13

Er nok det vigtigste jeg, i sin tid, fik med fra handelsskolen. :-)

Når det kommer til ømme skuldre, er en fornuftig arbejdsstilling enormt vigtig. Hvorfor et godt tastatur også er det.

Engang havde jeg gennem arb. mulighed, at prøve forskellige udformninger og kvaliteter. Det er grunden til jeg i dag har et, som er vinklet på midten, så jeg ikke er så fristet til hele tiden at vinkle i mine håndled.

Det mest radikale tastatur, jeg prøvede, var delt i to. Meningen var så, at hver halvdel skulle anbringes på hver sin side af stolen, i passende højde.

  • Men, dengang var min blindskrift slet ikke sikker nok endnu, til det. ;-)
9
6. januar 2015 kl. 13:50

Typing Study er en gratis, brugervenlig undervisningshjemmeside, der er i stand til at hjælpe dig med at lære, øve og forbedre din skrivehastighed og præcision. :) https://www.typingstudy.com/da-danish-3/ (QWERTY, DVORAK, COLEMAK etc.)

8
21. juni 2010 kl. 18:18

Ak ja. Når man skal lære blindskrift, er der flere måder. Man kan starte med at putte den hurtige højre hånd i lommen. Den skal man jo alligevel stort set ikke bruge, da alle de mest benyttede bogstaver ligger til venstre. Alternativt kan man starte med at træne F og J vel vidende, at de to bogstaver kun udgør ca. 4% af dansk og kun 2% af engelsk. Det skal nok give hurtige fremskridt!

Man kunne jo også skrotte QWERTY og skifte til et tastatur, der rent faktisk er beregnet til blindskrift, som f.eks. det, der er foreslået her: https://www.innovatic.dk/keyboard.htm . Det ville reducere indlæringsproceduren til en brøkdel, da man mere eller mindre automatisk ville lære blindskrift bare ved at bruge det.

7
21. juni 2010 kl. 13:47

Jeg har oplevet folk som lærte blindskrift i folkeskolen, men ikke kunne det som teenagere og voksne.

Jeg nåde aldrig til længere end fj, selv efter mange timer.

6
21. juni 2010 kl. 12:17

Niels Brock Handelsskole tilbyder blindskrift, som frivlligt tillægsfag, hvis man tager en HG eller HG-V uddannelse.

Men ikke som obligatorisk fag..

Det er ellers bedste måde at skrive på, i et meget stort tempo, som imponerer dem der ikke kan det.

Derfor bør undervisningsministeren gå ind og gør blindskrift obligatorisk i folkeskolen og på ungdomsuddannelser..

Jeg har oplevet folk som lærte blindskrift i folkeskolen, men ikke kunne det som teenagere og voksne.

5
21. juni 2010 kl. 09:54

Tjah... Man kan vel godt undgå noget skærm-stirrings-hovedpine ved at læse alle sine dokumenter i Braille (altså blindEskrift). Men det er selvfølgelig lidt omstændeligt at lære.

4
21. juni 2010 kl. 01:27

Haha, mens jeg læste artiklen troede det at der var tale om blindEskrift, og ikke blindskrift. Nu giver det mere mening :D

3
21. juni 2010 kl. 00:49

Jeg er helt enig med at det er guld værd at kunne skrive blindt frem for det bibelske system 'søg og du skal finde', men de fleste programmer, som vi testede, virkede meget amatøragtige, indtil vi fandt frem til Keyboard pro.

Jeg fatter heller ikke, hvorfor at faget ikke er obligatorisk i skolen, som det var for år tilbage - specielt når man tænker på, hvor mange timer man bruger foran PCen.

2
20. juni 2010 kl. 21:34

der er utroligt at folk der går hjem med kæmpe timelønninger, får lov til at skrive på tastatur som en analfabet med to fingre. Det er en kæmpe lettelse at lære blindskrift hvis man bruger tastatur bare få timer om dagen. Ikke ligefrem en nyhed, men en påmindelse om at omstillingsparathed og alt det fis ofte er tomme tønder der buldrer...

1
20. juni 2010 kl. 15:37

At folk der påtænker sig at bruge nogen som helst form for teknik uden først at dygtiggøre sig og effektivisere sig på inputsiden er mig en gåde

Jeg har en kammerat som over mange år har arbejdet en stor og succesfuld IT firma op, men som stadig sidder og hamrer i tasterne med to pegefingre

Min egen start på det der IT var da ID lancerede Doom som shareware...øh jeg mener da jeg besluttede selv at føre firmaet regnskab

Havde ingen erfaring med IT og regnskab whatsoever

Købte 1 stk. Amitech PC med 8Mb ram og DOS + Concorde C4

Min revisor gik helt i baglås og var ikke interesseret i at hjælpe så det blev en tur på biblo for at låne alt om regnskab Jeg havde jo også årsregskaber på papir fra revisor, så ved hjælp af backward engineering fik jeg stillet en kontoplan op

Men indputdelen var den største hurdle, fandt hurtig ud af at med mine famlende fingre ville jeg aldrig nå at sætte regnskabet op, endsige følge med i den daglige bogføring

Så det blev en tur på biblo igen, der var dog ikke megen hjælp af finde, men via et BBS fandt jeg et program der svjh hed Maskin60 fra et firma der hed ?*meyer

Jeg tævede så blindskrift 4 stive timer hver eneste aften med nedrullede gardiner, låst dør, telefonstikke trukket ud, intet som helst til at forstyrre, det rykker fame! - efter 14 dage var den ged barberet, ikke glat som en barnenumse men hurtig nok til at komme videre

Samme koncentrerede rutine brugte på at lære at håndtere regnskabet

Diverse kursus giver jeg ikke meget for, alt for meget støj og spild af tid og for lidt indlæring

Nu om dage er det lidt lettere, der findes mange gode blindskrift programmer, også online, faldt lige over denne som virker let og tiltalende, det er bare at trykke start (med musen altså, oh the irony):

https://www.sense-lang.org/typing/Test/index.php?lang=DA

Samme proggy og her kan man selv copy og paste tekst ind og øve sine favorit sætninger (jeg hackede engang teksten til et 10-finger program for en kammerat som gerne ville lære blindskrift, han fandt programmet ganske udemærket men undrede sig over at et kommercielt program indehold så mange sjofle læretekster - Bwahahaha!):

https://www.sense-lang.org/typing/tutor/lang.php?lang=DA