Blendet grafit og opvaskemiddel giver billig grafen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Blendet grafit og opvaskemiddel giver billig grafen

Verdens tyndeste og stærkeste materiale kan fremstilles i køkkenet. Man skal nemlig blot blende grafit sammen med vand og opvaskemiddel, så får man grafen - kulstofatomer arrangeret i atomtynde lag.

Det fremgår af en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature Materials, hvor irske og britiske forskere præsenterer resultatet af et forsøg på at fremstille grafen på en billig og skalerbar måde.

Siden grafen blev opdaget for ti år siden, har forskerne forsøgt at finde ud af, hvordan materialet kan masseproduceres på en nem måde. Grafen har nemlig en række spændende egenskaber. I forhold til tykkelsen er grafen verdens suverænt stærkeste materiale, og desuden er det elektrisk ledende og gennemsigtigt.

Derfor kan det blandt andet bruges som gennemsigtig elektrode i displays og solceller, og det kan tilsættes andre materialer - ikke mindst polymerer - og gøre dem langt stærkere.

Læs også: Er grafen det nye mirakelmateriale?

Forskerne brugte første en laboratorieblender til fremstillingen af grafen, men bagefter prøvede de med en almindelig køkkenblender. (Foto: CRANN) Illustration: CRANN

Grafen kan fremstilles med udgangspunkt i grafit, som er det materiale, der findes i almindelige blyanter. Grafit er nemlig blot mange lag grafen holdt sammen af van der Waals-kræfter, så hvis man med en blyant tegner en streg så tynd som overhovedet muligt, efterlader man faktisk et lag grafen på papiret.

Det store spørgsmål har været, hvordan man lettest får de mange lag grafen i grafit til at slippe hinanden. Nu ser det altså ud til, at en blender kan klare dette arbejde.

I laboratoriet brugte forskerne først en industriel blender og særlige opløsningsmidler til at fremstille fem gram grafen i høj kvalitet i timen - omkring ti gange så meget, som det ellers har været muligt med andre fremstillingsmetoder. Grafitten kom fra en spand med 2,5 kg grafit i flager - sådan en koster 535 kroner.

Læs også: Gennembrud for brugbare grafen-transistorer

Bagefter gik forskerne ud og købte en helt almindelig køkkenblender, og så prøvede de, om det også var muligt at fremstille grafen i sådan en blender. De hældte en halv liter vand i blenderen, tilsatte et par centiliter almindeligt opvaskemiddel (Fairy Liquid) og nogle skefulde grafit, og så lod de blenderen køre i op til en halv time. Resultatet var masser af fine mikrometerstore grafenflager bestående af fire-fem lag kulstofatomer.

Før man foretager eksperimentet derhjemme, skal man lige overveje, hvordan man adskiller grafenen fra opløsningen. Det kræver nemlig centrifuger og andet udstyr, de færreste har stående i køkkenet. Desuden er det præcise forhold mellem vand, grafen og opløsningsmiddel en hemmelighed indtil videre.

Ifølge Nature blev forskningen finansieret af firmaet Thomas Swan, der har patenteret metoden og nu vil bygge et forsøgsanlæg, der inden årets udgang skal producere et kilogram grafen om dagen.

Emner : Nanoteknologi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

så hvis man med en blyant tegner en streg så tynd som overhovedet muligt, efterlader man faktisk et lag grafen på papiret.

Det er jo ikke stregen, der er tynd, men det påførte materiale, altså tegnet med yderst let hånd.

 • 3
 • 0

gad vide hvilke industrier der i løbet af de kommende 20 år vil anvende grafen?

Det bliver vel først der hvor små mængder har relativt stor effekt. Dernæst industrier/produkter hvor mængden af grafen er relativt stor og til sidst biler, skibe og fly om... ? 50 år ?

 • 0
 • 0

Har på fornemmelsen at grafen har samme potentiale inden for mekanikken, som halvlederne havde inden for elektronikken. Prisen vil halveres hver 24 ende måned (vistnok Moores oprindelige forudsigelse om IC-erne) og produktionen ekspandere tilsvarende. Produktivitetskommision gå hjem og læg dig.

 • 1
 • 0

Resultatet var masser af fine mikrometerstore grafenflager bestående af fire-fem lag kulstofatomer.

Fire til fem lag kulstofatomer, det kalder man vel grafit og ikke grafen, eller? Så vidt jeg kan læse, så er grafen præcist ét monolag; har man to, så er det grafit ...

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten